Nejste přihlášen/a.
Nafta by to mohla rozpustit nebo alespoň změkčit. Rozpouštědla bys tam musel nalít plný kotel. Rozpouštědlo se z povrchu rychle odpaří, takže těžko uvolní celou vrstvu.
Od krbařů vím, že existuje chemické čištění na krby. Je to briketa, která se dá do roztopeného krbu a jejím hořením vzniká něco, co naruší usazené nečistoty. V reálu jsem to neviděl.
Já jsem si dělal na lamely kotle škrabku s plechem, který se používá na škrabání malby ze zdi. Tento plech je tenký a tvrdý, takže by to s ním mohlo jít.
Pokud to budeš dělat za tepla, tak si jakoukoliv škrabku zalepíš tím dehtem. Takže musíš nářadí několikrát očistit. Jinak budeš ten dehet tahat nahoru a dolů.
Řadu let jsem topil v kotli uhlím a vzhledem k mizernému komínu se kotel abnormálně zanášl dehtem, čistil jsem každých 14 dní. Ta vrstva, až 1 cm silná, se dala docela snadno seškrábnout škrabkou, když byl kotel teplý. Takže zatopte, ohřejte kotel aspoň na 60 stupňů, nechte vyhasnout (ne vychladnout!) a škrábejte.
Dejte vědět, jak to šlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.