Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvanlivost stavebního a jiného materiálu

Od: petrn* odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

jaký vliv má "prošlá" trvanlivost suché směsi jádrové omítky, betonu, flexi lepidla a vůbec dalších výrobků kolem stavby (např. barvy, penetrace, stěrky, tmely) na následnou kvalitu provedení? Zda špatnou kvalitu poznám ihned během práce nebo třeba daný produkt za rok ze zdi odpadne?

Díky, Petr

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den, cement, vápennou omítku, lepidla, sádru a vůbec takové věci jsem používal klidně dva tři roky staré - ovšem jsem ty papírové pytle měl dané ještě do igelitových a pořádně zavázané = co by se k nim nedostala vlhkost. Pokud se k pojivu nedostane voda a vlhkost, pojivo nemůže hydratovat nebo nemůže probíhat chemická reakce, tam by to nemělo na ten materiál mít vliv žádný - možno skladovat jistě mnoho let, i v mrazu. Co se týká barev, penetrací (tekuté věci), tak to nevím jistě, ale pokud obaly nebyly nikdy otevřeny a nezmrzlo to třeba, pak snad také ještě použitelné, ale toto jistě nevím.

hodnocení

0x

U všeho záleží na způsobu uskladnění. Vápno, cement v suchém prostředí, dobře zabalené, vydrží roky, odložené v prádelně dva dny. Stejně tak laky, barvy, penetrace. Pokud nezmrznou, budou řádně uzavřené a v suchu, není problém ale otevřená plechovka nitrolaku vyschne za pár dnů. Beton namíchaný z cementu, který má hrudky, ztvrdlé vzdušnou vlhkostí vymetete po roce smetákem.

hodnocení

0x

Není přesná odpověď na všechny materiály. Třeba termomalta od Baumitu, stará asi 3 roky, jemně ztvrdlá, rozházel jsem jí na svah, déšť zařídil ztvrdnutí. Pevnost této cesty mne udivuje. Lepidlo od Princecoloru, jiz si nepamatuji přesný druh, ztvrdlý. Rozdrtil přesál přes štukové síto a lepil s tím polyš na zeď. Drží to již asi 8 let. Jen natahovat na perlinku to nejde, je to hrubé. Na tuto skladbu natahuji pytlovanou směs suché omítky, staré asi 8 let. Kupodivu to nic nedělá a drží to.

Z těchto mých zkušeností si můžete udělat úsudek.

alten*
hodnocení

0x

Jak napsal milancukrar , nelze najít univerzálně platnou radu pro rozdílné materiály. Uvedu jen jednu svoji zkušenost, s tmelem UNIFLOTT (Knauff) pro sádrokarton. Několik balení po 5 kg jsem koupil už asi půl roku "prošlé" ( zjistil jsem to, samozřejmě, až když nastal problém ). Vše fungovalo normálně, uskladněno v suchu v optimálních podmínkách a originálním obalu. Když jsem po roce chtěl použít zbytek ( z nenačatého balení ) s překvapením jsem zjistil že:

- při přípravě tmelu rozmícháním ve vodě už nemá původní vlastnosti (pro dosažení žádané/ přiměřené hustoty, je nutno přidat méně vody, než u "čerstvého" materiálu a přesto tmel na svislých spárách stále stéká. Plošné tmelení nedělá problém, až na to, že je tmel řídký, stéká ze stěrky/špachtle a správnou konzistenci/hustotu už nejde namíchat, jako při použití "čerstvého" materiálu. V podstatě s ním nelze spárovat podhledy a svislé plochy. Pomaleji tvrdne, konečná pevnost se zdá být nezměněna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]