Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, ve starém domě se sítí TN-C potřebuji nainstalovat zásuvku do koupelny a tu chci chránit proudovým chráničem, nakreslil jsem tři návrhy myslím že funkční budou všechny tři ale který z návrhu je ten nejlepší a podle revize a norem ten nejsprávnější podle kterého bych to měl zapojit? Za případné odpovědi předem děkuji.
Jasně, varianta 1 nebo 3, jistě. V tom místě ovšem rozděluješ vodič PEN na PE a N. To místo rozdělení musí být přizemněno. Máš to jak udělat?
Obrázek 1 a 2 jsou moje návrhy a obrázek 2 mi poradil známej že tak to má být ale mě se to nezdá. Přiklánim se k mým navrhum 1 a 2 ale nevím kde bych měl přesně přizemnit, jestli dobře chápu tak bych měl přizemnit PEN vodič tedy první svorkovnici? To není reálné protože rozvodnice je v podkrovním bytě. A moc nechápu význam toho přizemění vždyt vodič PEN je přizeměn už v HDS myslel jsem že přizemění není nutné že to bude fungovat i tak.
Soustavu TN-C a proudový chránič, prosím, nedávejte takto přímo do kontextu. Podle obrázků to zdánlivě vypadá, že chcete z rozvodnice stavající instalace realizovat další okruh pro zásuvku v koupelně. Takže varianta a): nový okruh bude TN-S a bude za chráničem mít svůj jistič (nebo kombinaci). V rozvodnici bude nutné udělat "bod rozdělení" TN-C/TN-S, to je to místo, kde z PEN odchazejí jak PEN, tak PE a N. Toto místo by mělo být řizemněné, (ve vlastním zajmu), ale dům od domu je "tvrdost" PEN různá a někde to přizemnění není vyloženě nevyhnutelné, (změří elektrikář). Varianta b) na původní rozvod chcete mimo rozvodnici naroubovat další zásuvku v TN-S. I když někteří tuhle variantu nezavrhují, radím Vám, zapomeňte na to, je to nebezpečné a protiřemeslné. Řešení vbtéto situaci je osadit do rozvodu TN-C zásuvku s funkcí chrániče.
Toto je presná formulácia podľa súčasne platných noriem, to však tiež znamená, že ani jeden z troch obrázkov nie je presný, za prúdovým chráničom pokračule bledomodrý, stredný vodič na ďalšiu svorku s názvom N1, čím sa sieť TNS môže ďalej šíriť avšak bez možnosti opätovného spojenia so sieťou TNC. Teda ak potrebujete len jednu zásuvku v kúpelni tak nezasahujte do rozvádzača, ale osaďte tam zásuvku s prúdovým chráničom.
Obrázek 1 a 2 jsou moje návrhy a obrázek 2 mi poradil známej že tak to má být ale mě se to nezdá. Přiklánim se k mým navrhum 1 a 2 ale nevím kde bych měl přesně přizemnit, jestli dobře chápu tak bych měl přizemnit PEN vodič tedy první svorkovnici? To není reálné protože rozvodnice je v podkrovním bytě. A moc nechápu význam toho přizemění vždyt vodič PEN je přizeměn už v HDS myslel jsem že přizemění není nutné že to bude fungovat i tak.
Co se týče obrazků, vystačíte si jen s jednou svorkovnicí PEN/PE/N, protože tam máte kombinaci chráničojistič, takže jeho N už bude jenom pro jeho okruh. Bod rozdělení musí být přizemněn z více důvodů 1) na vodiči PEN je vlivem protékajícího proudu úbytek napětí, v bodě rozdělení již tedy neni "zem". 2) při přerušení PEN projde přes připojené spotřebiče fazové napětí na PEN v bodě rozdělení a odtud na kostry spotřebičů, přičemž chránič nezareaguje, protože proud pro něj teče správnou cestou, je totiž zapojen až za bodem rozdělení a neví, že na konci neni zem, ale clověkozem.
Ono to jistě že bude fungovat i tak, při rekonstrukcích bytů na přizemění zapomínají často i profesionálové. Ale vyžaduje ho norma z mnoha důvodů, některé jsou uvedeny výše. Dělá se tak, že se natáhne zž drát min 6 mm2 na svorku do rozvaděče na chodbě, i rodinné domky ji mívají někde blízko hodin. A nesouhlasím s rqwopem, podle mě je lepší mít vše v rozvaděči, byť kombinovaném, a odtud tahat kabely ke strojkům. Lépe se bude rozšiřovat a později celé rekonstruovat. Nemluvě o tom, že i každá zásuvka s chráničem v TN C by se měla přizemnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.