Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plot mezi sousedy

Od: fukin odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám dotaz ohledně plotu (rozhrady) v řadové zástavbě. Chci vybudovat plot z gabionu do výšky cca 1,8m, ale soused namítá, že tam bude mít stín ( na rostliny?). Z hlediska stavebního zákona nemá asi žádnou šanci, jelikož plot do 2m nepodléhá ani ohlašovací povinnosti. Má nějakou oporu v občansko-právním jednání?

Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jedna věc je opora v zákoně, druhá věc je o vztazích. Nevím, jak to máte se sousedy, ale jestli s tím nesouhlasí - čemuž se nedivím, to musí být žůžo čučet do gabionové hradby - tak tady možná budeme mít brzo dotaz typu ,,Soused mi dělá stále naschvály a nejde s ním vyjít´´

Já mám sousedy naprosto skvělý, kdykoliv se cokoliv řešilo, sedli jsme ke grilu, opeklijsme, popili jsme a nemáme problém. Když jsem stavěl plot, řešil jsem to pochopitelně především se sousedem. Došli jsme ke koncensu, jsme spokojeni oba.

hodnocení

2x
Dost málo informací...
.
Vliv na osvětlení sousedova pozemku má také orientace Vašeho budoucího neprůhledného plotu vůči světovým stranám.
Např. pokud bude osa plotu ve směru S-J, potom stín bude ráno na západní straně plotu, večer na straně východní. Nevíme ale, zda je soused na západ či východ od plotu.
Každou hodinu se bude směr stínu otáčet o 15°, zároveň zkracovat, v poledne by měl být nejkratší. Teda koncem června, kdy je slunce v poledne nejvýše.
.
Další variantou je osa plotu ve směru V-Z, kdy jeden pozemek bude osvětlený od rána do večera bez stínu, a druhý pozemek si stín užije také hlavně ráno a večer, kromě poledních hodin, kdy je slunce vysoko.
Třetí varianta je někde mezi tím.
.
Zkuste zjistit, jak je sousedův pozemek polohován a jak dlouho, kolik hodin, by byl v průběhu dne zastíněn. Např. stín v pozdějších odpoledních hodinách už rostlinám spíše prospěje... Náčrt podle skutečnosti může dát jasný obraz o stínu v průběhu dne. Pomůže při jednání se sousedem, případně úředníky na úřadech!
.
Další otázkou může být např. stínění Vašeho pozemku stromy nebo stavbami na sousedním pozemku.
.
Bude vhodné situaci posoudit, se sousedem vysledovat směr, pohyb a velikost stínu přes den a jeho vliv na osvětlení pozemků. Nejlépe při skleničce a soustu něčeho dobrého... Najít kompromis, oba z něčeho slevit...
.
Ohánět se zákony je cesta do pekla. Sousedské vztahy jsou křehké!
.
Zamyslel jsem se také nad tím gabionem. Dost vysoké náklady na sítě a vyplňový materiál, na dovoz, pracnost a náročnost na prostor.
Je nutné realizovat plný neprůhledný plot? Existují i jiné ploty...

Ohánět se zákony je cesta do pekla. Hm, zajímavý názor. Pokud tazatel souseda vynechá (podle toho, co říká v dotaze), bude první, kdo se s tou cestou do pekla setká, protože se po něm soused dobře sveze. Takže ne ohánění se zákony, ale perfektní znalost zákonů pro případ, o který se jedná, je základním předpokladem pro úspěch. Pak mohu začít uplatňovat sousedské vztahy a jednat se sousedem a pokud to nebude nutné a dojdeme ke konsensu, pak nemusím ty zákony ani vytahovat. Ale přesto se podle nich musím chovat, protože bohužel nikdy nevím, jaký šťoura to zpovzdálí sleduje a při první příležitosti mě napráší pro nedodržení zákona.

hodnocení

0x

I plot do 2m podléhá územnímu souhlasu a jako podklad se vyžaduje vyjádření majitele sousedního pozemku. A hned je problém

doplněno 13.10.17 21:12:

Viz §96 a §103 Stavebního zákona (z.č. 183/2006Sb.

doplněno 13.10.17 21:46:

@jenda2: Nepleť si pojmy. To co uvádím, je platný Stavební zákon Podle tebe "Nový Stavební zákon") a Územní souhlas je něco úplně jiného, než Stavebí povolení a Ohlášení. Přečti si §96 Stavebního zákona.

jenda2*

Nepodléhá ! Platí nový stavební zákon !

