Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinné revize v rodinných domech

Od: requied® odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

dneska jsem narazil na loňský článek kde se píše že mám v RD dělat i revize el.spotřebičů jako jsou el.konvice, vrtačka, lednice, pc... a další nesmysly.

tn.nova.cz/...

Samozřejmě revizi plynových spotřebičů a kotlů na tuhá paliva ještě jakštakš chábu.

.

Zajímalo by mě tedy jaké revize a jak často necháváte pravidelně dělat v rodinných domech.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nojo Nováci,ti vždy ví vše nejlépe. Taky tam začali spolu s Bleskem tvrdit že chodec má na přechpodu absolutní přednost. Jen chyba ,že těch ,co díky těm tvrzením rádoby odborníků novinářů tomu uvěřili, se na to jak to s absolutní předností už optat nemůžeme!Krátce po roce 89 se říkalo lže jak Rudé právo tiskne,dnes by sedalo říci lže jako Nova!

Díky žvástům tupanů na internetu - v ČR stále většina řidičů nedává chodcům na přechodech přednost.

Jo, a díky žvástům tupanů v některých sdělovacích prostředcích mnoho chodců vlítne bez rozhlédnutí pod rozjetý náklaďák v domění, že mají absolutní přednost a ten blbej řidič přece musí zastavit.

Ale jsme lehce mimo téma...

Schválně si spočítejte, kolik aut projede kolem chodce stojícího u přechodu.

Přinejhorším jedno, maximálně dvě. Ale my nejsme Praha, u nás je svět ještě normální :)

hodnocení

0x

Žádná norma nestanoví povinnost provádět revize plyn a elektro rozvodů a spotřebičů v samotných domech/bytech - a pozor, které nejsou ani částečně používány k podnikání. Jenže současně platí ust.

Z. č. 458/2000 Sb. - energetický zákon

§ 45

(5) Vlastník elektrické přípojky je povinen zajistit její provoz, údržbu a opravy tak, aby se nestala příčinou ohrožení života a zdraví osob či poškození majetku.

§ 62

(2) Zákazník je povinen

f) udržovat odběrné plynové zařízení v takovém stavu, aby se nestalo příčinou ohrožení života, zdraví či majetku osob, a v případě zjištění závady tuto bez zbytečného odkladu odstranit,

a NOZ

§ 2900

Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného.

Pokud tedy tyto revize (např. revize/kontrola komína je povinná) neprovádíte, postižitelný nejste - přesně do okamžiku, než se něco stane a vy neprokážete, že jste zákonem uloženou povinnost splnil.

hodnocení

0x

Ten pořad jsem neviděl a nevím, jestli se od dob mé aktivní elektrikářské činnosti něco nezměnilo, ale povinnost revizí elektrospotřebičů (konkrétně elektrického nářadí) se týkala jen spotřebičů, používaných ve firmách (obecně k podnikání). Do varné koncice, či soustruhu v obýváku, nikomu nic nebylo. Ale v dnešní době bych se ničemu nedivil :(.

doplněno 04.10.17 20:23:

"...jaké revize nechávají různí lidé dělat ve svých domácnostech?"

Přiznám se, že žádné *hi*. Jakožto elektrikář jsem si nechal před cca 20 lety udělat výchozí revizi elektroinstalace po celkové rekonstrukci bytu, od té doby nic. U spotřebičů v domácnosti a drobného nářadí v dílně (není pro podnikání) to považuju za zbytečné, stav si dokážu ohlídat i bez revize.

hodnocení

že se pravidelné revize spotřebičů dělají ve firmách vím, ale překvapilo mě že by se snad měly dělat i v domácnostech.

I v tom článku, co je na něj odkaz, se píše: "jste povinni zajistit bezpečnost a funkčnost všech technických zařízení uvnitř i venku - a to i ve chvíli, kdy zákon revizi výslovně nenařizuje".

Takže ne, až na výjimky, se revize provádět nemusí, ale odpovědnost za škodu na majetku i na zdraví způsobenou neodpovídajícím zařízením, jde za majitelem - stejně jako v případě, že je při revizi zjištěna závada bránící bezpečnému provozu a majitel ji neodstraní/odstranit nenechá.

hodnocení

Ano to se tam píše... nicméně z nějakého zdroje musel autor článku čerpat, když uvádí v jakých intervalech se revize v domácnostech mají dělat.

.

Navíc jsem se ptal, jaké revize nechávají různí lidé dělat ve svých domácnostech.

Elektro až tak neumím, ale předpokládám, že stejně jako např. u plynu vycházel z příslušných technických doporučení (TPG atd.).

Většina SVJ, BD a podobně vyžaduje, aby majitelé/uživatelé bytů buď příslušné revize doložili, nebo je nechávají zajistit hromadně. Bez revize komínů a plynu nelze dostat plynoměr, takže se běžně provádí nejen v novostavbách, ale třeba i při jeho odebrání - a elektro aspoň na rozvody (spotřebiče spíš ne) se většinou sveze s tím, pokud je termín. Takže tohle všechno se v domácnostech dělá celkem dost.

hodnocení

0x
Nevím že by to bylo někde v nějaké vyhlášce, ale první pojistná událost a pojišťovna bude ta první kdo se bude cukat když bude muset plnit. Bude hledat kličky aby nemusela platit. Kolikrát je to i v pojistných smlouvách jako jedna z podmínek pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]