Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,soused si asi před 20 lety vysadil živý plot na společné hranici. Použil smrky ,které běžně rostou v lesích. Vysadil je 40 cm od hranice mého pozemku. Bohužel spodek smrků už je bez větví a soused chatu pronajímá,takže občas se k nám zatoulá nějákej ten pes.Protože máme vnoučata tak raději oplotím,i když je to povinnost souseda,zamezit pohyb zvířat,Ale jde mi i další věc a to že i když stromky stříhá větve už přesahují o čtvrt metru na můj pozemek,plot je vysoký dva metry.. Prorože jsme mezi sebou už měli jiné rozepře kolem hranic pozemků chci si zde vybudovat plot s pletiva a to přesně na hranici pozemku,stím,že sloupky nebudou zasahovat na jeho pozemek. Jak donutit souseda,aby si smrky ostříhal tak aby mi nepřesahovali přes hranice pozemku.Ale vypadá to,že pak plot bude už z mé strany bez jehličí,protože plot už má docela šíroký a směrem ke kmeni už jehličí neroste,není tam světlo.Mám povinoost souseda pouštět za učelem udržby na svůj pozemek? Když by šlo o dům,musím ho pustit,třeba když by vyměnoval žlábky,dělal fasádu,ale jak je to u stříhání živého plotu? Musím ho také pustit na pozemek? Někde jsem kdysi četl,že se stromky mají vysazovat metr od hranice pozemku.? Děkuji
NOZ § 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
§ 1021
Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou.
Nemám co dodat. Ale přece: Nevím, jak by spor probíhal v současné době, když soused stromy vysadil před platností NOZ. Jak zněl původní Občanský zákoník?
Jinak to vidím na velmi nepříjemný spor, hlavně když soused nepřistoupí na rozumný kompromis.
Původně "Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kdo do jeho vlastnického práva neoprávněně zasahuje... Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv..." plus samozřejmě náhrada škody.
Řekla bych, že platí ustanovení NOZ - "nechal-li je vzrůst". Nechal, obtěžují, tudíž "rozumný důvod" pro odstranění je tam rovněž - jenže zas ta obvyklá poznámka o tom, že nelze předjímat rozhodnutí soudu (natož souseda ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.