Nejste přihlášen/a.
dobry den, potreboval bych poradil. Za posledni tyden jsme meli v obci dve odstavky vody pro poruchu vodovodniho radu. Po druhe odstavce po obnoveni dodavky vody mi zacala masivne tryskat voda z pojistneho ventilu bojleru. Zastavil jsem privod vody k bojleru, nasledne otevrel a pres ventil vypustil trosku vody z bojleru. Voda uz netryska, ale stale lehce odkapava z pojistneho ventilu, i kdyz bojler nenahriva. Dekuji za radu. Kral
Zdravím , jak píše rádce přede mnou , může jít o nečistoty , které se dostaly do pojišťovacího ventilu. Buď se dá pojišťovací ventil vyčistit - propláchnout ( např. Myjava ) a to několikekým otočením , nebo nadzvednutím páčky ( ital) a nebo se nedá propláchnout vůbec. Pojišťovací ventil by se neměl rozebírat , ale měl by se vyměnit. Každopádně bych znovu přeměřil tlak v řádu a popřípadě upravil regulátorem tlaku , který bych vsadil hned za vodoměr. Pojiš´továk u bojleru otevírá při 6,3 Bar , tak bych domovní řád nastavil na 3,7 - 4 bar. Při výměně poj. bych zvolit značku Myjava. Je sice dražší, ale vyplatí se to.
jak už jsem tu jednou psal pojišťovák by neměl upouštět po každém ohřevu a nedoporučuji ho propojovat hadičkou s odpadem.
Pokud bude příště odstávka vody, vyplatí se nepospíchat a počkat, až se vytrestají sousedi. Kdykoliv budete otevírat hlavní uzávěr vody , tak ho jenom trošku ,,odražte" a běžte si dát cigaretku. Až se pomaličku vyrovnají tlaky , tak ho teprve otevřít naplno.
miso- omlouvám se . Máš pravdu. Nejsem čech a velice těžko se vyjadřuji a hledám ta správná slova. O pravopisu ani nemluvě.
To je v poriadku, ja tiez nie som Cech. Takze ukapavat moze pocas kazdeho ohrievania (voda sa roztahuje, fyzika aj ventil funguje) Ale po ohreve si moze ukapnut len vynimocne (napr. pri tlakovom raze), ale keby to islo v kuse, tak je netesny / zaneseny?
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď.
Ventil si nechám vyměnit.
Mám ale problém, nevím, jakou velikost ventilu mám, zda-li 1/2", nebo 3/4", záručák od bojleru nemám...mám ale Tatramat, objem cca 80-100l, kupovaný loni...
Můžete mi poradit, jak určím velikost pojistného ventilu? Dá se změřit? děkuji Král
U ohřívače objemu 80-100l bude s 99% pravděpodobností přívod vody DN15 (1/2") a dle ČSN stačí samozřejmě i pojistný ventil DN15.
dobry den, obracim se na Vas znovu s prosbou o radu.
Pojistny ventil jsem si dle Vaseho doporuceni nechal vymenit za novy, puvodni byl zaneseny usazeninami. Vymena byla pomerne komplikovana, s technikem jsem musel bojler opakovane vypoustet a napoustet, musela se vymenit i dalsi cast, ktera byla praskla a netesnila. Ventil funguje, vse tesni, ale k me hruze jsem rano po vymene zjistil, ze bojler prestal nahrivat, nespina termostat- nesviti kontrolka u termostatu. Netusim, v cem je zase problem. Bojler je rok stary, Tatramat EOV 120. Napusteny urcite je. Dekuji za radu , Kral
navyli jste náhodou vypínač elektriky , nebo nshodili jistič pro bojler? z bezpečnostního důvodu?
to je možné...
nebo je bojler na noční proud a bude trvat do nejbližšího cyklu, než se nahřeje...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.