Viz §103, písm. e), odst. 14

jenda2*
hodnocení

0x

ČÁST ČTVRTÁ
STAVEBNÍ ŘÁD
HLAVA I
STAVBY, TERÉNNÍ ÚPRAVY, ZAŘÍZENÍ A UDRŽOVACÍ PRÁCE

Díl 1
Povolení a ohlášení

§ 103

Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení

(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují

11. zásobníky pro zkapalněné uhlovodíkové plyny do celkového objemu 5 m3 určené výhradně pro odběr plynné fáze;
12. zásobníky na vodu nebo jiné nehořlavé kapaliny do objemu 50 m3 a do výšky 3 m;
13. nádrže na vodu do 100 m3 obsahu ve vzdálenosti nejméně 50 m od budov s obytnými nebo pobytovými místnostmi, pokud nejde o vodní díla;
14. oplocení;

Úplné znění:

pracepropravniky.cz/...

jenda2*
hodnocení

0x

Plot z gambioné sítě je náhodou hezký plot. Vůbec se nestarejte o souseda, proč by vám měl čumět na pozemek? Z jakého důvodu? Každý chce mít své soukromí.

Jednání podle zákona je jediná správná věc. Sousedské vztahy jsou jedny z nejméně trvanlivých vztahů vůbec. Dnes mu vadí plot ( vy máte právo mít chráněný prstor před pohledy čumilů), zítra mu bude vadit pes a pozítří vaše manželka.

Váš dům, váš hrad a tečka.

doplněno 14.10.17 16:25:

Výmluva souseda na stínění je naprostý výmysl. Proto je v zákoně výška do 2m, protože je stín krátký díky postavení slunce.

Ad fukin - Má nějakou oporu v občansko-právním jednání?
Samozřejmě, že má:

NOZ § 1013

(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

Ad jenda2 - Vůbec se nestarejte o souseda, proč by vám měl čumět na pozemek?
Bodejť - ať si záhonky přestěhuje soused. Za dvoumetrovým plotem určitě nebude vidět, že mu to třeba vadí *blee*

jenda2*

Nezlobte se ale píšete nesmysly. Komu se líbí, aby čučel soused do dvora nebo jak se v létě nahá opaluje manželka? Vás se to asi už netýká a třeba se vám pohledy líbí... Proč se starat o záhonky souseda? Asi máte málo starostí.

loliha

nedělej tady ze sebe ještě většího primitiva, tak si měl pan majitel koupit nebo postavit dům na samotě u lesa ..

jenda2*

Že si chce téměř každý chránit soukromí je primitivismus? Nechte se prohlédnout!

výtka
Upozornění od sys milancukrar 18. 10. 2017 19:10:16
Prosím, zanechte útoků na rádce, kteří mají jiný názor. Je zbytečné je osočovat, posílat k lékařům. Děkuji

hodnocení

0x
ad @jenda2
Zkuste si představit, že jste právě VY v situaci, kdy VÁS soused nutí svou bezohledností a sobectvím přestěhovat záhony z toho ideálního místa na místo jiné, nevýhodnější... Proč by se měl starat o VAŠE záhony?
ON přece má právo mít chráněný prostor před pohledy čumilů, JEMU vadí VÁŠ pes a VAŠE manželka. A už jsem vzpomínal možné stínění VAŠEHO pozemku JEHO stromy nebo stavbami na JEHO pozemku.
Jednání podle zákona je podle NĚJ jediná správná věc, proto vytáhne na Vás řadu §§§, které perfektně ovládá. Protože JEHO dům , JEHO hrad...
A tečka.
Jak se budete cítít? Jaký bude Váš vztah k sousedovi?

- bývá vhodné při vzpomínání ustanovení zákonů konkretizovat číslo a § toho zákona! Poprosím Vás o doplnění v souvislosti s Vámi vzpomínanými 2 metry výšky!

- shodli jsme se s @promon: Jedna věc je opora v zákoně, druhá věc je o vztazích.
Nevím, jak to máte se sousedy Vy,předpokládám, že bydlíte na samotě.
.
pro @satam
- nevšiml jste si možná , že věta: Ohánět se zákony je cesta do pekla- je v samostatném odstavci společně s větou: Sousedské vztahy jsou křehké!

