Nejste přihlášen/a.
Potřebuji vyměnit jistič před elektroměrem v RD, původní jistič starého typu j7k 3x24,7A je vyhřátý a nevyhovuje ani svoji jmenovitou hodnotou jištění. Potřebné formuláře na ČEZ Distribuce jsem si vyřídil, je tam však požadavek na revizi připojených spotřebičů a to je kámen úrazu. Můj revivzní technik ji nechce provést, protože instalace v RD je TN-C, tedy podle dřív platných norem.
Žádné nově připojené spotřebiče nejsou, vše bylo provozováno takto řadu let. V domě je nainstalovaný elektrokotel 14kW, kombinovaný sporák 10kW a bojler 2kW. Dvoutarif sazba s blokování TUV.
Elektroměrový rozvaděč splňuje připojovací podmínky ČEZ, HDV je 4x10mm2 CYKY a z elektroměru 4x6mm2 CYKY v zemi cca. 5m do rozvaděče na domu.
Táži se lze udělat revizi jen na přípojku a dále napsat, že ostatní bylo a je provozováno podle dříve platné normy v soustavě TN-C?
Nechci dávat otázku na elektrika.cz, je tam zbytečně ostrá diskuze, jedná se o peníze, poradí nějaký revizní technik?
plzeňsko, uvítám případný kontakt, jsem elektrikář, mám 8
Lze udělat revizi pouze na jistič.
Nicméně Váš dotaz mi není trochu jasný. Aktuálně budete mít smlouvu zřejmě na 3x25A. Za tuto hodnu Vám může jakýkoliv elektrikář jistič vyměnit a to zcela bez papírování. Jen se po telefonu nahlásí jeho výměna.
To co tu popisujete se provádí při změně hodnoty jističe.
Nejsem elektrikář, ale přesto odpovím. Z otázky není jednoznačně jasné, zda chcete navýšit příkon či jen vyměnit jistič se stejnou proudovou hodnotou a vypínací charakteristikou, tedy 3x25A (nebo nižší). V tom druhém případě se jen nahlašuje rozplombování elměrrozvaděče, důvod, a datum ukončení prací, distributor si to pak přijde zaplombovat a jede se dál. Aspoň já jsem to tak dělal, já jsem snižoval z 3x20A na 3x16A, zádná revize odběrného místa se nekonala, proč také. Jistě tu jde o revizi odběrného místa, nikoliv jednotlivých spotřebičů v chalupě (to distributora nezajímá, to je Váš problém, to už je v měřené části - za elměrem). Revize bývá nutná, pokud byste žádal o změnu distribuční sazby, kupříkladu z D25 na D57 nebo tak, pak je potřeba mít od revizáka potvrzení, že tam máte nainstalovány takové spotřebiče, s kterými splníte podmínky přiznání distribuční sazby. Spíš mi přijde, že byste rád navýšil příkon, třeba z 3x25A na 3x32A, to mi přijde logičtější, to se pak posílá žádost, a technik musí napsat vyjádření, zda to u Vás je možné či ne. Podle mě jde jen o revizi odběrného místa, ale ta snad ani není nutná, když (podle mne) nežádáte o změnu dostribuční sazby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.