Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám jeden velký problém se kterým si nevím rady a rád bych načerpal nějaké úvodní informace.
Začal jsem bydlet v malém mobilním domku, který mám umístěný na okraji města na vlastním pozemku, který se sice nachází v lokalitě mezi stavebními pozemky, ale můj pozemek stavební není. Umístění jsem lehce konzultoval se stavebním úřadem. Jsem napojen na elektřinu a vodovod. Nenachází se zde ovšem kanalizace. A s likvidací odpadních vod mám velký problém. V současné době to řeším tak, že šedou vodu, která neobsahuje chemikáie vypouštím do země a zbytek včetně obsahu chemické toality jezdím vylévat do kanalizace rodinného domu u kamaráda. To je dost komplikované a situaci musím nějak vyřešit. Každý mi radí, ať si udělám jímku. Zrealizovat jímku by asi nebyl problém, ale nelíbí se mi její velice nákladný provoz (vyvážení) a také to, že předpokládám to, že na to budu potřebovat územní souhlas, který nevím jestli mohu dostat na jímku umístěnou na nestavebním pozemku bez stavby. Raději bych to řešil nějakou čističkou a následným vsakováním do země. Čističku bych si představoval nejraději kořenovou, ale mohla by být i klasická. U tohoto řešení ale opět narážím na problematiku povolení ze strany stavebního úřadu. Nevím jestli je to za daných podmínek po legislativní stránce možné. Nejlepší by asi bylo navštívit přímo stavební úřad, ale rád bych se něco dozvěděl trochu doředu, abych byl částečně připraven co mohu čekat. Nevyzná se v této problematice někdo prosím?
Děkuju
Vím, že to není úplně očekávaná odpověď, ale nebylo by snažší řešení septik povrchový nebo podpovrchový? Jednou za čas. vyvezete... Dneska je to prostě plastová nádrž kterou Vám přivezou a umístí podle kam budete chtít.
Děkuji za příspěvek. Ohledně toho co konkrétního fyzicky vybudovat mi až tolik nejde. U všeho narazím na otázku legislativy. Pochopil jsem, že pokud budu jakýmkoli způsobem vypouštět odpadní vody, tak potřebuji povolení od vodoprávního úřadu. Co si mám prosím přdstavit pod pojmem "povrchový septik" - to jako že se jedná o zařízení nad zemí? Zkoušel jsem jsem googlit, ale nijak úspěšně. Podle mě dostupných informací je nyní možné likvidovat odpadní vody třemi způsoby - napojení na kanalizaci (není v dosahu), schromažďování v jímce (velice nákladné na provoz) a vypouštění do země přes ČOV (náročné na povolení a pořízení).
Zkrátka má největší otázka spočívá v tom, zda mám právo si na nestavebním pozemku něco takového pořídit, popř. za jakým účelem bych zařízení na likvidaci odpadních vod mohl na takovém pozemku potřebovat. Napojení na vodovodní řád lze odůvodnit potřebou vody pro zalévání, napojení na elektřinu lze odůvodnit potřebou pro pohon sekačky. Děkuju
My tohle řešili na chatičce v zahradní kolonii. Objednali jsme si kulatou plastovou jímku a výrobce se sám nabídl udělat v jímce otvor pro přepad. Ten byl asi 25 cm od horní hrany zašpuntován a přelepen nálepkou firmy. Po půl roce, když se nikdo neozval se odkopalo oněch 25 cm hlíny, vytáhl špunt a voda odtékala do připraveného (shora zatravněného) trativodu, poskládaného z kamnení. Dnes je jímka zatravněná celá, není poznat nic. Jímka je 3 m od chatky a aby nesmrděla, tak semotamo do ní dáme BIO-EN P1 100g za stovku. Jde přípravek do žump, jímek a suchých záchodů. Nikdo nic neřešil, jsme v pohodě i sousedé.
Kořenovou čističku máme odzkoušenou,ale stejně ji musí schválit úřady.Z jímky asi 2 kubíky je odpadní voda přivedena do mělké jámy,vyložené rybníčkovou folií,zasypané asi 20 cm štěrku(3 - 5 cm) kde je hladina "špinavé vody"těsně pod vrstvou štěrku.ten je osázen po ploše různými vodními rostlinami,které odpadní vodu zbaví většiny škodlivin.Voda se přepadem svede do menšího jezírka,kde se shromáždí a použije k zalévání stromů,keřů a květin.Na zeleninu ne.Kromě toho je výhodné používat na praní ekologické přípravky.Stavbu systému je nutno situovat do mírného spádu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.