Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Navýšení komína

Od: dzon odpovědí: 22 změna:

Zdravím, na chatě máme problém s tím, že když se otevřou kamna kvůli přiložení, začne nenápadně proudit vrchní částí dvířek do místnosti kouř.

Byli se tam podívat již 2 kominíci a doporučili navýšit komín, víceméně stačí přidat 2 betonové tvárnice 360x360mm a dovnitř prodloužit rouru.

Celkem jsem se pobavil, když mi po 14 dnech a 2 urgencích konečně přišla cenová nabídka, na toto navýšení o 60cm, řekli si 12 tisíc, přičemž jen 5000 je za dopoledne práce.

Aktuálně mi stačí pouze prodloužit rouru, nasadit betonové tvárnice a znovu přidělat stříšku. Vidím to tak, že se do toho pustím sám, takhle vyhazovat peníze z okna se mi opravdu nechce, je na tom něco, na co bych si měl dát pozor, případně můžete popsat stručný postup? Nepříjde mi na tom nic tak vyjímečného, aby se za to účtovaly takové prachy, nehledě na způsob, jakým si tam účtují materiál, viz také příloha.

Předem díky moc

Navýšení komína
Navýšení komína #2

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Střecha je plechová - pozor byste si tedy měl dát, abyste nespadl. Jinak asi není co řešit...

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Zkuste napřed odstranit tu stříšku, ta často je-li umístěna nízko sráží tah, dost možná ani navýšení nebude třeba. Anebo navyšte ale už nedávejte stříšku. Pokud by šlo o nerezku vložku pak stříška by byla možná nutností v tomto případě by to mělo jít i bez ní. Jinak kamna mohou zakuřovat zejména po roztápění i v zimním období (studený komín) a nyní také proto že venk. teploty jsou ještě dost vysoké.

instalater*

janm- střížka chrání komín a tím i prodlužuje jeho životnost. Chrání proti odlétavajícím jiskrám - na chatě zvlášť vhodné. A dobře zvolený tvar ( na fotografii je myslím typ Napoleon) vám i zvyšuje tah komína - zkuste si to představit jako fixírku. Kominíci ji v rozpočtu neměli , tak že ji pravděpodobně shledali jako vhodnou. Jinak souhlasím s vámi , že zvláště na chatě , kde se jezdí jen o víkendech může jít o studený komín. Já osobně na baráku , když prvně roztápím krb , tak tam vrazím hořák (propan-butan) a prvně vyhřeji komín , aby mi to nešlo do obýváku. ...

dzon- Minimální účinná výška komína je 5,5 m ( někdo udává 5) Počítá se od sopouchu po vyustění komína. Samozřejmně záleží na tvaru střechy a umístění komína oproti hřebenu. Možná by stačilo použít i komínový nástavec. Jinak ta položka za opravu komína se mi zdá v pohodě , ale to poznáte , až si to budete dělat svépomocí.

janm*

instalater- K ochraně komína postačí tento oplechovat, buďto pouze vrchní část hlavy, která pak bude sloužit jako římsa chránící zdivo pod ní anebo lze zaplechovat i celý. Ochrana před jiskrami částečně budiž. Na téma komínové stříšky mi udělal výklad jeden letitý kominík zkušený praktik a ten stříšky spíše nedoporučoval, neboť problémy s tahy se často při užití stříšek objevovaly a když už, pak doporučoval umístit stříšku v dostatečné vzdálenosti od vyústění komína uváděl teď nevím jestli si to dobře pamatuji že by to mělo být 2,5 násobek průměru komína? , ale na tom nezáleží zkrátka a dobře z jeho pohledu stříšky prostě raději ne. Komíny i bez stříšek bez problému sloužívaly desetiletí konkrétně ten můj nejstarší cirka přez sto let. Pokud někdo stříšku nechce tak na jiskry lze užít i lapače jisker např. v podobě duté koule či jiné vhodné které shora komín neuzavírají.

instalater*

janm- přít se svámi nebudu. Můj kolega byl kominík a tak když nebyla práce na vodu , tak jsme stavěly a nebo vložkovaly komíny. I nějaký ten krb už mám za sebou. Z toho důvodu jsem také tazateli psal , že cena se mi zdá přiměřená jelikož vím , co to je plazit se po plechové střeše a něco tam dělat. Mám za sebou i několik vložek v Brně na vysokých bytovkách , kdy šaliny dole připomínaly dětské hračky. Cokoliv nám spadnout , tak to dole někoho zabilo.

