Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenosti lidí co topí elektřinou

Od: petr27 odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer,

děláme rekonstrukci cihlového bytu a rozhodli jsme se topit elektřinou - konkrétně infra panely. Trochu jsem se zajímal o to, jak panely budou zapojeny a zjistil jsem, že každý termostat bude zapínat/vypínat topný panel pomocí stykače v rozvaděči. Další stykač bude pro automatické přepínání na nízký tarif (HDO). Mám obavy, abychom neustále nemuseli poslouchat cvakání stykačů, obzvlášť když stěna s rozvaděčem sousedí s ložnicí. Uvítal bych, kdyby mi sdělili své zkušenosti lidé, kteří topí elektřinou. Děkuji

Zkušenosti lidí co topí elektřinou

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to tak, ale určitě to nebudou stykače, spíná se to relátky, které neuslyšíte. A ten stykač od HDO zapne cca. 2-4x za den. A tak už to není žádná rána jako dříve.

hodnocení

0x

Přesně tak, žádné cvakání se nekoná. A na spínání tarifu se z luxusu dá, za pár peněz navíc, použít polovodičové relé. Ale je to naprosto zbytečné, víc než relé bude slyšet oběhové čerpadlo a cinkání peněz na elektroměru :-D

doplněno 08.09.17 01:56:

Naštěstí je více alternativ než plyn a věřte nebo ne, fyzika funguje v celém vesmíru stejně. Pokud je potřeba na vytopení domu plyn v hodnotě 40 tisíc, panel to nezlevní. Musel by být levnější zdroj té energie což elektřina není.

petr27
hodnocení

Oběhové čerpadlo při vytápění infra panely určitě slyšet nebude a s tím cinkáním peněz je to taky předsudek - vytápění elektřinou je nejlevnější (soused zaplatil 60.000 Kč jen za vložku do komína kvůli plynovému kotli, dražší je i plynový kotel a pak revize - to všechno u vytápění elektřinou odpadá) :)

doplněno 08.09.17 09:07:

Ale já o fyzice nepochybuji, na druhou stranu ani o ekonomických faktorech. Proto tvrdím, že vstupní náklady při topení elektřinou jsou mnohem levnější než u plynu. Pár infra panelů s termostaty stojí podstatně méně než plynový kotel, rozvody, vložka do komína, revize atd. Provozní náklady jsou přitom díky 20 hodinovému nízkému tarifu stejné ne-li dokonce nižší, protože na nízký tarif jedou i ostatní spotřebiče jako pračka atd., Vše máme podloženo zkušenostmi z jiného bytu, kde už elektřinou topíme. Soused co topí plynem má měsíční náklady 1300 Kč za plyn + 800 Kč elektřinu. My 1400 Kč měsíčně za elektřinu, za plyn 0 Kč :)

Já taky kdysi zamítl topení plynem kvůli vstupním investicím. Vložkování komína plus cena lepšího kotle mi vycházelo kolem 50 ooo.- a každoroční povinné revize plynu k tomu. Zkrátka návratnost ve chvíli kdy už jsme doma měli 3 roky zapojený elektrokotel, byla někde mezi 15 - 20 lety. Koupili jsme výkonnou krbovou vložku, topime dřevem a elektrikou jen dotápíme prostory kam nešel rozvést horký vzduch. Dál elektrika spíná ráno když se vstává abysme nemuseli hned letět a zatápět. Platím zálohy 2500.- a už minimálně tři roky mi centropol vrací přeplatky. Vím že topení krbem není pro každého. Jsou potřeba velké prostory na skladování dřeva, hodně ruční práce a dobrý zdroj topiva, každopádně ale nesouhlasím s tvrzením že topení elektrikou je za každých podmínek ekonomickou sebevraždou.
paw*
Vse zalezi na tepelnych ztratach. U TZ 4kW se to lame ve prospech plynu. Coz u bytu mate klidne mene a soused na baraku naopak.

hodnocení

0x

Taktéž topím téměř výhradně elektrikou-přímotopy. Mám sice menší domek a nepřetápím, musím se v zimě přiobléct, do postele vyhřívačku, ale určitý komfort si dodržuju. Plyn do baráku zavedený nemám, ani přípojku. A kdybych si spočítal náklady na přípojku+zavedení plynu+plynové topidla a blbosti kolem toho, tak se mi to hrubě neoplatí. Takže přímotop, žádné rozvody netřeba a počáteční investice 00 nic. Vesměs tedy topím tou elektrikou a občas o víkendu si zatopím-přitopím v kamnech dřevem nebo uhlím. Navíc, jak už tu bylo psané, snažím se levný tarif využívat k dalším věcem. Moje náklady jsou 2500kč celkově za elektriku a taky mi každoročně vracejí přeplatek.

hodnocení

0x

Odpojil jsem se od plynu před deseti lety, mám dvoutarif, elektrokotel Dakon 10kW jako záložní, TUV el. bojler a vytápění - peletová kamna. Pocitová pohoda jako u krbu, zbytek místností radiátory. Náklady se nedají srovnat ani s plynem, natož s elektřinou. Žádné revize, vložkování komínu a podobné požírače peněz. Jednou za rok mi zdarma dovezou palivo a zbytek je mačkání tlačítka. Vstupní investice byla sice vyšší ale zaplatila se po dvou letech, považuji to za nejlepší rozhodnutí. Standartní teplotu máme nastavenou na 24oC ... chci se ohřát, ne spávat ve vaťáku :)

Zkušenosti lidí co topí elektřinou #2
raguhe

Pokud vezmu účinnost kotle, tak ceny peletek jsou již mnoho let na úrovni zemního plynu.

hodnocení

0x

Mám infra panely 12 let a zapojení stejně jako by jste měl mít vy.Cvakání stykaču není nijak rušivé, ale ony dost vrčí když jsou sepnuté, resp. několik let na začátku nevrčely ale postupem času začaly...

hodnocení

0x

Infrapanel je to co se mi zdá že je teplo a není v místnosti teplo?

Infrapanel vyzařuje sálavé teplo, takže co ozáří, to je teplé, co neozáří, zůstává studené*slunce*

hodnocení

0x

Výhodnost - ve skutečnosti možnost - vytápění elektřinou, je podmíněna výhodným tarifem.
Je s podivem, že EU, která zakazuje žárovky a vysavače s větším příkonem, ještě nezakázala nízký tarif ..

fik

Neboj,co tahle instituce zla nezakázala,brzy jistě dožene. Kdo topí elektrikou bude označen za největšího ekovraha a budou na tebe uvaleny sankce. Když svoje panely neodstraníš a v zimě se nebudeš ekologicky třepat v kabátě,seberou ti barák a dají jej tmavým přistěhovalcům

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]