Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení napojení izolantů XPS - min.vata

Od: stevoun* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den ,měl bych na Vás otázku.? Můžete mi prosím poradit . Mám postavenu novostavbu RD , sokl jsem zateplil deskami z XPS tloušťky 8cm , které mám zhora srovnané v jedné rovině kolem celého domu. Nyní chci dělat zateplení fasády minerální vatou 10cm. Jak správně vyřešit napojení XPS desek a minerální vaty? Postačí dávat vatu na XPS a např. přilepit nebo vypěnit případné malé mezery mezi izolanty nebo jak řešit tento detail z tepelného hlediska?
Nechce se mi tam dávat zakládací lištu.

Děkuji moc za odpověď.

Řešení napojení izolantů XPS - min.vata

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek66
hodnocení

0x

měla by tam být zakladací lišta po obvodě jak je na obrázku...na tu se pak kladou jen desky..mezi lištou XPS a EPS by neměly být mezery žádné

hodnocení

0x

Dobrý den, klidně to můžete udělat tak, jak to máte vymyslené, proč ne? Tady ale upozornění, vše je potřeba dávat důkladně na sraz, jinak byste si vytvořil tepelné mosty. Případné "nerovnosti nebo co" důkladně pak vyplnit tepelněizolačním materiálem (asi pěna), nevidím v tom potíž z technického hlediska žádnou. Jen pak omítání "stěrkování" budete mít náročnější, bude to chtít si s tím dobře pohrát a použít více vrstev lepidla i perlinky v tom místě, kde se sokl mění na zateplení. Lze to, proč ne, mnoho zdaru. Mám dojem, že pokud si na tom dáte záležet, výsledek bude stejný, jen více se se stěrkováním naděláte s těmi přechody polystyren/vlna, možná to nebude jako když střelí, ale ono na tom (alespoň podle mě, ani tak nezáleží). Důležitá je především funkční stránka věci.

hodnocení

0x

Vůbec nevidím důvod pro zakládací lištu, která Vám udělá tepelný most, hliník nemá přijít do styku s cementovým lepdlem.

Použijete lištu s okapnicí, buď skrytou, nebo přiznanou. (Okenní profil LTDU skrytá okapnička 200/10/10cm)

Vata by měla být těsně přitisknutá k XPS, nerovnost vypěnit.

Jen upozorním, že ČSN stanoví, že přesah na fasádě musí být minimálně 3cm. Vy plánujete jen 2cm!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]