Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna jističe před elektroměrem

Od: 40a odpovědí: 2 změna:

Potřebuji vyměnit jistič před elektroměrem v RD, původní jistič starého typu j7k 3x24,7A je vyhřátý a nevyhovuje ani svoji jmenovitou hodnotou jištění. Potřebné formuláře na ČEZ Distribuce jsem si vyřídil, je tam však požadavek na revizi připojených spotřebičů a to je kámen úrazu. Můj revivzní technik ji nechce provést, protože instalace v RD je TN-C, tedy podle dřív platných norem.

Žádné nově připojené spotřebiče nejsou, vše bylo provozováno takto řadu let. V domě je nainstalovaný elektrokotel 14kW, kombinovaný sporák 10kW a bojler 2kW. Dvoutarif sazba s blokování TUV.

Elektroměrový rozvaděč splňuje připojovací podmínky ČEZ, HDV je 4x10mm2 CYKY a z elektroměru 4x6mm2 CYKY v zemi cca. 5m do rozvaděče na domu.

Táži se lze udělat revizi jen na přípojku a dále napsat, že ostatní bylo a je provozováno podle dříve platné normy v soustavě TN-C?

Nechci dávat otázku na elektrika.cz, je tam zbytečně ostrá diskuze, jedná se o peníze, poradí nějaký revizní technik?

plzeňsko, uvítám případný kontakt, jsem elektrikář, mám 8

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

1x

Lze udělat revizi pouze na jistič.

Nicméně Váš dotaz mi není trochu jasný. Aktuálně budete mít smlouvu zřejmě na 3x25A. Za tuto hodnu Vám může jakýkoliv elektrikář jistič vyměnit a to zcela bez papírování. Jen se po telefonu nahlásí jeho výměna.

To co tu popisujete se provádí při změně hodnoty jističe.

hodnocení

0x

Nejsem elektrikář, ale přesto odpovím. Z otázky není jednoznačně jasné, zda chcete navýšit příkon či jen vyměnit jistič se stejnou proudovou hodnotou a vypínací charakteristikou, tedy 3x25A (nebo nižší). V tom druhém případě se jen nahlašuje rozplombování elměrrozvaděče, důvod, a datum ukončení prací, distributor si to pak přijde zaplombovat a jede se dál. Aspoň já jsem to tak dělal, já jsem snižoval z 3x20A na 3x16A, zádná revize odběrného místa se nekonala, proč také. Jistě tu jde o revizi odběrného místa, nikoliv jednotlivých spotřebičů v chalupě (to distributora nezajímá, to je Váš problém, to už je v měřené části - za elměrem). Revize bývá nutná, pokud byste žádal o změnu distribuční sazby, kupříkladu z D25 na D57 nebo tak, pak je potřeba mít od revizáka potvrzení, že tam máte nainstalovány takové spotřebiče, s kterými splníte podmínky přiznání distribuční sazby. Spíš mi přijde, že byste rád navýšil příkon, třeba z 3x25A na 3x32A, to mi přijde logičtější, to se pak posílá žádost, a technik musí napsat vyjádření, zda to u Vás je možné či ne. Podle mě jde jen o revizi odběrného místa, ale ta snad ani není nutná, když (podle mne) nežádáte o změnu dostribuční sazby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]