Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení schodištáku a PIR čidla

Od: martins* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Mám takovou otázku - jde zapojit vypínač s PIR čidlem jako schodišták? Mám zapojené světlo venkovní nad vchodovými dveřmi a dva klasické vypínače zapojené do kříže. V předsíni zapnu a venku vypnu a naopak. Napadlo mně jestli je nějaký pohybový spínač, který bych mohl vyměnit venku u dveří místo klasického schodištáku a fungoval by na pohyb a v předsíni šel vypnout a naopak, uvnitř bych rozsvítil venku a pokud bych se vzdálil venku od vypínače, zhaslo by světlo. Nevím, jestli jsem se dostatečně dobře vyjádřil, ale pokud jste mně někdo pochopil a dokážete poradit, budu moc rád. Předem děkuji za odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rqwops
hodnocení

0x

Snímač funguje jako tlačítko s opožděným rozepnutím. Snímač se zpravidla používá v zapojení vidí=rozsvítí, s opačným zapojením jsem se nesetkal. Pochybuji, že půjde požadovaná funkce realizovat prostřednictvím již existujícího schodišťového zapojení. Po výměně vypínačů řazení 6 za vypínače řazení 1/0 by mohlo být možné použít paměťové relé. Je to ale asi nesmysl, protože když bude na čidle krátký dosvit, další detekcí zase zhasne... Když bude na čidle dlouhý dosvit, nebjde relé na spínač uvnitř reagovat, protože bude již seply čidlem...

hodnocení

0x

dal bych pohybový čidlo přímo pod světlo -takže dráty co dou do světla tj fáze a nula napojíš nejdřív do pohybovýho čidla a z čidla to pak povedeš do toho světla

pokud budeš chtít aby to reagovalo na pohyb necháš jen zaplej vypinač

martins*
hodnocení

...takže mám tomu rozumět, že v předsíni můžu zapnout a vypnout klasicky světlo venku a venku to bude zase pracovat s PIR čidlem na pohyb? Jedná se mi o to, když se chci podívat přez okýnko ve dveřích v noci tak abych na domácím vypínači si klasicky rozsvítil a zase zhasnul a taky když přicházím venku ke dveřím, tak aby čidlo seplo. Bude čidlo fungovat, ikdyž nechám doma vypínač vypnutý?

ne bude to fungovat pouze na pohyb a jen když bude vypinač zapnutý

aby to chodilo jak chceš ty musel bys to nechat zapojený jak to je a to pohybový čidlo bys jen dopřipojil ke světlu

a pokud bys chtěl aby to na pohyb svítilo i s vypnutým vypinačem tak bys musel k pohybovýmu čidlu odněkud přitáhnout stálou fázi

Ďablovo první řešení nesplňuje požadavky! Světlo nepůjde samostatně zapnout vypínačem zevnitř... Druhé ano.
PIR čidlo je potřeba připojit na ostrou fázi, ale STEJNOU jako je fáze přes vypínač (přepínače). Výstup fáze spínané PIR spojit s výstupem fáze z vypínače (přepínačů). Nuláky klasicky spojit.
Potom bude světlo spínat buď PIR čidlo při pohybu, nebo vypínač ručně, případně obě varianty najednou.
Ovšem je vhodné mít PIR, ve kterém je spínacím prvkem relé. Polovodičový spínací prvek by mohl dělat problémy...
Zavolej si elektrikáře, nebo někoho, kdo tomu rozumí! Je to jednoduché, jen třeba vědět...
miso*

Pokial vyhovuje poloha senzoru priamo na svetle, tak nechat vypinace trvale zapojene a svetlo spinat senzorom. Ak si chces rozsvietit, tak treba vypinac vypnut a zapnut. Zo skusenosti sa svetlo rozsvieti a po dobe nastavenej na senzore zase zhasne. Overte si to v obchode / u vyrobcu. Sam som to k presne takemuto ucelu pouzival.

dusger*
hodnocení

0x

Jistě by šlo vymyslet nějaké řešení, ale bylo by hodně složité, drahé a stejně by nepracovalo úplně přesně, jak potřebuješ. Jednodušší a bezproblémové by bylo použití dvou nezávislých svítidel, jedno s vypínačem a druhé čidlem.

nikdo*
hodnocení

0x

Jde to. Jen se musí jedno relé v PIR nahradit druhým(nebo dvěma jinými) s přepínacími kontakty, zapojenými jako křížák. Má to jednu nevýhodu, když si to rozsvítíte přes venkovní PIR, nesmíte doma zhasnout, ale musíte počkat až zhasne PIR, protože v okamžiku kdy by jste uvnitř zhasli, by vám PIR čidlo po dočasování, a odpadu relé, znovu rozsvítilo světla. No a je samozřejmě nezbytné nějak napájet to PIR čidlo. Takže dotáhnout k němu kromě 4 vypínačových, ještě tři(N,L,PE), nebo je možné to čidlo napájet z baterií, třeba dobíjených nějakým malým slun. článkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit světlo
Otázky na téma zapojení čidla pohybu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]