janm*

instalater- Jde o to, že dle vyjádření toho kominíka jakákoliv stříška nad komínem nějakým způsobem "omezí tah", pochopitelně v případě že vše se stříškou funguje není co řešit, taktéž měl za sebou spoustu realizací a zkušeností v podstatě se tím zabýval téměř celý svůj život a ty příklady z praxe co uváděl a netýkalo se to jen té zmíněné stříšky byly velmi zajímavé..

jendad
hodnocení

0x

Zdravím . Mám komín o pruměru 150mm a učinou výšku komína 3,5m . Kruhovou stříšku na tom a aby mě nepršelo při větru do komína , tak jsem dal plechový kruh široký cca 6cm okolo . Takže tam je mezera cca 2cm nahoře a dole pod stříškou . Naprosto nic nezakuřuje a je to bezproblému . Spíše si myslím , že máte topeniště hodně náročné na tah , případně velká přikládací dvířka.

dzon
hodnocení

Je to v lese, v kopci, dalo by se říct v takovém údolíčku, kamna mají cca 35x25 otevírací prosklená dvířka, komín bude mít kolem 4,5 metru.

miso*
hodnocení

0x

O cene sa da diskutovat do nekonecna, ale zase mi to nepride az take zle. Nie som si isty, o kolko lacnejsie zozeniete material, najma ak tam chcete pokracovat s tym Schiedel UNI. Praca je vratane dopravy, sam pisete, ze je to v lese. Ak chcete usetrit, dohodnite si to na jar / leto, ked budu mat prace menej. Teraz maju sezonu...

V nabidke mate tiez omietnutie komina (mozno len natiahnutie lepidlom). To urcite spravte tiez a dajte do poriadku aj oplechovanie.

Druha moznost je komin predlzit komin nerezovym zaizolovanym nastavcom.

fero*
hodnocení

0x

Nezdá se mi,že by byl komín ve špatné kondici.Příčinou může být skutečně malý tah v průběhu zatápění,než se komín

řádně ohřeje a dostane patřičný tah.I střížka vypadá v pořádku.Důvod bude asi v tom,že předtím než otevřete horní

dvířka kamen pro přiložení, je potřeba zavřít spodní dvířka pro přívod vzduchu do topeniště.Jinak dochází ke střetu

spalin a čerstvého vzduchu v oblasti horních dvířek,respektive vstupu do komínu a komín toto zvýšené množství

již není schopen odsát a část odchází do místnosti.

Pokuď se jedná o cenu za nastavení komínu o dvě tvárnice je to nehorázné předražení a "oškubání" zákazníka.

Jen v rozpisu materiálu je npř.cena isolace "navýšena" o 100%,beton.deska za 1450.- proč?,ta se dává pod střechu,

kdy se přechází z tvárnic na lícové cihly(nad střechou).Na co bude oplechování elox.Al plechem,k čemu to bude

dobré-asi to zákazník ani nechce.Chápu,že si musí komínaři vydělat,ale takovým to způsobem?

fero

fero, s vatou máte pravdu, (ostatní ceny jsou taky asi základní), nikoliv však s krycí deskou. Sice je v popisu napsáno, betonová, ale asi je myšleno Krycí desky pro systém STABIL ze sklobetonu. Na půdu se dává krakorcová deska, ale jen k obezdění cihlami.

Nabídka je asi z ceníkových cen, proto je třeba licitovat o ceně, popřípadě si to udělat sám

dek.cz/...

hodnocení

0x

Dzone, každý máme jiný názor na ceny. Vám se zdá cena vysoká, takže jí již prezentujete podle svého. Píšete, že 500Kč je za: "přičemž jen 5000 je za dopoledne práce". Už jednou u Vás byl, to taky není zadarmo, musí zajet do stavebnin pro matroš, a taky potřebuje na odvody státu a taky zisk. Chtěl bych Vás vidět, jako podnikatele, za kolik to uděláte pro zákazníky.

Já osobně bych to nedal dělat firmě, a udělal bych si to rovněž sám, klidně zvednul o tři tvárnice. Použil bych nerezovou krycí desku Final.

