Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
19.09.2009 jsem reklamoval dvouluzko v Asku. Bylo mi receno, ze do 10-14 dnu se mi ozve pani od dodavatele, aby se domluvila, kdy se na postel prijede podivat jejich technik. Dnes 12.10. mi volala, zda muze technik prijit v patek 16.10. v 19 h. Jsem v praci, prijit tedy nemuze, pani bude zitra volat (dozvi se, ze v patek navsteva neni mozna). Samozrejme bych chtel postel vratit a ziskat zpet penize, protoze matrace jsou prolezele, v jednom rostu zlomena lamela (to po roce pouzivani). Chci se zeptat, jak presne se pocita lhuta 30 dni, kdy vyprsi (jestli se pocita od 19.09. nebo 20.09.). Vzhledem k tomu, ze vyrobce zavolal az po 3 tydnech od reklamace a prijet by chtel az 3 dny pred vyprsenim lhuty, bych to chtel protahnout tak, aby to do 30 dnu nestihl a mel jsem narok na vraceni penez.
Diky...
Dobrý den,
počet dní se počítá takto: 19.09. nákup, od 20.09 beží lhůta 30 dnů a vyprší třicáty den. Ten poslední třicáty den, hned po otvírací době. To znamená, že pokud ráno není vyřízena reklamace, tak se vada považuje za neodstranitelnou a máte právo na odstoupení od kupní smlouvy, úhrady za zboží a úhrady nutných nákladů spojených s reklamací.
To že nemůžete přesně v tu dobu co oni chtějí je přeci možné a firma s tím musí počítat. Takže se nebojte, oni se musí přizpůsobit.
To není tak docela pravda. Pokud prodávající s klientem komunikuje a dohodne si nějaký jiný termín - třeba i z důvodu že v čase kdy by ke klientovi mohl přijít technik nemá samotný klient čas - tak se lhůta prodlužuje. Je to tak v zákoně.
Záruka se vztahuje na výrobní vady. To že po roce používání praskla jedna lamela nemusí být výrobní vada ale jen únava materiálu nebo mohla prasknout i nevhodným používáním.
Proleželá matrace po roce taky není podle mě výrobní vada, může to být vlastnost samotného materiálu. Je to jako stěžovat si že mají boty po roce chození ošlapanou podrážku. S délkou záruky totiž nijak nesouvisí, jakou má výrobek životnost. Ta může být podstatně kratší.
Takže nechci kazit iluze, ale spíš bych si myslel že záruka uznaná nebude. No a to s vypršením 30 denní lhůty je nesmysl, a lhůta platí jen pokud to samotný prodejce nestihne včas vyřídit. Pokud vy jak klient mu to vyřízení reálně neumožníte tak se na něj samozřejmě ta lhůta vztahovat nemůže.
Takze kdyby mi vyrobce zavolal a rekl mi, ze prijede v nedeli o pulnoci, tak bych se mu musela nutne prizpusobit? A kdyz ne, lhuta by se dale prodluzovala?
Unavu materialu bych u bot samozrejme chapala, ale nezlobte se na me, ale neni mi jasne, jak nevhodne bych mohla postel pouzivat tak, aby praskla lamela a matrace byla prolezena? Tzn. neprijde mi normalni, abych postel menila stejne casto jako obuv.
Nemusíte se přizpůsobit na půlnoc, jde o to se dohodnout na vzájemně přijatelném termínu. Ale pokud vám dají několik různých termínů a vy každý odmítnete, tak se to těžko dá pokládat za situaci kdy prodávající nemá snahu reklamaci řešit. On ji navíc může velmi snadno odmítnout, protože jste mu neumožnil prohlídku reklamovaného zboží.
Lamela prasknout může, stačí sundat matraci a párkrát na ní skočit. Tím neříkám že se tohle stalo a že nemůže jít o výrobní vadu, jen že se to bude špatně prokazovat
Samozřejmě že "obecně vzato" se postele, rošty ani matrace nemění tak často jako boty. Ale jako u všeho, cena určuje kvalitu. A ASKO není zrovna známé tím že by to byla ta nejvyšší kvalita, spíš že se snaží být hodně levní. A pokud se tam rozhlédnu a vidím samý polský nábytek a čínské doplňky, tak vím co od toho můžu čekat za kvalitu.
Ano, prvni termin mel byt tedy tento patek v 19 h a dalsi termin je prave az toho 5. listopadu, takze nebylo z ceho prilis vybirat. Nebylo tedy mozno domluvit nekolik ruznych terminu, protoze pani rekla, ze technici jezdi po cele republice a v nasem meste budou prave az 5. listopadu. Na samotne lamele skakat nemuzu, protoze se jedna o luzko s uloznym prostorem, kde je matrace napevno spojena s rostem - tzn. nemuzu vymenit samotny rost, nemuzu vymenit samotnou matraci, muzu vymenit pouze cele dvojluzko.
Ano, rozhlednu se a vidim samy polsky nabytek a muzu vedet, co od toho budu cekat za kvalitu, nicmene snad i tam plati to, co plati u prodejce, ktere bude vyrabet ceske kvalitni vyrobky z masivu apod.
Pozor, já bych to viděla takto: zákon o ochraně spotřebitele říká:
Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě.
Domluvení návštěvy na termín více než 30 dní po ohlášení jste se zřejmě na delší lhůtě dohodli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.