Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
objasnil by mi někdo prosím s příslušným odůvodněním následující věc?
Doma máme dva elektrické bojlery, dražický a z tatramatu, oba staré 5 let. Teď je situace, že budeme pro naše potřeby využívat jen bojler z dražic a druhou koupelnu budeme zřejmě využívat jen velmi málo, příležitostně - a tam máme Tatramat.
Chtěl bych vysvětlit co je lepší a proč - zda bojler v koupelně, kterou nebudeme využívat, kompletně vypustit a nechat vypuštěný a pak dle potřeby zase napustit, nebo v něm vodu nechat celou dobu a nedělat nic.Bojler Tatramat je nyní vypnutý ovládáním - se zamrznutím v zimě problém nebude, bojler se nachází v místnosti, kde není chladno a občas tam přitopíme. Je vhodné bojler odpojit úplně od elektřiny, přestože je už vypnutý přes ovládací termostat (v případě, že v něm necháme vodu)? Bojler se nahřívá jen na noční tarif, není napojen na klasickou zásuvku, odpojení by musel provést elektrikář. Plánuju ho teď nechat spolu s tím druhým vyčistit. (vodu máme dobrou z vodovodního řádu, žádné studny, ani tvrdou)
Zároveň bych ale uvítal, aby byl pokud možno tak nějak stále k dispozici, kdyby se stalo něco s tím bojlerem, co ho běžně používáme, abychom měli stále teplou vodu. Měl by tedy záložní funkci.
Když v něm necháme vodu, je vhodné ho občas zapnout a nechat nahřát? Jak často asi?
Myslím, že když v bojleru nechám vodu, tak bude vevnitř korodovat, a zase nechci měnit po pár letech bojler jenom proto, že se tam nechala voda, prorezl, a přitom se skoro vůbec nepoužíval. Nebo nemám pravdu a je to jinak?
Tvoří se vodní kámen v bojleru, když je tam voda, ale ohřev se nepoužívá?
S tím souvisí moje poslední otázka, na to, který z následujících případů je na tom podle vás "lépe"?
1. případ - před časem jsem našel na internetu inzerát, kde nabízel jeden pán na prodej bojler. Dle popisu byl bojler používán velmi málo, ba skoro vůbec (na ohřev vody). "Mimochodem" však v něm byla celých cca 17 let napuštěna voda, občas protočena. Ohřívač nebyl zrovna levný a pán argumentoval tím, že vzhledově vypadá zvenku jako nový a ani nikde dole mu nic neteče a i elektrické části dole fungují, příruba dole vzhledově jako nová (ale co z druhé strany?). Byla tedy asi domněnka, že stejně to vypadá i uvnitř. To jsem bohužel neměl možnost zjistit, ale zajímaly by mě nějaké praktické zkušenosti, jak uvnitř po takové době může vypadat třeba ohřívací těleso, přepadová trubka a ostatní, co byly celou dobu ve vodě. A jak bude i tak bojler zanesený (na bojleru asi celkem pochopitelně nebyla celých 17 let dělaná žádná údržba). A šlo o Tatramat. ( a zajímalo by mě, zda by šlo po těch letech nějak odstranit za ta léta vodní kámen a usazeniny, a zda potom může ohřívač ještě nějakou dobu sloužit, jak tvrdil pán, nebo je to bojler de facto na odpis)
2. případ - bojler taky Tatramat, pravidelně a denně používaný, ale starý celkově jen 4 roky. Údržba zatím žádná.
(nakonec jsem nekoupil ani jeden a koupil radši úplně nový, ale zajímalo by mě, který by vycházel lépe z toho pohledu dalších nákladů na výměnu vnitřních částí, za předpokladu stejné ceny)
Doufám, že je tu nějaký znalý instalatér/elektrikář, který mi to objasní. Předem děkuji.
Elektrický bojler jsme nainstalovali na chalupě.Je starší,po vypuštění vody voda vytekla vcelku čistá.Bojler funtguje po letech nečinnosti dobře.Z teorie.Pokud se do bojleru napustí čistá voda,i tvrdá,žádný kámen se v něm nevytvoří i po velmi dlouhé době.Může vzniknout něco kalů.Koroze vnitřností bude záležet na složení vody.Pokud voda bude převařená,tedy bojler se nechá před odstavením povařit aspoň na 90 stC,Odstraní se tím plyny,které nejvíc korodují vnitřek.Když se vypustí,umožní se přístup kyslíku,ten vnitřní povrchy zkoroduje za chvíli.I když pouříváte bojler na tvrdou vodu,usazuje se kámen převážně na topném systému.Pak jej stačí po čtyřech,pěti letech vyměnit.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.