Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler - pojistny ventil

Od: tomaskral odpovědí: 17 změna:

dobry den, potreboval bych poradil. Za posledni tyden jsme meli v obci dve odstavky vody pro poruchu vodovodniho radu. Po druhe odstavce po obnoveni dodavky vody mi zacala masivne tryskat voda z pojistneho ventilu bojleru. Zastavil jsem privod vody k bojleru, nasledne otevrel a pres ventil vypustil trosku vody z bojleru. Voda uz netryska, ale stale lehce odkapava z pojistneho ventilu, i kdyz bojler nenahriva. Dekuji za radu. Kral

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím , jak píše rádce přede mnou , může jít o nečistoty , které se dostaly do pojišťovacího ventilu. Buď se dá pojišťovací ventil vyčistit - propláchnout ( např. Myjava ) a to několikekým otočením , nebo nadzvednutím páčky ( ital) a nebo se nedá propláchnout vůbec. Pojišťovací ventil by se neměl rozebírat , ale měl by se vyměnit. Každopádně bych znovu přeměřil tlak v řádu a popřípadě upravil regulátorem tlaku , který bych vsadil hned za vodoměr. Pojiš´továk u bojleru otevírá při 6,3 Bar , tak bych domovní řád nastavil na 3,7 - 4 bar. Při výměně poj. bych zvolit značku Myjava. Je sice dražší, ale vyplatí se to.

jak už jsem tu jednou psal pojišťovák by neměl upouštět po každém ohřevu a nedoporučuji ho propojovat hadičkou s odpadem.

Pokud bude příště odstávka vody, vyplatí se nepospíchat a počkat, až se vytrestají sousedi. Kdykoliv budete otevírat hlavní uzávěr vody , tak ho jenom trošku ,,odražte" a běžte si dát cigaretku. Až se pomaličku vyrovnají tlaky , tak ho teprve otevřít naplno.

Chudák pan tazatel, pokud je nekuřák, bude se muset naučit kouřit*smich*

miso*
Po kadem alebo pocas kazdeho?
instalater*

miso- omlouvám se . Máš pravdu. Nejsem čech a velice těžko se vyjadřuji a hledám ta správná slova. O pravopisu ani nemluvě.

miso*

To je v poriadku, ja tiez nie som Cech. :) Takze ukapavat moze pocas kazdeho ohrievania (voda sa roztahuje, fyzika aj ventil funguje) Ale po ohreve si moze ukapnut len vynimocne (napr. pri tlakovom raze), ale keby to islo v kuse, tak je netesny / zaneseny?

instalater*

miso , ale jako slovák máš aspoň podobný jazyk. :)

tomaskral

Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď.

Ventil si nechám vyměnit.

Mám ale problém, nevím, jakou velikost ventilu mám, zda-li 1/2", nebo 3/4", záručák od bojleru nemám...mám ale Tatramat, objem cca 80-100l, kupovaný loni...

Můžete mi poradit, jak určím velikost pojistného ventilu? Dá se změřit? děkuji Král

U ohřívače objemu 80-100l bude s 99% pravděpodobností přívod vody DN15 (1/2") a dle ČSN stačí samozřejmě i pojistný ventil DN15.

tomaskral
hodnocení

dobry den, obracim se na Vas znovu s prosbou o radu.

Pojistny ventil jsem si dle Vaseho doporuceni nechal vymenit za novy, puvodni byl zaneseny usazeninami. Vymena byla pomerne komplikovana, s technikem jsem musel bojler opakovane vypoustet a napoustet, musela se vymenit i dalsi cast, ktera byla praskla a netesnila. Ventil funguje, vse tesni, ale k me hruze jsem rano po vymene zjistil, ze bojler prestal nahrivat, nespina termostat- nesviti kontrolka u termostatu. Netusim, v cem je zase problem. Bojler je rok stary, Tatramat EOV 120. Napusteny urcite je. Dekuji za radu , Kral

Když jste měnili ventil, nehnulo se náhodou s kolečkem termostatu? Je přibližně na 60°C?
Pokud ano, tak zavolej elektrikáře. Ten změří kde je problém. Bez měření není vědění.
tomaskral
14.10.17 17:22
hodnocení

Ok, diky

111®

navyli jste náhodou vypínač elektriky , nebo nshodili jistič pro bojler? z bezpečnostního důvodu?

honzajs

to je možné...

nebo je bojler na noční proud a bude trvat do nejbližšího cyklu, než se nahřeje...

majsterjoe*
A voda na vystupu teče studená, nebo neteče vubec?
tomaskral
hodnocení

Tece studena..

tomaskral
hodnocení

Tece studena...

111®
hodnocení

0x

se dostala nečistota na sedlo ventilu...rozebrat, vyčistit složit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]