Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Houpačka do staré cihly

Od: nikyskads* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Chtěla bych dítěti (12,5kg) připevnit nad dveřní zárubeň houpačku. Počítám, že by ji používalo nejvýš do 20-25kg. Bydlíme v cihlové bytovce z roku cca 1950-1960. Potřebovala bych poradit, zda je vůbec možné upevnit houpačku tak, aby ho udržela. Popř. jak ji upevnit. Na stejnou stěnu jsem upevňovala police (každá drží na 4 vrutech v hmoždinkách - velikost 8 - a jsou zatíženy průměrně 6 kg - je to 4 roky a na hlavu mi ještě nespadly). Mnohokrát děkuji za vaše rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý večer,pokud´ koupíte kvalitný hmoždiny,tak nosnost je 100kg gardencarrier.cz/... ,ale radějí dejte tu hmoždinu na chemickou kotvu denbraven.cz/... ;)

tonn
hodnocení

0x

mnohem jednodušší i bezpečnější je dát mezi futra rozpínací tyč, udrží i dospělého

Jednodušší to je. Bezpečnější velmi ne.
Otázka je, z jakého materiálu je ta zárubeň a jak je zalitá.
Např. ta dřevěná přes 50 let stará může zvenku vypadat dobře a zevnitř pod nátěry být ztrouchnivělá, rozežraná od červotoče a pod.
Kovová zárubeň může mít zkorodované rohové svary, mezi stěnou a zárubní bývají často vzduchové mezery jako důsledek lajdáckého postupu při obezdívání nebo zalévání...
Pokud do takové zárubně silou rozepřu tyč, začne se zárubeň deformovat. Pohyby houpačky tomu mohou napomáhat do takové míry, že v určitém okamžiku bude tření nedostatečné a tyč se smykne! Stačí velmi malá deformace.
.
Kdysi jsem řešil stejný problém, vyrobil jsem z ocelové trubky vzpěru, na jednom konci s navařeným šroubem/kulatinou fí 10 mm, na druhém konci s vevařenou maticí fí 10 mm a rektifikačním šroubem. Do kovové zárubně se vyvrtaly dva otvory, do kterých se tyč šrouby zasunula a vytáčením šroubu rozepřela. Ve svislém směru potom držela v dírách, nemohla se smyknout. Houpaly se dvě děti, divoce, časem se díry v zárubni vytahaly do neurčitého tvaru. I šroub jsem měnil, závity byly také omačkané.
.
Už jsem viděl houpačku viset na dvou ocelových třmenech tvaru U, připevněných nad zárubní závitovou tyčí prostrčenou otvorem vyvrtaným skrz zdivo. Na třmenech přivařené klasické houpačkové háky.
.
Na hmoždinky bych nespoléhal. Rytmické pohyby houpačky by mohly narušit jejich okolí, mohly by se uvolnit.
Nejvíce dětských úrazů se uděje v domácnosti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]