Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně plotu (rozhrady) v řadové zástavbě. Chci vybudovat plot z gabionu do výšky cca 1,8m, ale soused namítá, že tam bude mít stín ( na rostliny?). Z hlediska stavebního zákona nemá asi žádnou šanci, jelikož plot do 2m nepodléhá ani ohlašovací povinnosti. Má nějakou oporu v občansko-právním jednání?
Děkuji.
Jedna věc je opora v zákoně, druhá věc je o vztazích. Nevím, jak to máte se sousedy, ale jestli s tím nesouhlasí - čemuž se nedivím, to musí být žůžo čučet do gabionové hradby - tak tady možná budeme mít brzo dotaz typu ,,Soused mi dělá stále naschvály a nejde s ním vyjít´´
Já mám sousedy naprosto skvělý, kdykoliv se cokoliv řešilo, sedli jsme ke grilu, opeklijsme, popili jsme a nemáme problém. Když jsem stavěl plot, řešil jsem to pochopitelně především se sousedem. Došli jsme ke koncensu, jsme spokojeni oba.
Ohánět se zákony je cesta do pekla. Hm, zajímavý názor. Pokud tazatel souseda vynechá (podle toho, co říká v dotaze), bude první, kdo se s tou cestou do pekla setká, protože se po něm soused dobře sveze. Takže ne ohánění se zákony, ale perfektní znalost zákonů pro případ, o který se jedná, je základním předpokladem pro úspěch. Pak mohu začít uplatňovat sousedské vztahy a jednat se sousedem a pokud to nebude nutné a dojdeme ke konsensu, pak nemusím ty zákony ani vytahovat. Ale přesto se podle nich musím chovat, protože bohužel nikdy nevím, jaký šťoura to zpovzdálí sleduje a při první příležitosti mě napráší pro nedodržení zákona.
I plot do 2m podléhá územnímu souhlasu a jako podklad se vyžaduje vyjádření majitele sousedního pozemku. A hned je problém
Viz §96 a §103 Stavebního zákona (z.č. 183/2006Sb.
@jenda2: Nepleť si pojmy. To co uvádím, je platný Stavební zákon Podle tebe "Nový Stavební zákon") a Územní souhlas je něco úplně jiného, než Stavebí povolení a Ohlášení. Přečti si §96 Stavebního zákona.
ČÁST ČTVRTÁ
STAVEBNÍ ŘÁD
HLAVA I
STAVBY, TERÉNNÍ ÚPRAVY, ZAŘÍZENÍ A UDRŽOVACÍ PRÁCE
Díl 1
Povolení a ohlášení
§ 103
Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
11. zásobníky pro zkapalněné uhlovodíkové plyny do celkového objemu 5 m3 určené výhradně pro odběr plynné fáze;
12. zásobníky na vodu nebo jiné nehořlavé kapaliny do objemu 50 m3 a do výšky 3 m;
13. nádrže na vodu do 100 m3 obsahu ve vzdálenosti nejméně 50 m od budov s obytnými nebo pobytovými místnostmi, pokud nejde o vodní díla;
14. oplocení;
Úplné znění:
Plot z gambioné sítě je náhodou hezký plot. Vůbec se nestarejte o souseda, proč by vám měl čumět na pozemek? Z jakého důvodu? Každý chce mít své soukromí.
Jednání podle zákona je jediná správná věc. Sousedské vztahy jsou jedny z nejméně trvanlivých vztahů vůbec. Dnes mu vadí plot ( vy máte právo mít chráněný prstor před pohledy čumilů), zítra mu bude vadit pes a pozítří vaše manželka.
Váš dům, váš hrad a tečka.
Výmluva souseda na stínění je naprostý výmysl. Proto je v zákoně výška do 2m, protože je stín krátký díky postavení slunce.
Ad fukin - Má nějakou oporu v občansko-právním jednání?
Samozřejmě, že má:
NOZ § 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Ad jenda2 - Vůbec se nestarejte o souseda, proč by vám měl čumět na pozemek?
Bodejť - ať si záhonky přestěhuje soused. Za dvoumetrovým plotem určitě nebude vidět, že mu to třeba vadí
Nezlobte se ale píšete nesmysly. Komu se líbí, aby čučel soused do dvora nebo jak se v létě nahá opaluje manželka? Vás se to asi už netýká a třeba se vám pohledy líbí... Proč se starat o záhonky souseda? Asi máte málo starostí.
nedělej tady ze sebe ještě většího primitiva, tak si měl pan majitel koupit nebo postavit dům na samotě u lesa ..
Pokud umíte číst, v odpovědi výše je § a odstavec o povolování stavby plotu !
Já po sousedech nich nechci, nijak je neruším ale nechci, aby mi čuměli do huby, když venku obědváme.
Nápady s ustupováním sousedům nás na baráku stálo desetitisíce za dokonale promočenou půdu, stropy, malba. Jen proto, že soused změnil stavební plány na rekonstrukci domu a tím pádem nám zrušil část krovů. Vůbec ho nezajímalo, že koryto pro dešťovou vodu tam nebylo na střeše jen tak.
Bydlím v řadovce. Proto je zlaté pravidlo se starat sám o sebe a svou rodinu, dodržovat a vyžadovat dodržování zákonů a každý bude mít svatý klid.
Každého normálního musí napadnout, že na hranici pozemku bez plotu dávat např. záhony je blbost.
PS: sousedovi se moje manželka líbí asi hodně, když čumí přes plot, když se ona opaluje. A že to je opruz je asi jasné. Tedy někomu...
Odpovědi některých z vás mi připadají jak z jiného světa. A když se pak řeší sousedské vztahy, tak nikdo z vás netuší, jak problém vyřešit. Protože to někdy ani nejde. Takže plot, max. vysoký, neprůhledný a nazdar bazar. A neraďte blbosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.