Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mazat/nemazat a čím ocelové kluzné ložisko?

Od: tomkk® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

udržuji při životě odvětrávací sušičku (už se neprodávají) a právě řeším zatuhávání kluzných ocelových ložisek kladky. vypadá to, že je to ocel na ocel. Mazal jsem to grafitovou vazelínou, vazelínou s lithiem i jen WDčkem. Vždy ale poměrně po krátkém čase začne docházet k zatuhávání. Když ložisko rozeberu, na styčných plochách je tuhý hnědý povlak vyschlého maziva. Čím to mám mazat,a by nedocházelo k vyschnutí a zatuhnutí maziva?

Předem díky za odpovědi.

Mazat/nemazat a čím ocelové kluzné ložisko?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Předpokládám, že tam není žádná maznice, kterou by se dalo ono ložisko domazávat. Pro podobné případy používáme něco podobného :

denbraven.cz/...

WD 40 není mazivo. Verze prodávaná u nás je v podstatě jen ,,parfémovaná´´ nafta, to nemá cenu požívat pro podobné aplikace

doplněno 23.09.17 14:23:

Tak ono tím WD40 ničemu neublížíte, o tom to není. Jde o to, že u kluzných ložisek je nutné mít tam něco, co vytvoří kluzný film mezi čepem a pouzdrem.

hodnocení

Přiznám se, že už si nejsem jistý, jestli jsem to tím WD jen nečistil a pak nenamazal silikonovým olejem ve spreji z Lidlu.

111®

silikonový olej z Lidlu není olej ale jakási sračka...silikonový olej ten vypadá jinak..zkusil bych to namazat vaselinou na rybářský vlasec...což je silikon..

rrr*

Ano.WD 40 je pěkná zlodějna,jaksi snadno napakovat,Sice to chvíli maže ale za krátkou dobu to plně vyschne.Je zarážející,že je to tak drahé a přitom nápň stojí výrobce pár korun.Zkoušel jsem dát kapky na plech.Za krátký čas to úplně uschlo a po oleji ani památka!

hodnocení

2x

Dobré zkušenosti máme z mazivem HF 400, pro mazání kovových dílů s kontaktem s plasty pak HP 520, odsud . Případně zkuste kontaktovat dodavatele...a seznamte ho s problémem, ze zkušenosti vím, že odborně poradí...

hodnocení

2x

Dobrý den,já používám oleje.cz/... ,nebo oleje.cz/... . ;)

nikdo*
hodnocení

0x

Molykou, což je vazelina s obsahem molybdensulfidu. Anebo čistým grafitem. Nikoliv vazelínou.

Zdravím. Silikonový olej nemá dobré kluzné vlastnosti. Používá se k jiným účelům.

V tomto případě bych nejdříve zjistil, zda není pouzdro ze sintrovaného (tedy porézního materiálu - podle dříve platné ČSN mat. třídy 18) Ten se před montáží napouštěl olejem a byl pak samomazný. Když do boku (pod lupou) rýpnete špičkou jehly, kousek se vydrolí a pod zvětšením uvidíte porézní strukturu. Je-li tomu tak, nezbývá než součástku ponechat alespoň den v benzinu, aby se vymylo předchozí zaschlé mazivo, nechat vyschnout a napustit již zminěným olejem s molykou.

Je-li pouzdro ocelové, po vymytí se mi osvědčila grafitová vaselina nebo něco na bázi MoS2 (sirník molybdeničitý). Máte-li známého soustružníka, nahraďte to pouzdro bronzovým.

hodnocení

0x

Ak vám vyschne vazelína,tak na novú vazelínu,čo namažete,kvapnite 1-2 kvapiek motorového oleja oleja.Vazelína sa zriedi a olej zase nevytečie.

jendad
hodnocení

0x

Já bych zkusil použít mazivo na řetězy u motorek .To nastříkáte - je kapalné a za cca pul hodiny ztuhne do konzistence vazelíny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]