- já spojím Vaše:... Pak mohu začít uplatňovat sousedské vztahy a jednat se sousedem a pokud to nebude nutné a dojdeme ke konsensu... s mým:... nejlépe při skleničce a soustu něčeho dobrého. Najít kompromis, oba z něčeho slevit...
- neprotiřečíme si, říkáme to samé!
jenda2*

Pokud umíte číst, v odpovědi výše je § a odstavec o povolování stavby plotu !

Já po sousedech nich nechci, nijak je neruším ale nechci, aby mi čuměli do huby, když venku obědváme.

Nápady s ustupováním sousedům nás na baráku stálo desetitisíce za dokonale promočenou půdu, stropy, malba. Jen proto, že soused změnil stavební plány na rekonstrukci domu a tím pádem nám zrušil část krovů. Vůbec ho nezajímalo, že koryto pro dešťovou vodu tam nebylo na střeše jen tak.

Bydlím v řadovce. Proto je zlaté pravidlo se starat sám o sebe a svou rodinu, dodržovat a vyžadovat dodržování zákonů a každý bude mít svatý klid.

Každého normálního musí napadnout, že na hranici pozemku bez plotu dávat např. záhony je blbost.

PS: sousedovi se moje manželka líbí asi hodně, když čumí přes plot, když se ona opaluje. A že to je opruz je asi jasné. Tedy někomu...

Odpovědi některých z vás mi připadají jak z jiného světa. A když se pak řeší sousedské vztahy, tak nikdo z vás netuší, jak problém vyřešit. Protože to někdy ani nejde. Takže plot, max. vysoký, neprůhledný a nazdar bazar. A neraďte blbosti.

A je to tady...
Připadá to jen mně, že @jenda2 opouští korektní a věcné jednání? Začíná hodnotit vlastnosti autorů jednotlivých příspěvků :
@Jedubabička bezstarostně píše nesmysly...@Loliha má jít k psychiatrovi... Hejkal neumí číst... Někteří z autorů z jiného světa ani netuší, že radí blbosti...
.
-... Pokud umíte číst...
Pročetl jsem si opět a vícekrát Vámi VÝŠE VZPOMÍNANÉ §§ a odstavce. Nenašel jsem tam zmínku o 2 m VÝŠKY ,(Jenda2 14.10.17 16:25:) údaj 2 m se vyskytuje jen v souvislosti se VZDÁLENOSTÍ od HRANICE POZEMKU. (§96, 3, d) proto teď už ŽÁDÁM o konkrétní uvedení příslušného §, který uvádí VÝŠKU 2 m.
-Dále... Plot z gambioné sítě je náhodou hezký plot...
Souhlasím. Ovšem já se nezamýšlel nad vzhledem g. plotu, ale nad náklady na sítě a vyplňový materiál, na dovoz, pracnosti a náročnosti na prostor... Soukromí může zajistit i jiný typ plotu.
.
- když už jsme u toho čtení : Otazníkem (?) označujeme větu, kterou se ptáme a na kterou očekáváme odpověď. Já napsal dva otazníky (Jak se budete cítít? Jaký bude Váš vztah k sousedovi?) na konec prvního odstavce. Bohužel jsem se věcné odpovědi na situaci podle prvého odstavce nedočkal. Takže ještě doplním dotaz:
Jak se budete cítit, když Váš soused tvrdě podle zákona postaví maximálně vysoký neprůhledný plot a Vy budete sedět při jídle venku ve stínu, případně manželka se neopálí...
Řadovky bývají dvoupodlažní, pozemky u nich poměrně malé. Do předzahrádky čumí okolojdoucí. Ten domem nezastíněný zbytek pozemku za domem mají na dohled sousedi z prvních pater a ten malý plácek, kam nevidí, stíní právě ten vysoký plot souseda využívajícího možností zákona.
.
vrátím se k základní věci, o které píší i další : je potřebné udržovat sousedské vztahy na určité úrovni, a dohodnout se.
.
Tazatel doufám promine delší příspěvky, svým prvním jsem mu dal návod, jak vysvětlit sousedovi, že (jakýkoliv) plot bude stínit jen určitý čas a ne celý den sousedův pozemek. Přeji mu úspěšné jednání!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]