Nejste přihlášen/a.
Zdravím, řeším otázku jak a především čím zateplit trubky tažené ve výkopu přes zahradu v metrové hloubce, teplota vody u výstupu z domu A cca 65st.
Takže.. Trubka z domu A, do domu B, 4x15m trubky (20 prům.) paralelně, trubka - plastohliník Kiiptherm Henco 20 PE-Xc/AL/PE-Xc.
Původně jsem měl v plánu trubky svázat po dvou párech a k zateplení využít přebytky materiálu - vecpat mezi a okolo trubek minerální vatu a celé to omotat filcem a Al fólií. Bohužel od toho jsem byl odrazen, prý vata natáhne vlhkost, a začne se rozpadat, což dává smysl. Jaký na to máte názor vy?
Pak mám další možnost, vzít pár metrů KG trubky a celý soubor zmiňovaný v předchozím odstavci nacpat do této trubky kvůli izolaci. Alternativa k tomuhle jsou návleky z mirelonu, ideální, až na cenu. Pokud bych využil toto řešení, tak bych spíš koupil jeden silný návlek, než více menších, do toho bych nacpal všechny čtyři trubky. Místo návleků by taky šel použít mirelon na realizaci plouvoucích podlah (3mm, mám ho k dispozici kvantum), pěkně potrubí obalit, klidně 15-20mm vrstvou.
Předem děkuji za každou radu a nápad.
Kolega v práci tenhle stejný problém doma řešil KG trubkou, tuším že 250mm, a do ni trubky, každou zvlášť, s návleky z mirelonu. Nevím jistě, jestli nemá ještě něco navrchu, To se zeptám, až se uvidíme. Ty trubky nikde nevázat, Ta KG trubka má totiž jednu výhodu. kdykoliv jde jakákoliv trubka vytáhnout a opravit nebo nahradit. V těch KG má z nějakých plastových desek udělané nosníky tak, aby trubky neležely na dně trubky kde se sráží voda. KG má ve spádu a tak musel zajistit odvodnění vysrážené vody v nižším místě. Trubky použil PPR nikoliv AlPex ale já osobně jsem spíš pro ten alpex. Už protože na celé té trase nemusí být žádná spojka.
Já bych se taky vyhnul tomu vypěnění. Jednak kvůli možnosti výměny. Vždycky je tu nějaká malá pravděpodobnost porušení celistvosti. A s vypěněnou trubkou už nic neuděláte. Druhý důvod proti pěně je ten, že vám dřív nebo později navlhne i s mirelonem. Voda je mrcha, a dostane se všude. A nevím co plánujete, ale kolega zcela záměrně dal kotel na uhlí mimo barák, má ho hned vedle uhelny, takže naložit ho uhlím je chvilka a žádná dřina. Zvládne to každá ženská od nich doma, nemusí to nosit domů, má čistý sklep. Popel, teda ono ho z toho automatického prý moc není, nepráší v baráku. Prostě vyndal z baráku jeden zdroj nečistot. A třetí důvod proč nevypěnovat, je že nikdy nevíte, kdy budete potřebovat protáhnout další trubku, kabel ať už silovej, nebo jakoukoliv signalizaci nebo ovládání kotle, přikládání atd...
Tak zatím to vypadá, že KG bude nejideálnější řešení. To odvodnění, a případná výměna vedení jsou velkou výhodou.
Pokud s kolegou budete mluvit, zeptejte o kolik se mu snížila teplota vody, docela mě to zajímá.
K té pěně, to jsem už vzdal, hlavně kvůli tomu, že to nikdy nevystříkám rovnoměrně.
Na alpexku namotám izolační mirelon pod podlahy co to dá, to vložím do koposky (to bude porod..) a celé to dám ještě do PE trubky (pro mě alternativa skladby s KG).
