Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nevíte čím by se dala vyplnit prasklina (2-3 mm široká a stejně tak hluboká) v kuchyňském válu, aby to bylo zdravotně nezávadné? Díky
Lidi neblbněte - jenyk má 100% pravdu ! Dřevo je už ze své podstaty pórézní a nasákavé. Takže když na něm budu válet něco, co obsahuje tuk, udělá co? Nacucá se tukem. No a tuk, kupodivu, nedovoluje to čímkoliv rozumně slepit. Nehledě k tomu, že patlat do toho nějaký tmel, který z toho vypadá a pak ho zblajzneme - no fuj, velebnosti !
Takže použitelné řešení navrhl i Jabraka - silikonový vál máme taky, rozhodně není špatný, ale když si potrpíte na dřevo :- čemuž rozumím
stojí to 4 kila, což není podle mě moc. Já jsem přesně takový dělal manželce ještě když nebyla mou manželkou - takže už jej máme nějakách 27 let a furt je v cajku, takže si myslím, že ta investice nebude nějak krátkodobá
promon: Ale jděte. Kdybych něco takového měl doma a chtěl to opravit, tak to opravím, že ani nepoznáte kde to bylo (prasklina). Takže nejde to jen pro někoho. .
A jak bys to opravil? Jsme na poradně, tak poraď, rád se poučím
PS: Kritizovat umím taky, poradit je o hodně těžší.
@jofa: Lidé se tu dost často ptají na věci, které by šly odpálit přesně z tebou uvedených důvodů. Ale proto tu poradna není. Existuje veliké množství "kutilů", kteří si doma svépomocí opraví neuvěřitelné. Pokud je dotaz velmi odborný, i já sám občas odkážu tazatele na odborníky. V truhlařině odborník nejsem, ale s prasklinou ve válu bych si nejspíš poradil. Zkušenosti nemám, takže to tu neprezentuji, ale ty bys mohl ten návod sem dát. A jestli ne, tak aspoň poraď, jak se vypořádat s tím tukem
Musíte mít truhlářské znalosti a vybavení, jinak je zbytečné radit. A truhláři nebo člověku s těmito znalostmi a šikovností netřeba radit. Pro amtéra v bytovce zbytečný. Koupit nový vál.
Už jsem to zde psal. Je více způsobů. Jeden jsem napsal. Na pero. Žádný lepidlo nemusíte použít. Ale jak píši. Na to musíte být vybaven.
Máte pravdu, já bych to taky nespravoval ale spravit to lze i jednodušeji než na pero a prasklina bude opravena, zacelena i s lepením. Hotovo. Můžete si myslet co chcete, že to jeden neumí, neznamená že to nemusí umět jiní.
A ještě doplním, tohle by byla oprava ( podle celkového stavu válu) z těch nejjednodušších oprav.
Víte, Jofa, asi to nevíte, ale přinejmenším Jenyk a já jsme truhláři. Takže spoj pero/drážka je mi ,,poněkud povědomý´´ byť bych ho nenazval obtížným na výrobu. Aspoň z mého pohledu - zrovna dnes jsem předváděl zákazníkům 3D obrábění na pětiosém stroji, pak výrobu výpľnových vchodovek s wechselfaz. :
Tomu říkám složitější spoj.
Ale k věci - nepřijde Vám poněkud divné, že když už ten vál rozložíte (což se taky nemůsí povést bez poškození) pak nafrézujete pera a drážky - a budiž po Vašem - slepíte - tak máte zase starý, zamaštěný a ještě k tomu užší vál. Než taková ,,oprava´´ to mi přijde jednodušší vzít pár prkýnek a udělat nový. Vím o čem mluvím, válů jsem už udělal poměrně dost.
Opět dávám za pravdu Jenykovi - vál a fratáč se neopravuje.
To s Vámi souhlasím. Nic bych neopravoval a udělal, nebo koupil nový. Taky mám 50 let práce se dřevem za sebou a když slyším , nejde nebude držet, tak se prostě ozvu. Jde to spravit a když buduchtít jako "nové". Ale taky říkám, dnes bych se na to taky vykašlal a udělal nebo koupil.