Zkuste smlouvat cenu, třeba jen 4000Kč. Zjišoval jste ceny matroše ve stavebninách?

mt
hodnocení

0x

Před čtrnácti dny mi dělali komín. Dva kominíci, jedno dopoledne. 5m, frézování, průměr 160mm, nerez 0,8mm vložka. Cena? 13000kč ! Asi žiju v jiném světě

K tomu kouření. Nevím co máte za kamna, ale: přikládejte dřevo až po vyhoření předchozí dávky až na žhavý, před úplným otevřením dvířek otevřete primární vzduch a jen lehce poodevřete dvířka na cca 10s aby se z prostoru ohniště odvětral nahromaděný kouř. Pak přiložte

dzon
hodnocení

Dobře, spustu lidí tu píše že cena je OK. Já kdybych koupil nerezovou rouru v délce 1 metr, kterou na to nasadím a nahoru přidělám stříšku, zaplatím za materiál 2tisíce. na střechu vyleze každej idiot, kterej bere 150 kč na hodinu. Jemu dám rouru on tam vyleze, rouru nasadí, přidělá stříšku a za 2 hodiny s tím že si metizím ještě dá oběd a má hotovo. ideální případ. když se dostanu k tomu co jsem dostal v nabídce - 5000 za dopoledne = 4 hodiny práce = 1250kč na hodinu = 6 hodin práce denně s přejezdama = 7500kč výdělek za práci denně ( vy berete že kvůli každé stavbě jedou do obchodu, přitom základní věci by měli mít někde naskladněné pokud berou tolik k čemuž se dostanu) tak si teď vynásobíme 7500,- Kč k čemuž ani nebudu zaokrouhlovat ten materiál, který podle mých zkušeností stojí úplně jiné částky koncového zákazníka, natož velkooodběratele, 20x což je počet praovních dní. Dostaneme se na částku 150 000,- Kč čistý výdělek za měsíc.

Asi jsem se minul řemeslem, když obyčejný zedník/dělník bere takové prachy

Samozřejmě je to v ideálním případě, takže ve výsledku bere jen 100 000,-

Pokud jim to někdo zaplatí, OK, já ne.

dělali mi studnu - kopanou a za 4 dny práce v totálním bahně, jílu, skále a ručním zbíjení a hnusu do 6 metrů si řekli 26 tisíc což naprosto chápu. Ale za posazení 2 nástavců na střeše 12 tisíc?

Děkuji a naschledanou

dzon
hodnocení

Jenom ještě abych doplnil vaše rady- když já jsem na chatě, tak je v pohodě, jenže chata se pronajímá a i když člověk sebelíp vysvětli jak se kamna mají využívat, za týden přijede a chata je absolutně vykouřená. pak se to větrá do léta. Zkrátka to musí to být blbuvzdorné

...á kdybych koupil nerezovou rouru v délce 1 metr, kterou na to nasadím a nahoru přidělám stříšku, zaplatím za materiál 2tisíce...

a pak budete psát dotaz, co s komínem, když mi z něho teče něco. Pak se ukáže, že jste pracoval špatně, komín nezaizoloval a kondenzuje v něm voda. Nerezovou trubku musíte zaizolovat...

A já dodám, ("chata se pronajímá") a to si na to ta chata nevydělá?

dzon
hodnocení

Chata nevydělává kvůli tomu, aby se s těmi penězi plýtvalo.

Funkční komín není plýtvání.

fik
hodnocení

0x

Cena přehnaná. Dát dvě komínovky a prodloužit rouru je práce když to hodně přeženu na jeden den i s veškerou přípravou a nákupem. Určitě by jsi to zvládl i sám pokud máš žebřík na kterém se tam bezpečně udržíš

Ono pro někoho je to problém, ten si rád zaplatí a pro koho to problém není, ten ušetří. ;)

dzon
hodnocení

Funkční komín může být i bez plýtvání, aktuálně to vypadá, že bude 1,5 metru navýšení nerezovou vložkou, včetně izolace a stříšky za necelých 7tis, přičemž mi to připraví na míru a montáž spočívá prý jen v tom, že se vyvrtají 4 díry a přidělají 4 šrouby.

Takže 5 tisíc úspora a 2,5 násobná výška, přičemž vlastní práce počítám do 2 hodin.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]