Zdravím, rád bych vyřešil problém s hlukem topení. Zakoupil jsem byt v paneláku v sedmém, posledním patře. Topení ústřední, dole jakysi výměník tepla. Tlaky nastavené. Na začátku topné sezóny se ymenik spouští cca v 5:00 a 22:00. V té době, topení funguje pouze od nastavení na stupeň 3 a vice, přičemžn od 3 vydává velmi hlasity zvuk, podobný zvuku hadice ve sprše (tedy velmi nepříjemný hukot a s ním spojené praskani v rámci roztažitelnosti těles, které neresim). Zvuk je natolik hlučný, že budi i sousedku, jenž má se mnou propojenou stoupacku. Po ohřátí radiatoru hluk ustane, po vychladnutí v noci pak ráno opět začne být hluk naplno, do ohřátí radiatoru. V chladných dnech, kdy běží zřejmě výměník naplno, problém není, topení je stale ohřáté a vytápí. Děje se to u obou stopackach, nezávisle na sobě, na obou stranách bytu. Kde problém není, je koupelna. Samostatná stoupacku, užší trubky. Předchozí nájemce byl majitel stavební firmy a evidentně ojebaval, co šlo. Také prováděl nějaké úpravy na topeni a od té doby to prý začalo zlobit. Hlavice se zdají být v pořádku,, spíš mám pocit, že problém bude v příliš úzkém místě průtoku ve ventilu Ventily nastaveny na šestku, tedy max průtok. Nevím, co se měnilo a co ne, místní topenari jsou zavaleni na půl roku dopředu a já to nechal na poslední chvíli... Kdyby vás cokoliv napadlo, dejte prosím echo na Petr.mack@seznam.cz, budu velmi zavázán... doplněno 07.09.17 09:49: Ještě doplním, že stejný problém je na dvou stoupačkách po dvou radiátorech, tedy 4 radiátory celkem s naprosto stejným projevem. A ještě důležité, hluk nevychází primo z ventilů, ale ze "vstupu"do topení. Problém je jen v mém bytě, topení samozřejmě několikrát odvzdusneno.
Riesme len "hukot", nie praskanie sposobene teplotnou dilataciou.
Mate to odvzdusnene? Nie je strana s odvzdusnovacim ventilom nizsie ako ako privodne potrubia? A u susedy ste odvzdusnili?
Dalsia moznost je, ze mate prehodeny privod teplej vody a spiatocky. Tepla ma ist spravne do ventilu. Ktora trubka sa zacne ohrievat ako prva?
Dalej sa moze jednat o "klepanie ventilu", do radiatora zateka voda pod prilis velkym tlakom a rychlostou a huci to vo ventile, tlak vody pretlaci sedlo ventilu. Tradicne by mal hukot prestane, pokial ventil otvorite naplno alebo sa pootvaraju ostatne radiatory a napor vody sa znizi. Mohlo by pomoct privriet regulacne srobenie na spiatocke - tlaky sa rozlozia. Vacsinou je to ventil na imbus 8 alebo 10 schovany pod nasrobovanym klobucikom. Experimentujte s tym opatrne a zapiste si, o kolko otacok ktorym smerom ste s tym pohli, aby ste sa pripadne vedeli vratit do vychodzieho stavu.
petrm
Zdravím a díky za příspěvek. Odvzdušňovací ventily jsou zhruba ve stejné výšce jako přívodní trubka, která vede do ventilů teplou vodu. Huceni vychází jakoby ze "vstupu" do topení, jako by tam byl přetlak a přestává, když se topení ohřeje. Je zkrátka slyšet proud vody. Regulace topení připojeném na stejné stoupacce nemá žádný vliv. Všechny 4 topení reaguji stejně, nezavisle na sobě. Problém může být i v tom, ze pode mnou nikdo nebydlí. Zadal jsem na družstvu, aby zajistilo odvzdusneni, ale majitel nebyl k zastižení. To by mohlo vysvětlovat, proč všechny radiátory reaguji stejne, ale jistý si tím nejsem...
petrm
Jeste bych se rad zeptal, jestli takovy hluk i pruvodni jevy muze zpusobit "jen" neodzvdusnene topeni? Prijde mi to divne, ale nejsem topenar... Dik, P.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.