Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reklamace stavebních závad po půl roce

Od: martjas* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den všem,

koupil jsem byt v rekonstruovaném objektu a už v něm bydlím od května. jelikož to bude právě půl roku, sepsal jsem veškeré vady které jsem doposud objevil a chystám se je reklamovat u developera. Některé závady jsou v bytě už od jeho převzetí, jelikož zatím nebyl schopen je nikdo odstranit a některé se objevily v průběhu času.

1) Chtěl bych se zeptat jestli můžu reklamovat i ty vady, které jsou v bytě po celou dobu , ale nebyly zaneseny do předávacího protokolu ( v té době jsem si jich nevšiml , nebo jsem se chystal je odstranit sám) , jde například o nepěkně osazené obklady nebo o několik kazů na dveřích a oknech. A zároveň by mne zajímalo, jak je to s vadama , které se projevily až při užívání bytu ( praskající sádrokarton , vlhké fleky na stěně nebo praskající venkovní omítka )

2) Současně bych chtěl poprosit o radu,co se týká právě těch sádrokartonů - na několika místech (hlavně v rozích kde se setkáväjí 2 plochy) se objevují praskliny . Je mi jasné že každá stavba pracuje a nějakým prasklinám se asi nevyhnu, jde mi ale o to jak velký to je problém a jestli má smysl toto reklamovat , popřípadě jaký je nejlepší způsob opravy ..

Předem všem moc děkuji za vaše příspěvky a přeji pěkný den.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

0x

Pokud jste byt koupil od někoho jiného, než od developera, pak reklamaci uplatnujte u něj. Tedy u prodávajícího. Ten se už musí postarat. Ze zákona máte 6 měsíců na skryté vady reklamovat konstrukční vady můžete až pět let. Každou reklamaci musíte uplatnit okamžitě po zjištění. Pokud nestojí smlouva jinak, pak nikdo další než váš prodávající není pro vás partnerem. Pak ještě je trošku jiná situaci kdy byste jako víc majitelů bytů v domě založili sdružení vlastníků, pak byste postupovali jako jeden subjekt. (je to účinější).

V žádném případě neprovádějte v bytě žádné opravy, jinak vám zanikne nárok na reklamaci... Praskliny ve spojích SDK nejsou nijak na velkou závadu pokud není prasklina velmi široká a nejde od rohů zešikma..ale ani tak neprovádějte žádné zásahy do konstrukce.

martjas*
hodnocení

Velice děkuji za odpověď,

určitě se sám do ničeho pouštět nebudu, spíše mne jen zajímalo jak má vypadat samotný proces reklamace.

Mohl bych se ještě zeptat u koho reklamovat? U developera (popřípadě realitky) nebo přímo u stavební firmy?

A nevíte náhodou kde najít protokol ke stažení , popřípadě co má takový reklamační protokol všechno obsahovat?

ještě jednou děkuji

technikjirik*

Zašlete doporučený dopis tomu kdo vám byt prodal.

Vážený XY,

Tímto u vás reklamuji závady v bytě číslo:? na adrese:?

Závady jsou tyto:

1. závada první

2. závada druhá

3.závada třetí

Prosím o sdělení termínu opravy bez zbytečného prodlení, které by mohlo mít za následek změnu charakteru závad.

S přátelským pozdravem martjas

Také si pořádně přečtěte stanovy se šemi dodatky a pozdějšími ujednáními družstva nebo společenství vlastníků pokud nějaké jsou.(musí být).

Je možné, že veškeré opravy a reklamace jsou primárně řešeny přímo se zhotovitelem rekonstrukce, ale toto musí být sjednáno. Nejlépe se na konkrétních podmínkách domluvíte s tím kdo rekonstrukci zadal a zaplatil.

Reklamační protokol nemá předepsanou formu. Jde o dokument kterým se prokazuje kdo kdy kde a jak provedl jakou opravu, kdo ji poždoval zda je reklamace uznána nebo zda bude oprava hrazena tím kdo vadu nahlásil. Tento dokument musí podepsat všihni zainteresovaní a slouží jako poslední ujednání. Tento reklamační protokol pak může sloužit u soudu jako důkaz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]