Nejste přihlášen/a.
Co jste použili na rohy při stěrkování polystyrenu? Hliníkové nebo plastové rohy s perlinkou? A udělali byste to příště stejně?
Hliník mi po zkušenostech z vnitřních rohů přijde docela měkký a asi bych preferoval plast. Ale zase nevim, co dělá při letních teplotách roztažnost plastů.
A používali jste něco i na kouty? Stačí otočit rohová lišta nebo je potřeba něco speciálního jako třeba tohle? likov.com/...
hliník je tenší - to je jediný kladný parametr
Hliníkový rohy jsem dával jedině na ytong a jen uvnitř domu. Plastové rohy jsem dával na všechny venkovní fasády.
Hliník při minimální deformaci je téměř na vyhození - protože ta nerovnost najednou potřebuje více malty.
U plastových jsem měl problém, že perlinka na plastu nedržela vždy tak dobře. Jiný problém jsem s tím neměl.
Do koutů - tj. vnitřní izolace polystyrenem (jinak to nechápu) jsem nedával - považuji to za nesmysl.
Jak jste zmínil tu odolnost - ťuknutí do hliníku zanechá ďolík, plast se většinou nepromáčkne.
Osobní zkušenost z nákupů mám vždy za shodnou cenu. Instalace s hliníkem zvlášť při nutnosti krácení rohu velmi nešťastná... ale to je asi rukama.
Nikdy jsem ale neviděl žádnou chemickou reakci na hliníkový roh... nemyslím, že by to mělo nějaké opodstatnění. To zrezne spíše nekvalitní pozink než hliník...
Taky jsem dával dovnitř na ytongu hliníkové rohy, protože nikde v okolí neměli masivnější pozinkované. Ty jsem sehnal až do sklepa a je to nebe a dudy. Když něčím těžším trefím ten hliník, tak mám strach, že to vyletí ze zdi. Pozink už přežil zásah podlážkou v plné chůzi a bez následků. Kdyby někdo trefil hliník na fasádě a ten z ní měl vyletět, tak asi vyletím já z kůže.
Kouty jsou pro obdélníkový "arkýř" pod balkonem, takže mi na fasádě kromě rohů vznikají i kouty a přemýšlím, aby to nepopraskalo. Problém je, že to nikde v okolí (jihozápad Prahy) stejně na skladech nemají.
Obávám se, že mám stejný model rukou jako Vy.
Jako prodejce sdělím, že nejvíce se používají hliníkové. Plastové jen některé firmy. Vnitřní roh jen málokdo, přesněji letos poprvé jsou ve skladě, asi 100ks.
Sena je stejná, +/- několk haléřů na metr.
¨Říkají, že AL roh lépe drží rovinu, kdežto plast se více prohne. Zase je více náchylnější na poškození Al. Výdrž proti nárazu je stejná, když narazíte kolečkem s betonem, urazíte i pozink v omítce.
Přídržnost k lepdilu je stajná. fakte je to jen o zvyk, páč Al se používají dlouhé roky. od doby ČSN, kdy se udává neslučitelnost Al a cementového lepidla, začali výrobci dělat i PVC lišty.
Díky, už mi na Vás nezbyly body.
Proč firmy preferují hliník? Je to levnější? Rychlejší? Odolnější? Líp se s tím dělá?
Mě zajímá nejen, jak se tím dělá, ale hlavně co víc vydrží. Po zahradách se nám i sousedům nekontrolovatelně přesouvají haranti (naši i sousedovic ) tak bych preferoval něco mechanicky odolnějšího.
Je potřeba na ty kouty něco dávat? Nejde jen otočit ten plastový nebo hliníkový roh? Na jihozápadě Prahy jsem nenarazil na nikoho, kdo by to vedl skladem.
Díky, o neslučitelnosti jsem ani nevěděl.
Nevím,proč ,asi jiný kraj=jiný materiál?U nás ,Jindřichův Hradec a Třeboň , jsem rohy v Al používal naposledy v roce 1998. Od té doby pak jen plastové. Dělá se mi s nima stejně dobře jako s Al ale nemusí se na ně tak opatrně.
Vnitřní rohy-kouty běžně jen perlinkou, která se hladkým nerezem zatlačí do kouta a to jen pro sichra aby v to v koutě nepraskalo,většina kolegů se s tímto nepárá . Tyto pak také asi stejně jako alurohy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.