Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplit vatou nebo polystyrenem?

Od: jeaaanne* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chtěla bych Vás více znalé poprosit o radu. Plánujeme zateplit rodinný dům, dům je z roku cca 1950.

Manžel říká, že složení zdí je něco z cihel, něco z betocelek, tloušťka je 40 cm a stavěno to bylo prý stylem "polsky mur" ..jestli se to tak píše netuším, ale prý je to styl že je mezi dvěma cihlami mezera a nad nimi je položena další cihla a pak další dvě, jestli mi rozumíte, fakt nejsem stavbař :-D.

Co nás ale trápí je, že se v domě vyskytovala plíseň, u nás v 1. patře se zdi ošetřily Algicidem, natřeny Jupolem nebo vápnem a prozatím máme klid. Akorát je plesnivý sklep, drenáž jsme dělali letos v červnu, takže by to snad mělo pomalu vysychat.

Co byste nám tedy prosím doporučili v případě, že se v domě plíseň vyskytovala?

Děkuji moc za jakýkoliv tip ;).

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

moravan*
hodnocení

3x

Zdi, které chcete zateplovat , musí být suché.To je odizolované od vlhkého podkladu. Pokud nejsou, tak zdi podřezat nebo jinak izolovat proti vzlínající vodě. Potom, jak zeď vyschne se může zateplovat.

hodnocení

1x

Jeane, nelze dát přesnou radu na Váš konkrétní dotaz.

Ale obecně, tepelně je jedno, zdali použijete vatu či polyš. Vata je určitě dražší, horší práce a vícelepidla. polyš je nejlevnější zateplení.

Zateplovat kontaktním způsobem můžete jen suché zdivo, takže jak radí kolega, musí být hydroizolace. Jako laikovi Vám sdělím, že drenáž nevysušší vlhké zdi, často je opak, že domek zavodníte, ohrozíte statiku. Ale je to moderní a my obchodníci se radujeme, když koupíte nopovku, drenážku geotextílii.

doplněno 14.09.17 18:58:

Nemůžu se vyjadřovat k něčemu, co jsem neviděl a mám jen předané informace. Určitě jsem nepsal, že je to reklamní tah, páč nevím koho. To že někdo má mokrý barák, malinko to opraví, udělá drenáž ža prachy, nechce moc přiznat, že úspěch není takový, jaký očekával. Dost často s odkopáním std, se opraví omítky. Dříve byly nasáklé, mokré, plné solí. když je opraví, tak určitou dobu se omítka tváří jako vysušená, ale věřte tomu, že časem se objeví opět. Páč nopovka není hydroizolace, nezabrání vnikání vlhkosti do zdiva. Může vlhkost zmenšit, nikoliv odstranit.

doplněno 14.09.17 20:22:

dodatečné vložení hydroizolace je na 100%. Ostatní, jako třeba chemie a elektrosmoza podobně jsou účinné od 20do 80%, jen omezenou dobu.

Co přesně udělat u Vás, to nelze bez podrobného průzkumu a měření vlhkosti zdiva. Když sousedi dělali nopovku, nechali si změřit pak vlhkost zdiva?

jeaaanne*
hodnocení

Dekuji za odpovedi.
Manzel delal drenaz na zaklade doporuceni sousedu a rodinnych prislusniku, kteri ji udelali a domy jim vyschly, snizila se vlhkost, plisne zmizely. Jak je to prosim tedy mozne, kdyz je to podle toho, co jsem pochopila, pouze reklamni tah? Neberte muj dotaz prosim spatne, ale vazne me to zajima, jiz ve vice diskuzich jsem si vsimla, ze drenaz nedoporucujete, proto se ptam a neni mi to moc jasne jako laikovi.
doplněno 14.09.17 19:24: Dekuji za vysvetleni a jakou formu byste tedy doporucil, ktera by mohla fungovat, nejake to podrezani, ktere doporucoval kolega nad Vami? Dalsi zpusoby vysuseni zdiva neznam.
doplněno 15.09.17 14:59: Pochybyju, ze si nechali neco merit, ale me uz to napadlo. Koukala jsem se, ze pristroj stoji cca 4 tis., tak to asi vyuzijeme nejakych profesionalnich sluzeb, jestli to nebude cenove podobne a vubec to tady v okoli nekdo poskytuje.

praxe
hodnocení

0x

Není jedno, jestli se popužije polystyren nebo vata. Je sice pravda, že polystyren je levnější a vata dražší.

Jenomže polystyren není prodyšný a chová se jako guma nebo igelit. To znamená, že uvnitř budovy se hromadí páry z kuchyně (vaření, mytí nádobí...), koupelny (mytí, koupání, praní prádla...), dalšího provozu domácnosti (sušení prádla na sušácích, vytírání podlahy...) a i ze samotné přítomnosti člověka (vydechování vlhkého vzduchu i odpařování z kůže, hlavně při spaní). To všechno jsou zdroje vlhkosti, která se v domě vyskytuje, nemluvě o zemní vlhkosti.

Proto se také velmi často stává, že se i v suchých domech časem začne vyskytovat plíseň, i když tam dříve před zateplením nebyla. Na vině je neprodyšný polystyren a dobře těsnící plastová okna. Musí se pamatovat na časté větrání okny a to několikrát za den. Ale ne vždycky jsme tak důslední, nemyslíme na to nebo ani nemáme možnost. V mnoha případech členové domácnosti ráno odejdou (do práce, do školy, školky, na víkend...), vrátí se až večer, takže v mnoha bytech se nevětrá. Přítomných pár důchodců to nezachrání.

Takže zateplit jedině vatou, polystyren se časem vymstí.

vilik*
Pane Praxe, žijete v bludu a klamu. Klidně ušetřete a nakupujte polystyren, pokud lze s vatou zaměnit a nejsou jiné požadavky než cena.
Zdmi odchází pouze cca 2% vlhkosti. To prostě na celkové bilanci při normálním způsobu užívání nemůže mít vliv.
Jenže lidi si řeknou, mámo, nevětrej tolik, zateplení stálo strašný prachy, ať teplo neuteče. Tak se nevětrá.
Ta dvě procenta vlhkosti navíc by prodloužila desetiminutové větrání o maximálně pár sekund.
Okna, absence měnit návyky ohledně obsluhy nového těsného okna, které se většinou v rámci celkového zateplení též vymění, je ten problém, co způsobuje nadměrnou kondenzaci.

Znáte vůbec skladbu zateplení když se použije vata? Říká Vám něco parozábrana?Ta vlhkost z vaření apod.se k vatě vůbec nesmí dostat,jinak přestane plnit svou funkci.

Praxe, respektuji Váš názor, sice špatný, ale je Váš.

Pro ostatní sdělím, stejně jako kolegové, že to co napsal praxe je míchání jablek a hrušek, neznalost problematiky a věření hospodským pravdám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]