Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pracuji, přítelkyně dodělává VŠ, občas má nějakou brigádu. Do Prahy jsme se přestěhovali před 2 lety, protože jsem v IT nesehnal jinde lépe placenou práci.
A teď problém. Do bytu nám všichni rozmlouvali investovat, že je to teď zbytečně drahé. Takže už 2 roky platíme nájem a čekáme. Na nájem padne 12 tisíc měsíčně, takže celkem už skoro 300 tisíc. To jsem už mohl mít splaceno z nového bytu, kdybych ho býval koupil..
Ceny šly nahoru všude, města kde to vzhledem k mé práci připadá v úvahu (Plzeň, Brno, Ostrava, Budějovice) jsou na tom +- stejně, sice byty levnější, ale míň vydělám.
Když koupím byt v Praze (či kus za Prahou za o pár set tisíc míň), budu ho při tom co zvládáme ušetřit splácet asi 7-8 let. A to bude jen 2+kk nebo maximálně 2+1. A za 8 let to už budeme pokud budeme spolu myslet na děti. Tak nevím jestli do toho jít. Zase když budu platit jen nájem, tak za 8 let zaplatím jen na něm 1 200 tisíc, pokud se samozřejmě nezdraží.
Prosím o radu. Co s tím?
Až se mi nechce věřit, že člověk pracující v IT nerozpozná kde je hlava problému a nedokáže jej rozkouskovat na základní úlohy a tyto základní úlohy jednu po druhé postupně řešit až k finálnímu výsledku.
Chyba je, že jste se nechal ovlivnit. Máte co dohánět.
Chcete příklad ze života? Byl jednou jeden párek, který bydlel v domku po babičce a který spláchla potopa. Postupoval takto :
0/ nic, rodina se třemi dětmi úplně bez majetku na ubytovně
1/ pronajatý byt
2/ služební byt
3/ vlastní byt
4/ vlastní byt a pronajatý byt, protože každý pracuje někde jinde
5/ dva vlastní byty
6/ dva vlastní byty a pronajatý byt, protože děcka jsou už čtyři, z toho tři na VŠ
6/ dva vlastní byty jsou zaplacené, situace směřuje do finále
7/ plánovaný konečný stav : vlastní byt ve městě a domek s velkou zahradou na venkově
Zkuste taky tak postupovat. K jednomu bytu se určitě dopracujete bez problémů. Potíže nastanou, až se objeví děcka. Pak vás čeká tvrdý boj, ale i ten se dá vyhrát.
Dobrý den, Vaše partnerka zatím studuje a "jedete" na jednu výplatu - to bych zůstal u pronájmu. Pokud vám vztah vydrží, slečna dostuduje a "pojedete" na dvě výplaty, tak si můžete koupit domek u Prahy na hypotéku a plánovat děti, kterým tam bude na zahrádce lépe, než v Praze - a budete za prací dojíždět do Prahy (kvůli větší výplatě) a bydlet mimo Prahu (takže levněji) jako tisíce jiných. Zdravím!
Já nevím co řešíte. Máte určitě nadstandartní plat , a jste za vodou . Znám spoustu lidí co nemají ani pruměrný plat a těch by mělo být prý dvě třetiny. Ti podle vás asi bydlí pod mostem . Musíte prostě hledat něco odpovídající vašim příjmum.Za komanču také lidé žily v panelákových 3+1 a taky to přežili.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.