Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyměnit záchod v paneláku?

Od: herny odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zde poradit jak se mění záchod v paneláku? Neměl by někdo nějaký postup / návod? Co k tomu budu potřebovat kromě samotného záchodu?

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

5x

Souhlas se satamem , jenom bych dodal , že největší problémy bývají s napojením odpadu do stupačky. Pokud je tam litina nebo osinek svěřil bych to někomu zkušenějšímu . Pokud je tam PVC nebo HT ( plast) tak je to super a zvládne i laik. Dobré zkušenosti mám s Jika Lyra. Pokud budete v obchodě kupovat keramiku , tak se nestyďte a pořádně si šáhněte do odpadu jestli je tam všude pěkně vylitá glazůra. Když ho postavíte na zem nesmí se kývat. Zabořte prsty za horní límec a musí mít všude po obvodě stejnou vzdálenost. Asi tak jeden ze tří je dobrej.

šrouby wc , připojovací kus ( viega) - neexistuje koupit flexibilní ( největší hloupost) , hadičku ( pancéřku , změřit délku a velikost připojení 3/8 , 1/2" ) , pokud nemáte tak rohový ventil s filtrem.

Nejlépe si vzít instalatéra. Za hodinku je to hotový a já si za to beru 700,- - 1000,- podle obtížnosti.

hodnocení

4x

Mění se stejně, jako kdekoli jinde. Je třeba vědět, zda má záchod spodní vývod nebo zadní vývod, u zadního navíc, zda je kolmý nebo šikmý a podle toho pořídit mísu. Jestli pořídíte "kombíka" nebo něco jiného, je už jen na vás, montáž provedete podle návodu, který je ke každému záchodu přiložený.

doplněno 28.09.17 22:01:

@herny: Do hmoždinek zásadně vruty!

hodnocení

3x

já když si ho měnil dával sem i novou odpadovou hadici neb ta stará měla již ztvrdlý těsnění

dále pokud máš kombajna a kupuješ jen mísu je dobrý mít v záloze nový umělohmotný šrouby a gumy co opevnujou nádržku k míse a neškodí mít po ruce ani nový těsnění toho výpustního ventilu

dále počítej stim že ti nemusí sedět rozměr děr a budeš to převrtávat takže 2ks hmoždinek a šroubů -já to dával na 10ku hmoždinku

další co si zjisti je rozměr závitu napouštěciho ventilu je větší a menší

dále si ověř kde je ten ventil umístěn může bejt zespoda nádržky nebo nahoře z boku nádržky tak at máš správnou délku hadice osobně bych dal novou

doplněno 28.09.17 21:33:

ještě dodam vybral bych záchod s hlubším okrajem z kterýho teče voda při spláchnutí, kdysy sem měl záchod který měl okraj poměrně malo hluboký a při splachování mi to cákalo na nohy a to je radost *zed*:-D

herny
hodnocení

Skvělé, dobře jste mi to popsali, tak uvidím, chtěl bych to zvládnout sám.

Jinak ty díry nejspíš pasovat nebudou, jaké šrouby do hmoždinek tam dáváte? Vruty asi ne, tak šrouby + závitové hmoždinky?

instalater*

jsem ti už napsal - šrouby wc . Koupíš společně se záchodem. Jsou to 2 ks vrutů + 2x hmoždinka + 2x plastová podložka + 2x plastová krytka . Asi 24 kč. Možná ti to bude připadat blbé , ale schválně si spočítej kolik dní za život tam prosedíš tak na tom nešetři . Keramika musí mít vevnitř krásně hladký tvar svažující se do sifonu bez žádných výstupků a hran ať to nemusíš pořád brát štětkou. Pro mne u nás nejlepší a cenově dostupná jak už jsem psal Jika Lyra . je tam dobrý napouštěcí i vypouštěcí mechanismus.

triker.cz/...

tyto nerezové

Normální vruty .ocel-nerez nebo mosaz ale je to jedno obé zkoroduje,nwn jak nerez a zdali vůbec obyč dělají v nerezu.

hoststary*
hodnocení

0x

jenom doplním: při výměně mísy vyvstal problém jak provést spoj mezi odpadem z mísy a odpadovým potrubím. Poradili mi gumovou spojku, která se nasadí na vývod mísy a zastrčí do odpadového potrubí. Po trošce úsilí to šlo bezvadně a ani kapka nejde vedle. Těch spojek nebo i delších s varhánky jako hamonika označovaných jako "vlnovec"je víc.

instalater*

hoststary - tady ta spojka co máš v odkazu je na záchod se spodním připojením. Naprosto se nehodí do paneláku kde máš zadní vodorovný nebo šikmý odpad. Dále jak píšeš vlnovec či varhánky - flexibilní připojení je to poslední možné řešení. Dle mého názoru je nejlepší připojení toto : tesneninyvlt.cz/...

triker.cz/...

mtan
hodnocení

0x
Já koupil toto:
.
.
triker.cz/...
.
.
Žádná takováhle spojka, ani jí podobná vám ale nebude po čase 100% těsnit. Po několika letech budete kvůli špatnému gumovému těsnění spojku znova měnit.
.
.
U nás v bytovce byl problém s tím, že byl odpad blbě přivedený (křivě) a z nedostatku místa nebyla zkrátka jiná možnost, i s napojením na staré odpady byl problém. (původní řešení byla zohýbaná (nahřátá) plastová roura. No děs. Přesně takováhle harmonika byla to pravé. Ohnete si ji jak potřebujete a těsnění se přizpůsobí čemukoliv...
.
.
Aby časem netekla, použil jsem transparentní silikon, kterým jsem obmazal připojení konce na záchod i na odpad.
.
.
Vše funguje jak má, žádné netěsnosti. Až se jednou bude zase měnit záchod, prostě se silikon ořízne. Je to snadné a spolehlivé řešení... ;)
aaa*

Až na to, že některý silikon "těsní a dělá, že těsní, ale ve skutečnosti vůbec netěsní". Tuhle flexi hadici má na svém WC už asi přes 8 let, netěsněnou nějakým silikonem a neteče nic. Horší ale je, kdyř se koupí moc dlouhá flexi hadice a WC se zatlačí moc daleko do hlavní stoupačky. To se pak dějou věci. Spláchnu já, nic neteče. Spláchne nade mnou, teče.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]