Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ucpaná baterie?

Od: mettaxa® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám problém s tím, že mi v kuchyni přestala téci studená voda ( nebo teče úplně minimálně ). Nestalo se to náhle, takže žádná porucha. Je to tu řešené tak, že na přívod pro studenou vodu, je připojená hadice, která následně vede do baterie. Tam se to dělí na další dvě hadice, pro studenou a pro teplou vodu. Obě tyto hadice vedou do ohřívače nebo přímotopu nebo jak to mám nazvat, kde se studená voda ohřeje a putuje zpět do baterie, kde vytéká.

Zařízení pro ohřev vody jsem odpojil, abych zde vyloučil znečištění, či poškození.

Následně jsem zkusil zapnout teplou vodu, proud byl naprosto v pořádku, poté jsem zkusil vodu studenou a proud byl minimální. Oproti teplé vodě zanedbatelný.

Tuším tedy správně, že problém je někde v baterii? Zkoušel jsem jí rozebrat, ale vývodní hadice pro studenou vodu, se nedá odpojit. Nemám s tímhle prakticky žádné zkušenosti, takže se raději zeptám, než budu kupovat novou.

Předem moc děkuji za pomoc a snad je to napsané alespoň trochu srozumitelně a dá se to pochopit.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

3x

Některé vodovodní baterie mají mezi potrubím ve zdi a baterií těsnění se sítkem, aby se do baterie nedostaly případné nečistoty z potrubí, které by baterii mohly ucpat nebo poničit. Je to malý gumový kroužek, normální těsnění pod vodovodní baterii, ale má v sobě jemnou síťku (klikněte si na podržené slovo).

Vymění se snadno: Zavřete vodu a otevřte kohouty, aby vám voda z baterie vytekla a pak vás nepřekvapila. Vhodným hasákem, aby se jeho zuby nezakously do matic povolte matice a baterii sundejte ze zdi. Zůstanou z ní trčet kousky trubky se závitem, na kterých byla baterie připevněná. Možná v nich najdete nějaké nečistoty, u teplé to někde bývá zarostlé vodním kamenem, jinde tam bývá různý kal a nečistoty, ale vtšinou nic, je to propláchnuté a čisté. No a mezi baterií a těmito trubičkami bývá ploché gumové těsnění.

Jestli ho máte se sítkem a to je ucpané, stačí ho provizorně vyčistit, třeba kartáčkem na zuby nebo hadříkem a vodou, změřit si rozměr, znovu nasadit a případně koupit za patnáct korun nové a příště je vyměnit. Pokud je to tímto...?

Když vám jde teplá a nejde studená, tak se dá vyloučit síťka v perlátoru na konci výtokové hubice. Když ta je ucpaná, tak nejde ani teplá ani studená.

doplněno 22.09.17 20:30:

jak to tak čtu, tak to máte trochu složitější než baterii ve zdi, takže moje rady jsou někde mimo... omlouvám se za zbrklost při odpovědi, ale už jsem to odkliknul... jistě vám poradí lepší rádci a odborníci.

hodnocení

Dobrý den, nic se neděje. Děkuji Vám za snahu. :)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, myslím, že kolega (viz výše) to v principu popsal správně - je tam sítko a to je zanesené. Ten popis, že vývodní hadice se nedá odpojit si vysvětluji tak, že převlečná matice přívodní hadice studené vody nejde povolit - tam to bude zarostlé a pod ní by mohlo být i to sítko. Takže musíte ji povolit (což byste musel i při výměně za novou baterii a po vyčištění zjistíte, že by to bylo zbytečné ji kupovat). Nedávno jsem toto dělal u sprchové baterie (do vany proud a do sprchy jen "čůránek"), sítko jsem vylámal (bylo tam zarostlé) a za ním byly kamínky, které proud vody vyrazil do vany - a už to sprchuje zase parádně. Zdravím!

hodnocení

Dobré ráno,

děkuji Vám za radu, zkusím to tedy povolit, ale není tam žádná matice, žádný šroub, zkrátka nic, čeho bych se mohl chytit. Baterii vyndám a od ní vedou tři hadice, dvě z toho jdou odpojit ( jsou tam matice ) a ta třetí ne. Nechtěl jsem za to rvát, nějak to ještě zkusím.

No ty dvě byli na převlečnou matku "na závit" a ta třetí bude "do závitu" obr. pro pochopení.A co to máte za ohřívač a baterii? Průtokáč nebo beztlakový bojler?

Ucpaná baterie?

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, o jaký ohřívač se jedná? Nejlépe dát fotku i se zapojením , nebo v horším případě ho najít na netu a poslat odkaz. Páková baterie a nebo klasická . Beztlaková?

bez těchto znalostí mne napadá pouze zapojit to obráceně a protlačit to tlakem vody a nebo profouknout kompresorem. Pokud je to stará baterka , tak se ani nepokoušejte hadice odpojit. Pod nima stejně není nic vidět. Průchodnost zjistíte i pomocí svařovacího drátu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]