Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
minulý rok touto dobou jsem koupil byt, které po té cca. 6 mesíců procházel kompletní rekonstrukcí. Nyní již asi 4 měsíce bydlíme v tomto bytě. Vzhledem k tomu, že se jedná o byt, který mám v osobním vlastnictví máme tu společenství vlastníků a každý měsíc se platí zálohy na studenou/teplou vodu + topení + splátka na kotelnu. Žil jsem celou dobu v tom, že poplatky za popelnice a TV je v této částce. Buhužel se zdá, že není. Poplatky za popelnice budu muset převest z místa kde jsem žil doposud, tu se platily a platí dál i když tam nejsem.
Jde mi o poplatek za TV (rozhlasový poplatek). Ten je povinný? Pokud jej nebudu platit stane se něco?
Obesílání neplatičů je doporučeným dopisem. Zní "evidujeme vás mezi plátci energií a chybíte v databázi plátců TV-Rozhlas" - každý dopis je zvlášť. Požadují prokázat platby pod VS na vaše jméno. Pokuta 10000,-Kč.
Jedná se o dva poplatky, takže 2x 10tis.
Vy jste se přestěhoval - takže to vysvětlete při registraci nového místa a vypovězte staré místo plateb.
Platíte poplatky na adresu trvalého bydliště. Jiný odběr energií - na jiné adrese - můžete obdržet tuto předvolánku či urgenci (dosti iritující dopis - dostal jsem dva).
z několika webových stránek vytáhnu pro vás to důležité:
Musí platit poplatek člověk, který nežije ve svém trvalém bydlišti (je například trvale hlášen u rodičů), ale zařídil si domácnost jinde (má přechodné bydliště)?
Česká televize
Z hlediska zákonné úpravy není důležité bydliště, ale společná domácnost. Pokud ji tedy nesdílí například s rodiči ve svém trvalém bydlišti, ale má "vlastní život" s vlastní domácností, pak poplatek platit musí.
Český rozhlas
Podle zákona je rozhodující trvalé bydliště.
Kolikrát hradí poplatek člověk, který má více bydlišť (například byt, chatu apod.) a v každém je televizor, radiopřijímač?
Roli hraje domácnost, tedy trvalé bydliště. Takže se platí jen jeden poplatek.
Kolik poplatků je povinen uhradit člověk, který má rodinný dům, v němž bydlí, a navíc ho pronajímá, přičemž v pronajímaných pokojích jsou televizory a rozhlasové přijímače?
Pronajímání je podnikatelská činnost a podnikatel platí z každého televizního či rozhlasového přijímače.
Ano toto jsem se také už dočetl. Ale má to jeden zásadní háček. To že jsem někde přihlášen jako odběratel ze mě neděla odvěratele TV s radiového signálu, nebo snad ano? Dočetl jsem se také, že tyto poplatky a následné vymáhání není prostě proveditelné. Otázka je zda ti lidi co to píši nekecají ...
Takže pokud mám doma TV tak musím auomaticky platit TV + rozhlasový poplatek i když mám UPC?
A platíte oba poplatky? Tj. televizni a rozhlasovy? Slysel jsem taky nazor ze staci jen televizni, radio doma nemame ...
Pokud vám nestačí citace, kompletní zákon viz portal.gov.cz/...
Z. č. 348/2005 Sb.
§ 2 Předmět poplatků
(1) Rozhlasový poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "rozhlasový přijímač"). Toto zařízení se považuje za rozhlasový přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.
(2) Televizní poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci televizního vysílání, je-li šířeno prostřednictvím zemských rádiových vysílacích zařízení využívajících rádiové kmitočty vyhrazené pro šíření a přenos rozhlasového nebo televizního vysílání, družic nebo kabelových systémů (dále jen "televizní přijímač"). Toto zařízení se považuje za televizní přijímač i v případě, že si jej poplatník upraví k jinému účelu.
§ 3 Poplatník
(1) Poplatníkem rozhlasového poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní rozhlasový přijímač. Jestliže drží4) nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá rozhlasový přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba.
(2) Poplatníkem televizního poplatku je fyzická osoba nebo právnická osoba, která vlastní televizní přijímač. Jestliže drží4) nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívá televizní přijímač fyzická osoba nebo právnická osoba, která není jeho vlastníkem, je poplatníkem tato osoba.
(3) Je-li rozhlasový nebo televizní přijímač příslušenstvím dopravního prostředku, poplatníkem je provozovatel dopravního prostředku.
(4) Jestliže je fyzická osoba nebo právnická osoba, která není přihlášena v evidenci poplatníků rozhlasového poplatku nebo v evidenci poplatníků televizního poplatku, odběratelem elektřiny připojeným k distribuční soustavě5) , považuje se za poplatníka rozhlasového a televizního poplatku s povinností platit, pokud Českému rozhlasu nebo České televizi (dále jen "provozovatel vysílání ze zákona") po jejich písemné výzvě neoznámí písemným čestným prohlášením opak, a to s účinností od marného uplynutí lhůty 30 dnů ode dne doručení této výzvy. Součástí výzvy musí být poučení o následcích neprokázání opaku v takto stanovené lhůtě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.