Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
prosila bych o radu ohledně sporů, které se opět začaly objevovat v našem baráčku...Bydlím zatím s mamkou a s ročním synem ve dvougeneračním domku - 2 rodiny - každá vlastní ideální polovinu domu. Problémy začaly, jakmile se naši rozvedli a otec se odstěhoval - od té doby si sousedi stále vymýšleli jiné a jiné důvody pro hádky a spory...Teď jde o to, že již od začátku našeho "soužití" (cca 35let) máme rozdělené placení společných prostor - oni platí elektřinu (na chodbě a ve sklepě) a my platíme vodu ( sklep-praní- a venkovní vodu na zahradu) Je to asi měsíc, co jsme si všimly, že večer nesvítí světlo na chodbě...myslely jsme s mamčou že je zase jen prasklá žárovka, ale to byl omyl...dole ve sklepě nám totiž naši sousedi stále - každý den - vypínají elektřinu...nejspíše z úpo*ných důvodů- a my tím pádem chodíme do patra a z patra naprosto po tmě...Kdyby šlo jen o mě, tak mávnu rukou, ale tahám každý den nahoru kočárek i se synem a to mi přijde jako pěkný risk...včera jsem si i ukopla palec a sedřela ruku. Mile jsem dokonce napsala na kus papíru že prosím aby nevypínali světlona chodbě a připevnila to nad čudlík, který každý den vypínají. A výsledek? Dnes opět zhasnuto...Ráda bych věděla, jestli je nějaký zákon nebo tak něco o osvětlení ve veřejných prostorách domu, abych mohla, až tam půjdu nadávat, něčím argumentovat...Další problémy jako že házejí našim návštěvám boty ven a že nám vypínají pračku uprostřed praní, aby měli klid ( podotýkám že nepereme pozdě v noci) tiše přehlížíme. Že jsem kvůli nim porodila dříve - kvůli neustálým hádkách o tom, jestli mohu mít kočárek - složený - dole na naší společné chodbě, kde nikde nikomu nepřekáží, jsem už také zapomněla...a mohla bych pokračovat bohužel dále...Myslíte že by jste mohl někdo pomoci? Už jsme opravdu bezradné.
PS: ještě nás tedy napadlo, že jestli domluva nepomůže, tak jim budeme zase my ve společných prostorách vypínat vodu, aby nemohli prát, zalévat kytky ... ale to je jen ta horší varianta, kdyby spor pokračoval.
Předem díky za reakce
Především jste si udělali nesmyslnou dohodu.Proč neplatíte napůl platby za elektřinu a napůl za vodu?Pak se nemáte o čem hádat.
JABRAKA
Takhle to bylo snažší...odesílalo se všechno jen jednou a když jedna rodina platila víc, tak jí ta druhá doplatila ten rozdíl...Jde o to, že to budou dělat i tak...protože čím měnší ta částka bude ( bez ohledu na to jestli to změníme a každý bude platit půlku), tak čím více bude zhasnuto ve spol. prostorách tak tím ta částka bude menší a tím se bude i méně platit...a to jim jde...nebo se prostě jen nudí a vymýšlejí jak dělat zle...
luciku, domnívám se, že Vám nedělají naschvály. Jak jsem již psal, u nás to řešíme jinak. Ale je to jen na Vás. Jen se dovolím, zeptat. Asi máte každý elektroměr pro svoji domácnost, a pro společné prostory rovněž elektroměr - společný?
Ano ano - přesně tak...Každý svůj elektroměr na domácnost a ve spol. prostorách společný...
Tušil jsem, u nás asi před 5-8 lety najednou byla veliká spotřeba proudu. Nikdo to nechtěl zaplatit, tak majitel nechal odpojit elektroměr.
Ale nešli zvonky a světla. Domluvili jsme se se sousedy, namontoval jsem vlastní hodiny na chodbu, elektriku táhnu ze svého bytu. Po roce vyúčtuji a vyvěsím kolik se prosvítilo.
spotřeba od roku 2003: je průměr 70 kW
Veřejný prostor, asi jste myslela společný. Žádny předpis nepomůže urovnat nesváry sousedů. Musíte nejít společnou řeč.
U nás v domě platím elektriku já, a ostaním nájemníkům oznámím kolik korum jsem zaplatil a všichni se shodneme a zaplatíme a spokojeně rozejdeme na kávu.
Proč se nedělíte o zaplacené částky?
Ano ano, omlouvám se, myslela jsem ve společných... Takhle se to dohodlo už tenkrát, že oni budou platit elektřinu a my vodu...vždycky když je nějaký rozdíl - když oni třeba zaplatí o 200,- více, tak my jim to doplatíme...a naopak. Takže všichni platíme stejné sumy...Kdyby byla nějaká společná řeč možná, tak je problém již za námi...bohužel sousedi vždy vidí na všech našich argumentech něco špatného...Již jsme ve jménu dobrých vztahů ustoupili a před 10lety jim dali dokonce místnost ve sklepě navíc...
V Případě že dochází k zamezování Vám svícení na chodbě, v době kdy je šero nebo tma, a vy tam potřebujete projít je to porušováním domovní svobody, a je na to zákon (že by občanský zákoník . .? asi ano). Prostě máte nárok na svícení v době šera a tmy. Máte nějaké pravidla pro užívání společných prostor? U nás se tomu říká domovní řád. Je nás sice mnohem více, ale myslím, že i Ve vašem případě by být mohl, a mohl by také fungovat.
Řešení světla bych provedl vyvedením samostatného kabelu a žárovky s vypínačem z vašeho bytu, ať nemají přístup k možnému vypnutí. Stejně tak to lze udělat i pro pračku. A hlavně byste neměli každý platit jiné médium (voda X el), ale všichni půl na půl. Jinak to bude vždycky dělat problémy. A nebo prostě vodoměry i ve sklepě,tj.osadit pro každého uživatele zvlášť. Společné placení je na nic. Vždycky bude mít některá ze stran pocit ukřivděnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.