Nejste přihlášen/a.
Ahoj, to jsem zas já, ptala jsem se tady na postup stahování palubek z trámů. To jsme zvládli a děkujem za rady! Teď bych se chtěla zeptat, jak trámy opravit na požadovaný vzhled. Zatím jsme stáhli z jednoho stojacího trámu jednu stranu a trám vypadá jako na fotce. Cílem naší práce je opalubkovaný strop zesvětlit renovovací lazurou na odstín světlejší a studenější a odkryté trámoví nechat trochu "divoké"a světlé jako je v následujícím bytě:
Neměli byste pro mě zase nějaký cenný rady, jak toho docílit? Ze všeho nejradši bychom se vyhnuli přílišnýmu prášení a bordelu z práce. Přiznaných trámů není moc, šmirglem si to umím představit i ručně. Opět děkuju za snahu pomoct
no můžete to přehoblovat nebo přebrousi s odsáváním. pokud brousit tak bych doporučil pásovou brusku , nejlpe Black Deker. rovnež stehný typ hoblíku
Děkuji za odpověď. U toho hoblování se bojím, že se povrch příliš "uměle"srovná, zbavím se velkého množství nerovností a přijdu u patinovou barvu (-tu ale předpokládám mohu nastavit lazurou?). U toho přebrušování se zase trochu bojím, jak to probíhá a jaký je výsledek, protože s tim nemam už vůbec žádný zkušenosti. Nejradši bych vzala brusný papír o správný zrnitosti a opravila na dřevě nějaké na dotek "nebezpečnější"nerovnosti a pak to začala ošetřovat chemií. Ještě připomínám, že cílový vzhled má být kopie tohoto:
Asi by bylo dobré si způsob povrchové úpravy vyzkoušet na nějakém podobném dřevu.
Nátěr lodním lakem je leský a průhledný a hodí se spíš na nové dřevo a je třeba počítat, že časem (za rok, dva, deset, dvacet, padesát) bude tmavnout.
Nátěr fermeží trámy pěkně napustí, slepí chlupatý neohoblovaný povrch, ale tmavé trámy budou dál tmavé. Napuštění je možné na místech, kde se napuštění vsáklo a nic tam zdánlivě není, kdykoliv zopakovat.
Nátěr olejem například Saicos má dřevo především chránit proti povětrnostním vlivům, dřevo pěkně napustí. Je šíleně drahý, lepší je koupit rovnou větší balení než několik menších, to je drahé. Má také několik odstínů 0110, 0112, atd..
Nátěr lazurou například Remmers HK Lasur chce také několik vrstev, lze si vybrat z palety různých odstínů, ale jak jednou zvolíte tmavší, těžko to budete někdy chtít opravit světlejším odstínem. Dobrý prodejce má vzorník odstínů přímo na dřevě a ne jen vytisknutý na papíru a i tak je dobré si se vzorky dřev vyjít před obchod a podívat se na odstíny na normálním denním světle. Samozřejmě to chce si zároveň nechat poradit a koupit si vhodný štětec na lazury, aby od každé štětinky tvrdého štětce neodletovaly kapičky lazury kolem a neoprskaly okolí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.