Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopuštění vody do topného systému

Od: luk* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, potřebuju poradit s dopustenim vody do systému. Jedná se o kotel na tuhá paliva, kotelna ve sklepě, topná tělesa v prvním a druhém patře. Výška odhadem 8m?. Vcera při topení odvzdusneno. Porad mi ale nehreji celé radiátory, zejména ne v patře. Snad smyslim dobře. Jen nevim, kam připojit hadici pro dopuštění vody. Je tam možnost pod expanzkou a taky pod čerpadlem k podlahovemu topení. Předpokládám, že to bude u te expanzky? A taky prosím o vysvětlení významu červené rysky na nanometru na kotli. A ještě dotaz k čerpadlu, které lze nastavit na 3 polohy. Mám na tě první, co se změní, když jo dám do jiné polohy. Mám totiž ještě problém s tím, že nemůžu kotel roztopit na víc jak 60-65 st. Dekuji
Dopuštění vody do topného systému
Dopuštění vody do topného systému #2
Dopuštění vody do topného systému #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím , z těch fotek je to špatně vidět , ale napravo od čerpadla vidím napouštěcí a vypouštěcí ventil. Tak s velikou pravděpodobností tam. Výška 8m . 1Bar odpovídá 10m vodního sloupce. Já bych to tlakoval kolem 1,2 Bar. Červená ryska na manometru je jenom takový pomocný prvek. Až to natlakuješ , tak si tu červenou nastav ručně tak aby kryla tu černou rafičku . Budeš mít pak přehled , jak se ti pohybuje tlak. ( pokud bude např. při ohřevu prudce stoupat , tak máš špatnou expanzku i když při tvým topení na 60 to moc nepocítíš. ) Čerpadlo bych nechal nastavené na tu 1. Více by se ti ochlazoval kotel a tím kondenzoval. Ušetříš i za el. energii. To ovšem za předpokladu , že ta 1 na tom čerpadle bude stačit. ( ale když tam byla doposud ...) ...Zkontroluj tlak u expanzomatu.

Proč netopí radiátory. Zkus ty radiátory co topí uzavřít . Může tam být ,,vzduchová bublina " a čerpadlo tak bude mít větší sílu ji vyhnat do radiátoru. Také může jít o špatné hydraulické vyvážení topné soustavy. Zjednodušeně - voda jde tam kde má nejmenší odpor . napiš nebo vyfoť jaké máš ventily na radiátorech.

Proč ti víc netopí kotel. Zjisti na jaké palivo je přesně vyroben. Tah komína, Dehet.

doplněno 08.10.17 11:58:

Jsem si všiml , že podlahovku máš na 60 st. Doporučuji papuče s azbeztovýma podrážkama. ..Podlahovka musí jít kolem 40 st. ( zjednodušeně - tvá tělesná teplota je 37 -doufám -zatím :) dej tam jenom o trošičku víc , aby jsi pocítil teplou dlažbu , když na ni šlápneš bosý , na kremačku je ještě čas.) Pokud tam nemáš podlahový rozdělovač , tak musíš vsadit RTL ventil.

luk*
hodnocení

Fotka ventilu je přiložena...a ještě dotaz...po připojení hadice na vodu nemusím nic uzavírat/otevírat? Myslím na tech
trubkách v a kotelně...jen v nejvyšším místě ventil na topení? K tomu čerpadlu...mám namontovány nový, starý odešlo...jen mi při výměně řekli, že to mám postřelovat, když bude potřeba...podlahovky stáhnu ..to mi zvedli právě při té výměně čerpadla...díky
doplněno 08.10.17 12:35: Tak dopuštěno...díky za rychle reakce...teď budu sledovat co dělá tlak při topení a kdyby něco, tak se ozvu...hezkou neděli
Dopuštění vody do topného systému #4
Dopuštění vody do topného systému #5
instalater*

Podle fotky to vypadá , že tam máte ventily heimeier - dvojregulační , což je pro vás +. Dobré by bylo dokoupit termohlavice . Já je kupuji po 105Kč/ ks .

Dopouštění : Namontujete hadici na ventil přívodu vody a jemně pustíte vodu. Až bude vytíkat ,tak ji zastavíte a konec hadice teprve napojíte na napouštěcí ventil u topení. ( pokud né , tak si všechen vzduch z hadice natlačíte do topného systému a budete zase odvzdušňovat. . Ideální je mít tam tu hadici nastálo. ) Potom pustíte prvně ventil u topení a potom teprve u vodovodního řádu. Sledujete rafiku na manometru. Až je na 1,2 tak zastavíte ventil u VŘ a pak teprve u topení. Na jiné ventily než ty dva nešaháte. Pokud chcete odvzdušňovat , tak si samozřejmně dáte větší tlak do kotle ( max. 2 Bar) a pak to postupným odvzdušňováním snížíte. Nikdy neodvzdušňujte preventivně. Šáhněte na radiátor a pokud je navrchu teplý , tak nešahejte na odzvdušňovák.

Všechny radiátory by měly po zatopení začít hřát ve stejnou dobu. Pokud ne tak to jde těmi dvojregulačními ventily poštelovat , ale to je dlouhé povídání.

hodnocení

0x

Tlak ve studeném stavu raději kolem 1 bar. Dopouštění vody vcelku jedno v kterém místě, doporučuje se do studeného systému a při vypnutém čerpadle .

radiátory hřejí částečně - hřeje po celé délce jen ve vrchní části nebo hřeje po celé výšce např. do 1/3 délky?

Pokud je čerpadlo v poloze I , na kotli např. 65 st. a radiátory hřejí po celé délce , při přepnutí na vyšší stupeň se (obvykle) sníží teplota na kotli a radiátory se budou prohřívat na větší části

luk*
hodnocení

Radiátory hřejí ve vrchní části celé, dolní polovina nehřeje...takže pokud dám čerpadlo na druhý stupeň pujde to více do radiátorů...pak budu mít problémy tím, že mi nepůjde podlahovka, tu mám nastavenou na 60 st...jak docílit vyšší teploty v kotli...nebo je to takhle ideální? Teplotu na spínání podlahovky můžu snížit? Omlouvám se za mě dotazy, ale jsem tu první topnou sezónu bez chlapa...

Do podlahovky by mělo jít kolem 40 stupňů podle provedení, 60 je moc. Teplota na kotli se zvedne po delší době, až se prohřejí radiátory a zvedne se tím teplota na zpátečce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]