Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zde poradit jak se mění záchod v paneláku? Neměl by někdo nějaký postup / návod? Co k tomu budu potřebovat kromě samotného záchodu?
Děkuji
Souhlas se satamem , jenom bych dodal , že největší problémy bývají s napojením odpadu do stupačky. Pokud je tam litina nebo osinek svěřil bych to někomu zkušenějšímu . Pokud je tam PVC nebo HT ( plast) tak je to super a zvládne i laik. Dobré zkušenosti mám s Jika Lyra. Pokud budete v obchodě kupovat keramiku , tak se nestyďte a pořádně si šáhněte do odpadu jestli je tam všude pěkně vylitá glazůra. Když ho postavíte na zem nesmí se kývat. Zabořte prsty za horní límec a musí mít všude po obvodě stejnou vzdálenost. Asi tak jeden ze tří je dobrej.
šrouby wc , připojovací kus ( viega) - neexistuje koupit flexibilní ( největší hloupost) , hadičku ( pancéřku , změřit délku a velikost připojení 3/8 , 1/2" ) , pokud nemáte tak rohový ventil s filtrem.
Nejlépe si vzít instalatéra. Za hodinku je to hotový a já si za to beru 700,- - 1000,- podle obtížnosti.
Mění se stejně, jako kdekoli jinde. Je třeba vědět, zda má záchod spodní vývod nebo zadní vývod, u zadního navíc, zda je kolmý nebo šikmý a podle toho pořídit mísu. Jestli pořídíte "kombíka" nebo něco jiného, je už jen na vás, montáž provedete podle návodu, který je ke každému záchodu přiložený.
@herny: Do hmoždinek zásadně vruty!
já když si ho měnil dával sem i novou odpadovou hadici neb ta stará měla již ztvrdlý těsnění
dále pokud máš kombajna a kupuješ jen mísu je dobrý mít v záloze nový umělohmotný šrouby a gumy co opevnujou nádržku k míse a neškodí mít po ruce ani nový těsnění toho výpustního ventilu
dále počítej stim že ti nemusí sedět rozměr děr a budeš to převrtávat takže 2ks hmoždinek a šroubů -já to dával na 10ku hmoždinku
další co si zjisti je rozměr závitu napouštěciho ventilu je větší a menší
dále si ověř kde je ten ventil umístěn může bejt zespoda nádržky nebo nahoře z boku nádržky tak at máš správnou délku hadice osobně bych dal novou
ještě dodam vybral bych záchod s hlubším okrajem z kterýho teče voda při spláchnutí, kdysy sem měl záchod který měl okraj poměrně malo hluboký a při splachování mi to cákalo na nohy a to je radost ![]()
![]()
Skvělé, dobře jste mi to popsali, tak uvidím, chtěl bych to zvládnout sám.
Jinak ty díry nejspíš pasovat nebudou, jaké šrouby do hmoždinek tam dáváte? Vruty asi ne, tak šrouby + závitové hmoždinky?
jsem ti už napsal - šrouby wc . Koupíš společně se záchodem. Jsou to 2 ks vrutů + 2x hmoždinka + 2x plastová podložka + 2x plastová krytka . Asi 24 kč. Možná ti to bude připadat blbé , ale schválně si spočítej kolik dní za život tam prosedíš tak na tom nešetři . Keramika musí mít vevnitř krásně hladký tvar svažující se do sifonu bez žádných výstupků a hran ať to nemusíš pořád brát štětkou. Pro mne u nás nejlepší a cenově dostupná jak už jsem psal Jika Lyra . je tam dobrý napouštěcí i vypouštěcí mechanismus.
jenom doplním: při výměně mísy vyvstal problém jak provést spoj mezi odpadem z mísy a odpadovým potrubím. Poradili mi gumovou spojku, která se nasadí na vývod mísy a zastrčí do odpadového potrubí. Po trošce úsilí to šlo bezvadně a ani kapka nejde vedle. Těch spojek nebo i delších s varhánky jako hamonika označovaných jako "vlnovec"je víc.
hoststary - tady ta spojka co máš v odkazu je na záchod se spodním připojením. Naprosto se nehodí do paneláku kde máš zadní vodorovný nebo šikmý odpad. Dále jak píšeš vlnovec či varhánky - flexibilní připojení je to poslední možné řešení. Dle mého názoru je nejlepší připojení toto : tesneninyvlt.cz/...
Až na to, že některý silikon "těsní a dělá, že těsní, ale ve skutečnosti vůbec netěsní". Tuhle flexi hadici má na svém WC už asi přes 8 let, netěsněnou nějakým silikonem a neteče nic. Horší ale je, kdyř se koupí moc dlouhá flexi hadice a WC se zatlačí moc daleko do hlavní stoupačky. To se pak dějou věci. Spláchnu já, nic neteče. Spláchne nade mnou, teče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.