Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zazdít díru v příčce z porobetonu?

Od: olaf odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Potřeboval bych zazdít díru v příčce mezi dvěma pokoji. Příčka je z porobetonu. Díra má velikost asi 2x2,5m. Nejsou zde dveře ani nic jiného. Původní majtel domu chtěl pouze spojit dva pokoje v jeden. Zdít budu stejným materiálem jako je příčka, tedy porobeton. Příčka nosná není, tloušťku má asi 10cm.

1. Reším teď otázku napojení nově vystavené porobetonové příčky (obsah díry) z původní příčkou. Pokud vyčistím okraj příčky až na porobeton, mohu spojit nový porobeton lepidlem nebo maltou pevně, nebo mám použít dilataci a vyplnit PUR pěnou? Nejradši bych zvolil variantu první, protože jak se znám, trefím v budoucnu onu škvíru dírou na hmoždinku na poličku. Nebude toto pevné spojení praskat?

2. Někde jsem četl že se dává pod první řadu lepenka a asfaltovou vrstvou a na to pak malta, jinde že se první řada dává na 2cm vrstvu malty na pevný povrch (beton), co je pravda? Zatím mám zde práh který jsem neodšrouboval a nevím co mě zde čeká.

Díky za odpovědi

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Díru bych si dovyboural tak abych mohl nové cihly vložit tak, aby se navzájem převazovaly a slepil lepidlem na porobeton.
Pak bych na okrajích díry oklepal omítku až na perlinkou a napojil perlinkou aspoň 10cm.
doplněno 26.09.17 19:24: Pokud jde o IPU, ta se dává jen v případě že je podklad ve styku se zemí a hrozilo by vlhnutí zdiva.

hodnocení

2x

Pokud použijete kvalitní lepidlo, není třeba z toho dělat vědu. Porobeton 10cm dobře slepený praskne jinde, nežli v lepidle.

olaf
hodnocení

Děkuji za rady. Napojím to přímo na porobeton, lepidlem na to určeným. Na zemi mám beton (je v něm zalit kabel k zásuvce který byl původně ve zdi. Snad je to uděláno dobře. Myslím, že jako kopaktní zeď to pak bude držet dobře.

Mám prosím ještě jednu otázku. Zeď mám 110 mm, použito je 100mm porobeton. 5mm zbyde na stranu. Postavím zeď. Zbylých 5 mm je perlinka v maltě a na tom štuk (asi). Na štuk si netroufnu ale tu perlinku bych zkusil nátahnout sám. Bude zedníkovi stačit na štuk třeba 2mm? Připojuji obr.

Děkuji za rady

Jak zazdít díru v příčce z porobetonu?

hodnocení

0x

Osobně bych si stín vůbec nedělal žádné starosti zazdil tak jak je a klidně na pěnu, nebo na lepidlo, pokud by to bylo v nosné zdi-tak do kapes.Na výšku otvoru na každe straně vysekal "kapsy"aspoň 15 cm do kterých bych pak zavázal zdivo otvoru. Jinak většínou se dělá pdo první šár vyrovnávačka z matly jen pod stěnu,pže se lepí na tenkovrstvou maltu (lepidlo) a není prostor pro vyrovnání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]