Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Provoz společného septiku

Od: rima* odpovědí: 4 změna:
bydlím na vesnici v rodinném domku. na mém pozemku se nachází septik, do něhož je sveden odpad z mého a ze sousedního domu. před dvěma lety jsem se domluvil se sousedem, že za septik vybudujeme pískový filtr. domluvili jsme se tak, že já vše zařídím, tj. vyřídím projekt, (on dal do projektu souhlas se stavbou). vloni, když byl projekt hotov, jsem koupil uvedený filtr. vše jsem financoval ze svého, sousedovi jsem řekl, že se stavbou začnem letos a jakmile postavíme, předložím mu doklady a srovnáme se. letos mi však sdělil, že si to rozmyslel a že si postaví jímku jen pro svůj domek na jeho pozemku. byl jsem z toho paf. Řekl jsem mu, že bych rád začal stavět, on na to však nijak nereagoval. tak jsem mu na základě rady z odboru živ. prostředí na přísl. městském úřadě poslal doporučený dopis s tím, že hodlám stavět bez něho jen pro svůj domek. na uvedeném odboru mi sdělili, že po uplynutí 15-ti denní lhůty mu mohu přerušit jeho přípojku a začít stavět. nyní se blíží termín a soused dělá jakoby nic. poraďte co s ním. mohu mu skutečně přerušit přípojku? dále bych se chtěl zeptat na to, zda je možné po něm chtít, aby se podílel na úhradě fekálu za vyvežení septiku? a konečně i na to, zda je možné po něm vymáhat nějaký nájem za užívání mého septitku ( bydlí tu asi tři nebo čtyři roky), oba jsme se přistěhovali, septik jsme dosud nijak neřešili. také bych po něm chtěl úhradu za přerušení jeho přípojky. musím kvůli tomu rozkopat dvůr s dlažbou. děkuji za odpověď. r.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

yenda*
hodnocení

0x

1) Pokud jste byli dohodnuti a jsou na to svědci, tak po něm budete zpětně těžko něco vymáhat.

2) Pokud si soused vybuduje vlastní septik, tak je to vyřešeno.

3) Za přerušení jeho přípojky na vašem dvoře také nic nevymůžete, protože on to po vás nevyžaduje a je to vaše iniciativa.

4) Pokud jsou to domky nové, tak je vše řešeno v projektech a tam bych byl s nějakým bouráním velice opatrný, protože by se soused mohl začít soudit a patrně by vyhrál. Pokud jsou to domy staré, tak si důkladně přečtěte dohodu předchozích majitelů. Její platnost se totiž přenáší i na nové majitele.

5) Všichni víme, jak funguje české soudnictví, takže bych každopádně doporučovat vzájemnou dohodu za účasti svědků.

rima*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Moc moudrý z toho ale nejsem. Mohu mu tedy odpojit tu jeho přípojku? S tím vlastnictvím to je tak. Dům jsem kupoval od jednoho majitele a pozemek se septikem od jiného majitele. V žádné smlouvě ani zmínka o septiku. Tak jsem z toho jelen. Jinak se jedná o RD staré cca 30 let, (bývalého JZD). Já domek koupil před pěti lety, soused zhruba před třemi lety. Každý z nás však již od jiného majitele. Ptám se proto, abych nakonec neskončil s čšerným Petrem v ruce já, jak se říká pro dobrotu na žebrotu. Zítra mám se sousedem jednání na u starosty na přísl. OÚ ( vyvolal jsem to jednání já, protože jsem už nevěděl kudy kam). V případě, že bych nemohl souseda odpojit, mohu po něm alespoň chtít nějaký nájem? A jaký? Děkuji za odpověď, Richard.
al bunda*

V prvé řadě je potřeba si ujasnit, o co vlastně jde, protože to ani Vy netušíte. Nebo dnes už možná ano. A až následně lze tento problém prodiskutovat. IMHO nikdo Vás nemůže bez odpovídající náhrady nutit k něčemu, co zasahuje do Vašich práv. Ale pravda, žijeme v České republice, možné je cokoli. Jak dopadlo to jednání?
Hezký den.

rima*
hodnocení

to jednání dopadlo špatně, tedy bez nějakého výsledku. Po jednání jsem byl za sousedem ještě osobně se svědkem, ale vyhnal mě. Mám z toho takový pocit, že nakonec bude muset rozhodnout soud, kdo je vlastníkem toho septiku ( přestože stojí na mém pozemku). Zřejmě je soused lépe informován než já. Dělá to na mě dojem, že to nakonec skončí tak, že to půjde k soudu a nakonec ho budu muset ještě vyplatit, pokud ten septik budu chtít užívat celý jen pro sebe. Jaký kdo na to máte názor?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]