Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlaková zkouška vodovodu

Od: pecenkav* odpovědí: 15 změna:

Víte někdo kolik stojí oficiální tlaková zkouška potrubí vnitřního rozvodu vody a pak následná konečná tlaková zkouška, obojí s protokolem a kulatým úředním razítkem?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

TZ vnitřního vodovodu je nedílnou součástí montáže a měla by být zahrnuta v cenové nabídce včetně souvisejících prací (proplach, desinfekce).

Že se ptám - k čemu ji potřebujete zvlášť?

pecenkav*
hodnocení

Protože se zvlášť dělá, normální instalater nemá oprávnění udělat tlakovou zkoušku s úřední platnosti třeba při kolaudaci.

krtek66

a na tady ten blábol jste přišel(a) kde? Tlakovou zkoušku může dělat kde jakej instalatér s vyučním listem

pecenkav*
hodnocení

Už ne, to si vymyslel cech instalateru

Podle ČSN 75 5409 "Zkoušení vnitřního vodovodu provádí kvalifikovaná osoba, jejíž kvalifikaci mohou ověřovat např. živnostenská společenstva."

Takže CI neověřuje kvalifikaci (např. zkouškou), ale rovnou požaduje pro techniky provádějící tlakové a těsnostní zkoušky vnitřních vodovodů a kanalizací školení za nějakých dvaapůl tisíce kus včetně kulatého razítka. Jinak smůla.

krtek66

jedubabicko: neházejte mi tu normy..já je znám...ať si tazatel pozve na zkoušku koho chce...klidně borca s razítkem..jen vyhodí zbytečně peníze. Tyhle primitivní zkoušky může dělat každej innstalatér..Není na tom nic odborného...Udělat vodovod, nechat ho natlakovat vodou a 24hodin čekat jestli někde neteče, na to není potřeba kulatého razítka..to pozná okem aj debil...tečka;)

Ad krtek - ta norma se netýká vás, ale pecenkyv, aby věděl proč si to CI vymyslel. Taky vím, že na vodu, kanalizaci a topení netřeba kulatého razítka - jenže lidi se holt nechají zblbnout a platí, no.

pecenkav*

Takže ta norma se týká bohužel všech, tlakovku s kulatým razítkem od certifikovaného technika vyžaduje stavební úřad k dokladům při kolaudaci a navíc to bude v nejbližší době i vyžadovat pojišťovna při řešení škod.

Ale ještě pořád jsem se nedočkal odpovědi na můj původní dotaz a to je cena za tu tlakovou zkoušku, zřejmě tady není zatím nikdo, kdo má k tomu oprávnění.

Ale už Vám bylo odpovězeno..

Cena za tlakovou zkoušku se počítá dle délky potrubí a také dle DN.

Ceny dle URS Vám napsat mohu, ale to je přece dnes otázka "smluvní" a co si dáte do nabídky je Vaše věc..

doplněno 12.10.17 10:47:

Pokud u staré budovy neznáte délku potrubí a DN, pak Vám nezbude než to odhadnout, nebo stanovit cenu dle HZS.

Jinak se to udělat nedá.

Tlaková zkouška vodovodu
krtek66

cech instalaterů je pro mě asi tak důležitej jako projektová dokumentace na rekonstrukci bytu...je uplně jedno kdo tu zkoušku provede...důležité, je, že máte papír a ten kdo je na něm podepsaný nese zodpovědnost za těsnost...dělám ve stavební firmě a instalatéři nám běžně dávají revize sami za sebe...a nikdo ještě neměl problém.

krtek66
hodnocení

0x

10-15,-/mb podle průměru

pecenkav*
hodnocení

Technik pro tlakovou zkoušku neví, kolik je kde zazděných trubek, jedině v případě nových rozvodu, tlakuji se i starsi budovy.

instalater*
hodnocení

0x

Pokud zákazník chce po mne vystavit Protokol o tlakové zkoušce vnitřního vodovodu, tak s tím nemám žádný problém, akorát mu nemohu posloužit kulatým razítkem, ale kolaudace vždy proběhla v pohodě. Tlakovou zkoušku ostatně provádím vždy po ukončení a předávání zakázky a slouží to i k mé ochraně před případnou reklamací. Samozřejmně pokud dělám komplet celou instalaci , nikoliv , když někde natáhnu 4m trubky. Práci už mám započítanou v ceně za metr a vystavení protokolu - dohodou. Né víc jak pár stovek.

doplněno 11.10.17 21:23:

Ještě bych dodal , že tlaková zkouška se provádí těsně po realizaci , když jsou ještě všechny trubky odkryté. Můžou být přichyceny sádrou , ale ne v kolínkách a téčkách. Správně by na nich neměla být ani izolace , což je problém.

krtek66

dyť to říkám...btw...díky za tu radu ohledně prodlužky na flexi hadice

instalater*
11.10.17 21:26

krtek66 *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]