Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Filtrace vody ze studny

Od: petrd77® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Máte někdo zkušennosti s filtrací vody ze studny? Z vrtu mi teče voda ze zákalem (podloží studny je granitové a granit se stále vyplavuje). Koupil jsem 3 filtry 50mikronů, 25mikronů a 5mikronů, které zapojím do série... bude to fungovat? Nerad bych do domu pustil znečištnou vodu... spotřebiče baterie a pod by mi brzy odešly...

Díky za odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak je samozřejmě otázkou, jak velké "částice" co způsobují zakalení jsou v té vodě..a také zda se opravdu jedná pouze zakalení a nic dalšího. V princiu filtry zapojené do série fungovat jistě budou, je ale otázka jak velké filtry jste koupil..kolik vody odebíráte..a zda dané filtry mají zpětný proplach (nejlépe automatický). Pokud je ono mechanické znečištění vody velké..a spotřebu vody máte takovou, že se budou rychle zanášet..a budete je čistit denně, tak budete asi pořádně znechucen. Potom by filtr musel být podstatně větší..i s automatickým zpětným proplachem.

hodnocení

Jde mi o dočasné řešení... studna je stará cca 2 měsíce, hluboká 52m. Vzhledem k tomu, že se jedná o studnu na novostavbě, kde jsem cca 1x týdně a čerpám podle toho, jak mám čas, tak studna není "odčerpaná" a po nějaké době se to vyčistí zcela... Nebo mělo by, tak jako u většiny vrtaných studní. Nyní potřebuji připojit vodu k domu, protože se do něj chystám za měsíc stěhovat a nerad bych si potrubí s pod. zanesl... ve vodě jsou jen pevné částice... neřeším teď to, že je tam železo a pod...To budu řešit po rozboru.

Ano, tomu rozumím. I když jste to mohl napsat hned a nikoliv jako doplňující informaci.

Ale opravdu těžko říct, jak moc bude Vaše řešení účinné, případně zda se "neuběháte" když budete filtry neustále čistit (ale třeba ne, co já vím, to se ukáže až budete v domě bydlet). Až uděláte rozbor vody a zjistíte, co všechno za "dárečky" tam máte, tak od toho se bude odvíjet další návrh úpravny vody (pokud bude potřebná). NIcméně ono by bylo docela vhodné toto řešit s předstihem..Větší filtr bude potřebovat nejen nějaký prostor, ale i např. tlakovou vodu na zpětný proplach..a odpad kudy bude špinavá voda z filtru odtékat. V případě železa a např. ještě manganu ve vodě však cena filtru bude poměrně vysoká. Snad budete mít alespoň další ukazatele v normě.

Vyřešit se dá vše, ale je to hodně o financích.

hodnocení

Jinak řečeno zkušennosti nemáte. Stačilo napsat hned v úvodu, nikoliv jako doplňující odpověď ;)

Přeji hezký večer

Pane kolego...Dělám v oboru 27 let..

Ale po takto zadaném dotazu jste chtěl slyšet co?

Co Vám bude platné, že napíšu "doma mi to takto funguje"..Když parametry mnou filtrované vody budou zcela jiné, než jaké má voda ve Vaší studni?

Prostě nezbude než to vyzkoušet, nic levnějšího stejně nevymyslíte..a pokazit tím nic nemůžete.

Dobrý den, a zkušenosti s čím konkrétně? Pročetl jsem si to celé, Také beru vodu ze studní, ale z kopaných, nikoliv z vrtů, tam ale je jiná situace, pak povím, ano, je to v klidu. Kolega martincakl Vám odpověděl zcela vyčerpávajícím způsobem, více Vám poradit nemohl, když neví, co ta voda obsahuje. Zeptal jste se obecně, odpověděl také obecně.

jabraka*
hodnocení

0x

Voda je zakalená,čím,nevíme.Pak je možno použít filtr na studniční vodu. filtryvody.cz/... U nové studny se neobejdeme bez analyzy vody.Pokud by obsahovala i některé škodlivé kationty,pak použijeme Katex.Ale skutečně v dotazu je málo informací,aby se dalo odborně poradit.

JABRAKA

janavk*

Zvolená kombinace 50-25-5 je dobrá, podle popisu by možná by stačil i ten 50 mikronový filtr. Ideálně Hydra RSH s vypouštěcím ventilem, ten se velmi snadno čistí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]