Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Perlinka s lepidlem ve starém domě

Od: honzai* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím poraďte vhodný postup opravy omítek ve starém (převážně) kamenném baráku. Omítky jsou z většiny soudržné a dobré, máme ale vysekanou elektriku a částečně i větší plochy (otlučení omítky kvůli šalování betonů jako podkladu pro trámový strop) a malba se místy dost loupe (hlavně strop). Díry se zašpricují a zahážou vápennou, u obvodu konstrukce perlitovou omítkou. Jak ale nejlíp celkově opravit místy nerovné a nevzhledné zdi. Je vhodné použít plošně stavební lepidlo s perlinkou a následně přeštukovat? Omítky by se tím celkově pěkně zatáhly, srovnaly a bylo by to jednolité. Už jsem to někde dělal, ale nevím jestli je to vhodné kvůli vlhkosti. Slyšel jsem řadu protichůdných rad, od toho že je to nejlepší řešení až po to že se tím zdi uzavřou pro vlhkost a budou pak mokré. Barák je sice 130 let starý, ale je poměrně suchý, problémy s vlhkostí zdí jsme neměli. Spíš mám při obnažení zdí dojem, že to není zeď spojená maltou, ale pískoviště. Navíc se teď jedná o první patro. Současně se zateplují stropy s použitím parotěsu. Bude v našem případě vhodné použití té perlinky s lepidlem, nebo nás s tím čekají nějaké velké problémy? Existuje i možnost místo lepidla použít v kombinaci s tou perlinkou nějaký difůznější sádroštuk, sádrovou omítku nebo tak něco?

Díky za radu,

Honza I.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

honzai,

znám spousty starých baráků. Vy ale máte speciální barák, který nemá hydroizolaci, venku prší, voda steče ke zdem a k mizerným základům, ale zdi máte suché. Jak je to možné, že suchá zeď nenasákne vlhkost z podloží a z deště?

Tak a teď k odpovědím.

Nevím, proč perlinku na srovnání zdí? Nerovnosti jsou jak velké? Je část stavebníků, kteří opraví zdi maltou a přeštukují kvalitním štukem. Další část použije lepidlo, perlinku a štuk. Obojí je možné, je to jen na schopnostech finančních a šikovností stavitele.

To, že se zdi uzavřou a pak budou mokré je nesmysl, zdi nedýchají. vlhkost se přeci nepouští do zdí, ale vyvětrává.

Ať uděláte cokoliv, tak hlavně kvalitně a nemůžou být problémy.

doplněno 06.10.17 14:09:

O tom že zdi právě dýchají už jsem několikrát slyšel, jde mi o to aby zdi někde nevlhly a neplesnivěly.

To je právě hloupost, zdi nedýchají.

...držely na staré malbě - někde to odloupat půjde, jinde barva drží.

Malba musí dolů, i ta co drží!

honzai*
hodnocení

Dům je řadový na náměstí - i když střecha nemá moc přesahy, ze dvou stran je před deštěm krytý. Navíc stojí v dost výrazném svahu, takže voda odtéká. Když hodně vydatně prší, máme ve sklepě až 10 cm vody, která ovšem za den dva sama zmizí. To mám za hlavní důvod, proč je barák suchý, i když je bez základů a je to starý kameňák.

Mě ale jde spíš o vlhkost vnitřní - rodina něco vydýchá, v kuchyni se vaří atd., a strop teď bude navíc difúzně zatemovaný tou parotěskou. O tom že zdi právě dýchají už jsem několikrát slyšel, jde mi o to aby zdi někde nevlhly a neplesnivěly. Jinak se štukováním ani použitím perlinky do lepidla problém nemám, spíš mi jde o to, jestli je to ta správná cesta, a jestli by třeba nové štuky držely na staré malbě - někde to odloupat půjde, jinde barva drží. Že by se i tou perlinkou s lepidlem vytvořil pořádný a jednolitý podklad pro štukování.

Díky

H.

spíš mi jde o to, jestli je to ta správná cesta Dle mých zkušeností od vyučení se v daném oboru je použití perlinky s lepidlem až na výjímky špatná cesta! Kilik pak je starých budov stavěných s perlinkou a lepidlem? Odpovím-ŽÁDNÁ ,s výjímkou těch co jsou opravovány ,dle mého soudu patlali, nebo firmami o chtějí co nejvíc natáhnout zákazníka!Jediná věc kde se dá akceptovat tento materiál je pórobeton (ytong,hebel a porfix) i když ni tam to není nezbytně nutné.Porobetonové tvárnice se používali již koncem 70 let a lepidla s perlinkou se na toto nepoužívala.Jinak Milan Vám jasně psal-malba musí jít dolů celá i tay místa kde drží!ˇ3tuk púak na malbě dvakrát dobře držet nebude a stejně tak by na tom drželo i lepidlo jenže to by držela pak perlinka-správně fasádní armovací mřížka!
doplněno 07.10.17 13:10:

Honzai-máte to v závěru - perlinka je fsádní armovací mřížka ,tedy správně a celým názvem.Z toho vyplývá že je určena na jiné věci nežli opravy interíéru a lepidla byla vytvořena na lepení obkladů a dlažem a na zateplovací systémy!

honzai*

No nevím, nechci se dohadovat, nejsem od fochu, ale zrovna u pórobetonu člověk nejčastěji slyší "hlavně ne perlinku s lepidlem, jedině sádrovou omítku." Důvod proč se před 130 lety v baráku nepoužila perlinka s lepidlem může být i ten, že tenkrát nic takového nebylo. A můžu s čistým svědomím říct, že i na té postaru, tradičně zhotovené stavbě jsou některé věci neuvěřitelně dopatlané a dneska by nikoho nenapadlo to tak dělat, a vidí to i patlal jako já :). Říkáte že je to špatná cesta, ale už ne proč vlastně je to špatné a patlalské - že se to tak dřív nedělalo není žádný důvod. V čem je ten technický problém, že se to tak dělat nemá?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepidlo na perlinku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]