Pouzite bud trubky Flexalen alebo samo-domo PEX-AL-PEX + a viac vrstiev mirelonu + KG trubku alebo AROT ako chranicku pred vlhkostou. Pozor na spoje a instalacne sachty, aby sa Vam do toho nedostavala voda.
jj, takby bych to řešil kolektorem z KG trubky. Proti vlhkosti - zvenku by měla těsnit, kondenzace zevnitř - pokud nebude průvan nebo netěsnost tak tam ani nemá co kondenzovat. Příp. odvod vlhkosti - pozor aby z toho nebyl přívod vody zvenku Když vypěnit (podobně jako origo potrubí pro rozvody k panelákům) tak ne samotný kolektor, ale menší trubku a v ní přesně zafixovat pozici potrubí - aby teplá/ studená nebyly u sebe ani u stěny trubky. Izolaci Mirelon 20mm bych viděl jako minimum (moc neizoluje), vatu ne kvůli vlhkosti, nejlepší vypěnit nebo origo potrubí do země už včetně izolace...
Zatím to vidím na KG (přiberu jich pár navíc ke kanalizaci), nebo Koposku či PE trubku, tyhle dvě bych měl v jednom kuse, žádný spoj pod zemí.
Ten mirelon je podle mě dobrá volba, jen by mě vyšel dvakrát dráž než ta alpexka. Lze použít izolační mirelon co se cpe pod plovoučky? Toho tu mám dost, jen netuším jaké má izolační vlastnosti oproti mirelonu vyloženě na izolaci trubek.
Kdybych alpexky omotával tímhle mirelonem, nejspíš bych volil tuto skladbu (od středu) - alpex, mirelon + případně vypěnit - kopoflex (AROT) - a celou skladbu bych vložil do PE trubky, nebo rovnou do písku. Jen ta PE trubka už mi tam nepřijde co k čemu, když by to bylo uzavřené v koposce..
Jde o případnou výměnu kdy z kolektoru (KG trubky) to celé jednoduše vytáhneš = nemusíš kopat. Taky tam můžeš kdykoliv protáhnout další věci, kabely, vodu atd. Zapěnit - pokud dodržíš tloušťku pěny 2 cm od každé trubky tak je Mirelon zbytečný, omotat je OK, pokud namotáš "balík" a strčíš do chráničky tak už je celkem zbytečné pěnit (ale pomůže to zabránit kondenzaci a pronikání vlhkosti.. Samozřejmě jen v koposce to je technicky OK, jen pokud něco prdne tak kopeš...
Na první pohled je výměna fajn věc, ale když to vezmu kolem a kolem, tak tohle řešení je max na pět let, spíš méně, dokud nebude v domě vlastní kotel.
Kabely bych tam klidně protáhnul, ale na ty už je zakopaná trubka na druhé straně pozemku, jen je protáhnout.
Takže to asi nakonec prdnu do motacího mirelonu, dát ho tolik aby byla koposka plná, a celý to šoupnu do PEčky, třeba se mi jednou budou hodit a snadno je dostanu ven. Zatím mi to přijde jako nejlepší řešení.
Pokial je to na 5 rokov, prodam kravku, nezaseju, kupim kotol, tak by som kotol poriesil hned. Taketo docasne srandy sa predrazia. Ak by to malo byt natrvalo, tak by som asi kupil dvojtrubny Flexalen v navine o potrebnej dlzke a priemere a ten zakopal bez spojov v zemi, jadrovym vrtanim spravil diery do domov a prechodky poriadne zaizoloval.
Tak bych to taky řešil, ale.. kotel půjde do druhé půlky domu, a tam ještě nejsou ani podlahy.. Tohle řešení je sice pracné, a možná trochu zbytečné, ale asi je to nejlepší co se s tím dá dělat. Co se týče financí, tak to vyjde na pár korun, proto tu vymýšlím blbosti abych nemusel nic kupovat.
Pokud bude druhý kotel tak bych ho taky udělal rovnou, i když ještě neni doděláno. Nebo nechat jen jeden kotel i do budoucna, tepelné ztráty v přívodu budou při dobré izolaci minimální, rozhodně menší než druhý kotel. Vypěnit myšleno jen tu koposku a spíš jen konce proti pronikání vzdušné vlhkosti. Ne tu KG, to by pak nešlo vytáhnout při výměně potrubí ani protáhnout něco dalšího. Na protahování koposky bych Mirelon omotal něčím víc kluzkým (papírem?) nebo namydlil. Netlačit, ale protáhnout špagát nebo drát a tahat.. Namotaný se nesmí shrnout do spirály.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.