Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám desku z tvrdého dřeva (22x35cm), váží 0,9kg. Je na to vyryto číslo popisné baráku. Přemýšlím to nějak, něčím přilepit na fasádu (polystyrén + silikonová omítka), ale čím? Nechce se mi ale vrtat do toho dřeva. Když bych to přilepil univerzálním silikonem nespadne mi to po čase? semtam když je vítr z boku, tak na to místo jak prší tak sněží.
Nebo co by šlo dát zezadu té desky, abych ji pak jakoby pověsil?, ale nechci aby se mi hýbala při větře, takže klasický obrazový háček nechci.
děkuji Vám za inspirace, rady
Zdravím,
zcela upřímně - vždycky se bavím nad v současnosti "univerzálním lékem" na všechny "bolesti" kutilů a "řemeslníků" - silikon
K věci - váš problém má samozřejmě řešení, ale nejdříve je potřeba si uvědomit, co, proč a jak + podmínky.
- dřevo - když ho přimontujete pořádně, bude držet, ale nerozsype se dříve to dřevo jako takové? Máte ho dostatečně ochráněné proti povětrnostním vlivům hlavně na místech řezu napříč vláknům?
- přilepit cokoli kamkoli není problém, ale jste si jistý, že i když použijete super pevné lepidlo, neuvolní se to celé (třeba ne zrovna, ale časem) od podkladu (ve vašem případě konkétně ta silikonová omítka od podkladu)?
Řešení 1 - držet to bude, otázka je jak dlouho, jak dlouho to vydrží to dřevo než se rozsype a taky jestli ze stékající vody nebudou "čmouhy" na fasádě
kupte některé z montážních lepidel (Mamut, Soudal 60A a pod.) a prostě tu desku na stěnu přilepte
Řešení 2 - držet to bude velmi dobře, dřevo vydrží velmi dlouho, "čmouhám" na fasádě ale stejně nespíš nezabráníte
- desku obkreslete an stěnu, omítku zpevnětě (napuštění penetrací, řídkým lepidlem) pak nalepte desku (tu předem napusťte tak abyste dřevo uzavřel) a nakonec průsvitným UV vzdorným tmelem (ideálně asi Mamut transparent a pod.) zatmelte mezeru mezi omítkou a deskou po celém obvodu desky
Řešení 3 - držet to bude, dřevo vydrží dlouho, riziko "čmouh" na fasádě minimální - nevýhoda je zvýšená pracnost a náklady
- desku napustit (viz výše), do zdi vyvrtat 2 otvory (skrz zateplení až do zdi), vlepit chemickou maltou závitovky vyčnívající přiměřeně nad povrch fasády, označit polohu závitovek na desku z rubu, vyvrtat slepé díry do 2/3 síly desky a nakonec do otvorů v desce nanést epoxid a na závitovky desku navléknout tak, aby mezi deskou a zdí byla mezera (10mm stačí).
Takto upevněná deska vás na domě "přežije" Pokud to chcete mít úplně dokonalé, pak vrchní a spodní hrany desky ještě před montáží mírně skoste (zbruste pod úhlem) tak, aby voda z nich stékající skapávala do nejdále od fasády (tak, jako se to dělá u oplechování střech - vytvořte okapničky (okapové nosy).
Mám taky domovní číslo ze dřeva - dělal jsem to na CNC někdy před 20 lety a - ač to asi Ronyx nechce slyšet, lepil jsem to silikonem. Číslo j už zralé na opravu, či vyhození a nahrazení novým, ale rozhodně nikam neupadlo. Jakožto truhlář vím, že se tím lepí kdeco - typicky třeba zrcadla na dveře šatníků, a pod.
Je ale pravda, že lepený předmět je potřeba nějak zafixovat, než silikon vytvrdne. Ale pak mu žádná povětrnost rozhodně neublíží.
Ta deska je relativně velká a lehká. Přilepil bych ji voděodolným silikonem a ať mi nekdo zkusí tvrdit, že za dvacet let upadne!
Já se klidně přiznám, že sem docela alergický na používání silikonu jako lepidla (silikon je totiž v zásadě tmel, nikoli lepidlo) - připomene mi to vždycky snahu našich otců a dědů lepit všechno tzv. expoxidem (pro pamětníky CHS Epoxy 1200) a současné (a z dob nedávno minulých) snahy o opravy všeho pomocí "vteřinového" lepidla
Stručně k otázce - silikon je (a byl tak vyvinut) jako tmel a podle toho se i chová - lze s ním i lepit, ale většinou za podmínky "fixace předmětu do vytvrnutí". To je rozdíl proti konstrukčním lepidlům - většina z nich má už po přiložení předmětu určitou počáteční pevnost, takže předmět "připlácnu na místo, kdo ho chci mít a on tam sám drží". U lepení slikonem by konkétně u té desky to znamenalo tu desku tam minimálně chvíli držet (nejméně času by to potřebovalo při použití acetického silikonu, ten tvrdne nejrychleji).
Pokud jste se někdy zajímal např. o lepení zrcadel silikonem, pak asi víte, že zrcadla se lepí kombinací 2 způsobů - oboustranná lepící páska a silikon - oboustranka zrcadlo podrží na místě než vytvrdne silikon.
Zjednodušeně - základní rozdíl mezi silikonem a konstrukčním lepidlem je kromě jiné v tzv. otevřené době lepidla.
wow, díky za odpověď, nicméně desku mám x-krát natřenou barvou a zakonzervovanou prusvitnym lakem. Takže o desku a čmouhy se nebojím. Teď ale přemyšlim o te poslední variantě. Ale né přimo se závitovkama. 6ebych do zdi na hmoždinky dal 4 vruty s velkou hlavou. A zezadu na desku připevnil 4 silné magnetky (mám takové malé, silné, kulaté) a jednak by to od zdi odstavalo, a bylo by to možné repasovat, kdyby náhodou se deska pokroutila nebo nevím co.
co na tuto možnost říkate?
Jako možné řešení bych to viděl, ale za předpokladu, že jak ty vruty, tak ty magnety (obaly magnetů včetně jejich připevnění) budou ideálně z nerezu, jinak bych se bál případné koroze a a z ní špinavé stékající vody (čmouhy na fasádě).
Jen si dovolím upozornit, že některé druhy nerezů jsou nemagnetické, takže bacha při výběru těch vrutů (magnet při nákupu do kapsy a zkusit). Ty vaše malé magnety jsou nejspíš Neodym, ty by to udržet mohly - šlo by je např. i zalepit do té desky.
děkuji za rady
abych popsal jak jsem to udělal, možná někoho inspiruje
do fasády (polystyrenu) jsem dal polystyrenove 4 hmoždinky, mám 2 tenké pevné plechy a ty jsem přišrouboval vodorovně do těch hmoždinek. Zezadu desky jsem sukovnikem vyvrtal 4 díry, do nich jsem vlepil kulaté neodymové magnet, které jsou trochu vystrčené, nejsou zarovno s deskou. No a magnet s plechem udělá to co má . Takže snadná montáž i demontáž.
děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.