Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit bydlení?

Od: karel5526 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

pracuji, přítelkyně dodělává VŠ, občas má nějakou brigádu. Do Prahy jsme se přestěhovali před 2 lety, protože jsem v IT nesehnal jinde lépe placenou práci.

A teď problém. Do bytu nám všichni rozmlouvali investovat, že je to teď zbytečně drahé. Takže už 2 roky platíme nájem a čekáme. Na nájem padne 12 tisíc měsíčně, takže celkem už skoro 300 tisíc. To jsem už mohl mít splaceno z nového bytu, kdybych ho býval koupil..

Ceny šly nahoru všude, města kde to vzhledem k mé práci připadá v úvahu (Plzeň, Brno, Ostrava, Budějovice) jsou na tom +- stejně, sice byty levnější, ale míň vydělám.

Když koupím byt v Praze (či kus za Prahou za o pár set tisíc míň), budu ho při tom co zvládáme ušetřit splácet asi 7-8 let. A to bude jen 2+kk nebo maximálně 2+1. A za 8 let to už budeme pokud budeme spolu myslet na děti. Tak nevím jestli do toho jít. Zase když budu platit jen nájem, tak za 8 let zaplatím jen na něm 1 200 tisíc, pokud se samozřejmě nezdraží.

Prosím o radu. Co s tím? :(

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nkgv
hodnocení

0x
No hlavně počítáte špatně, těch 300 000 byste ušetřil leda kdybyste spali na ulici. Vlastní byt má taky náklady - fond oprav atd. atd.

figurek*
hodnocení

0x

Až se mi nechce věřit, že člověk pracující v IT nerozpozná kde je hlava problému a nedokáže jej rozkouskovat na základní úlohy a tyto základní úlohy jednu po druhé postupně řešit až k finálnímu výsledku.

Chyba je, že jste se nechal ovlivnit. Máte co dohánět.

Chcete příklad ze života? Byl jednou jeden párek, který bydlel v domku po babičce a který spláchla potopa. Postupoval takto :

0/ nic, rodina se třemi dětmi úplně bez majetku na ubytovně

1/ pronajatý byt

2/ služební byt

3/ vlastní byt

4/ vlastní byt a pronajatý byt, protože každý pracuje někde jinde

5/ dva vlastní byty

6/ dva vlastní byty a pronajatý byt, protože děcka jsou už čtyři, z toho tři na VŠ

6/ dva vlastní byty jsou zaplacené, situace směřuje do finále

7/ plánovaný konečný stav : vlastní byt ve městě a domek s velkou zahradou na venkově

Zkuste taky tak postupovat. K jednomu bytu se určitě dopracujete bez problémů. Potíže nastanou, až se objeví děcka. Pak vás čeká tvrdý boj, ale i ten se dá vyhrát.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, Vaše partnerka zatím studuje a "jedete" na jednu výplatu - to bych zůstal u pronájmu. Pokud vám vztah vydrží, slečna dostuduje a "pojedete" na dvě výplaty, tak si můžete koupit domek u Prahy na hypotéku a plánovat děti, kterým tam bude na zahrádce lépe, než v Praze - a budete za prací dojíždět do Prahy (kvůli větší výplatě) a bydlet mimo Prahu (takže levněji) jako tisíce jiných. Zdravím!

jendad
hodnocení

0x

Já nevím co řešíte. Máte určitě nadstandartní plat , a jste za vodou . Znám spoustu lidí co nemají ani pruměrný plat a těch by mělo být prý dvě třetiny. Ti podle vás asi bydlí pod mostem . Musíte prostě hledat něco odpovídající vašim příjmum.Za komanču také lidé žily v panelákových 3+1 a taky to přežili.

byt
hodnocení

0x

Koupit byt 2+1, za 8 let splacený. I s jedním dítkem se do bytu vejdete. Pak jej můžete prodat a koupit na hypo domek. Základ budete mít.

klarkaaa
hodnocení

0x

Chtěla jsem napsat vítejte v realitě, ale to moc nesedí k Vašim příjmům. Za 8 let splatit byt 2+1 v Praze? Tak to je Vám hej. Lepší si však najít přítelkyni už s bytem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]