A ještě dodám, dnes to hodíte na 3D stroj, nebo jak se to jmenuje( už se tím nezabývám) a vyjede to samo hotové. Dříve se veškerý profil dělal ručně a to je umění.
A ještě doplním. Hold jsem ze starý školy kde neexistovalo slovo nejde. Ne jako dnes . Hodí se to do odpadu a jde se pro nové.
Možná Vás to překvapí, ale dělat vály na CNC mašině je poněkud mimo. Jedná se o obráběcí centra, umí to frézovat, umí to řezat, kolíkovat a pod. Ale že by se do toho mrskla fošna a z toho vypadl vál, to tak opravdu nefunguje...
Takže prkýnka na vál si napřed nahrubo nakrátím na formátce (nebo zkracovačce) pak to štosnu, protáhnu, nafréziji spoje atd atd. Prostě klasické, jednoduché stroje, to není výrobek, kde by se vyplatilo CNC za x-milionů. Ostatně - jezdím i k zákazníkům, kteří to vyrábí průmyslově , na série a valí to normálně na klasice.
Tak nemyslel jsem vál. Už v tom nedělám jen něco pro sebe ale jde o ten prvotní problém, že to nejde, nebude ono atd. Prostě to jde a ne že nejde... Opravoval jsem 100x komplikovanější věci. Vál, to by byla prkotina.
Ano, naposled.
Jistě, takhle by vál po opravě vypadal. Udělám drážku, sklížím a hotovo.
Ovšem za týden s tím bude zpátky, neboť se to rozpadne. Jasný?
Možná Vám, mně nikoliv. Vždyť ani nevite, jak jsem to tam vložil a přidělal, včetně lepidla.
Napovím Vám, že by to odstranil pouze násilím a poškozením všeho kolem. Fakt to nemá cenu se dohadovat. Když to neumíte, tak se se mnou nedohadujte. Šlus.
Dobrý den, použil bych vizovické těsto - je zdravotně nezávadné, vytvrdne a nepodléhá zkáze. Zdravím!
martin12 - já to beru zpět. Ono by se to muselo zapékat (což jsem nedomyslel) a to u válu nepůjde.
Patrně, pokud nechcete onu mezeru stále čistit od mouky a těsta, by se mohla používat přes vál potravinářská fólie nebo pečící papír.
Všecko jde když se chce a umí. Musíte ale na to být vybaven. Pokrátit o prasklinu, znovu spojit na drážku-pero. Pro truhláře nebo zručnějšího kutila nemůže být problém. Jinak je třeba vidět rozsah praskliny.
Samozřejmě nejjednodušeji by to šo prasklinu vyčistit, popřípadě uptavit vhodným ořezem a vložit nový kus materiálu, dřeva , Nanést polyuretanové lepidlo na dřevo a s přesahem vložit kus přizpůsobeného dřeva, třísky do praskliny. Po zatvrdnutí přebrousit šmirhlem. Nebo odmastit prasklinu, polyur. lepidlo hustě smíchat s dřevenýma polinama a zatmelit drážku, přebrousit.
šmirglem- Glaspapír
Osobně bych vál vyhodil a koupil niový,silikonový. eshop.tescoma.cz/...
Jinak bych prasklinu vyškrábal pilníkem a zatmelil epoxylepidlem dvousložkovým.Zabrousil brusnou síťkou.
JABRAKA
Také mám starý kuchyňský vál s prasklinou kde při váleni mi do té praskliny zalézá těsto a sypé se přes ní mouka pod vál. Řeším to tak, že si na ten vál dám kus papíru na pečení a těsto válím na tom papíru. Jde to takto i trochu lépe, těsto se tolik nelepí k tomu papíru jako k válu, těsto jde snadno podle potřeby otáčet i s tím papíre a pokud je těsto třeba rolovat (např. štrůdl) tak to s tím papírem jde docela dobře. Hlavně, že mi takto do té praskliny nic nezalézá a nic se nesype na stůl pod vál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.