Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemám kde bydlet

Od: katka01 odpovědí: 47 změna:
Prosím o pomoc. Nevím jak dál. Tento měsíc mi končí smlouva o pronájmu už nebude prodloužena. Bydlení jsem nesehnala. Vše je moc drahé. O víkendu jsem na jeden narazila nájem i se službami 8000. Ale chce 3 nájmy do předu tudíš 24000. Kde na to mám vzít? Jsem těhotná v 8měsíci. A jsem na neschopence beru nějakych 10000měsíčně. A přítel bere pouhých 8000 protože mám dluhy. Můžete mi prosím nějak pomoci. Budu ráda za každy typ. Nevím co mám dělat

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

5x

Běžte do azylového domu. A neodpustím si poznámku: "Bylo nutné v takové situaci přijít do jiného stavu?" Víte, já s maminkami v nouzi pracuji, ale čím dál častěji si myslím, že velká většina z nich si za svoje problémy může sama. Mně osobně není až tak líto takových nezodpovědných matek. Je mi velice líto těch malých narozených človíčků, kteří vyrůstají doslova v bídě.

Jinak to, že Vám končí nájem jste věděla dost dlouho dopředu. Proč nešel přes léto přítel na nějaké brigády? Vydělat 10.000 Kč někde na stavbě není problém ! Od května mohl takto makat, dnes byste měli minimálně 40.000 Kč. Co budete dělat, až se narodí dítě? Z čeho ho oblečete, z čeho mu koupíte stravu (jasně, pár měsíců třeba budete kojit. Ale třeba taky kojit nebudete vůbec).

pt®
hodnocení

4x

"katka01", život nekončí na pár metrech čtverečních, ale holt život je i za těmi venkovními dveřmi. Pohanka i Sebod Vám poradili prakticky do života a Vy musíte začít jednat, jinak Vám dítě z porodnice nedají a odejte ze špitálu sama a dítě kdoví zda uvidíte. Takže se rychle rozmyslete. Berte levné bydlení a chlap se musí dopravit do práce a zpátky. Když srovnám naše začátky, kdy jsme bydleli v jedné cimře u manželových rodičů ve vlhkém baráčku, tak manžel vstával ráno ve 4 hodiny a vracel se večer v půl 8, najedl se umyl se a šel na kutě. Já pro vodu do studánky, prát na valše, záchod suchý na zahradě a topili jsme ve sporáku dřevem a šiškama, na uhlí nebylo, vyvářet plíny, bez lednice. Dnes mladí vědí prd, já zažila v dnešní době středověk a bydlí tak ještě dost lidí. Jste mladí a vstávání ani práce navíc vám neuškodí ani nijak neublíží, jen hejbnout zadkem a nečekat vše na zlatém táce pod nos. Naučíte se zorganizovat si čas, naučíte se hospodařit a práce vám nebude cizí. Máte o čem přemýšlet, ale ne dlouho. Buď budete pospolu jako rodina, nebo přijdete o dítě a možná i o přítele, je to na vás dvou...

sebod*
02.09.17 23:04

pt. *palec*

sebod*
hodnocení

2x

Kateřino. Zaregistrujte se zde na poradně a kontaktujte mě. Mohu se podívat na ten dluh přítele, jestli tam nejsou úroky, které jsou s rozporem se zákonem. Nebo třeba smluvní pokuty atd. Určitě s tím dluhem začněte něco dělat. To už je na insolvenci. Potom také MUSÍTE hlídat insolvenční rejstřík, jestli ten dlužník, co si tu půjčku vzal, nepodal na sebe návrh na povolení oddlužení. To by se přítel MUSEL přihlásit a dostával by tak od služníka aspoň nějaké peníze.

doplněno 03.09.17 01:14:

Jéje...služník...*smich* jasně že tam mělo být dlužník :-D

pohanka*
hodnocení

1x

Zadejte si třeba na Annonci pronájem bytu 1+1, 2+kk cena do 7 000, a vyjede Vám plno bytů i levnějších. Nevím samozřejmě Vaši lokalitu, takže se počet nabídek sníží.

doplněno 01.09.17 18:35:

Když je nouze nejvyšší, zkuste probrat svoji a přítelovu rodinu. Rodiče, prarodiče, osamocené tety, strýce. Nebydlí někdo sám ve vyšším věku v baráčku? Pomůžete na oplátku s péčí o zahradu, dům, či nějaké domácí práce. Popřemýšlejte.

doplněno 01.09.17 20:04:

Já ještě doplním, že azylové domy mnohde zajišťuje ,,Charita ČR,, Podívejte se na jejich stránky podle svého bydliště.

Samozřejmě by bylo nejlepší, kdybyste byli s polu s tatínkem dítěte pohromadě.

Ale po porodu budete potřebovat s malým miminkem teplo, klid, zajištěné zázemí, oblečky a věci pro děťátko. Abyste mohla co nejdéle kojit, protože to je pro novorozeně to nejlepší, co může dostat a pro Vás rodiče zase to nejlevnější, co nemusíte kupovat sušenou výživu, umývat lahvičky a sosáčky. A na peníze budete muset koukat. Zatím se jistě něco naskytne a budete moci po nějaké době jít do nového bydlení.

katka01
hodnocení

Bohužel tam kde bydlím jsou nájmy dráhe
sebod*

Tam kde bydlíte, jsou nájmy drahé? Tak jděte bydlet tam, kde tak drahé nejsou.

Jděte na vesnici s dobrou dostupností. Vy teď budete nejméně 4 roky doma s dítětem, tak si pořiďte menší hospodářství (slepice, třeba i vietnamské sele, kozu, králíky, zelenina, ovoce). Budete mít jak pro svoji rodinu, tak přebytky můžete prodávat. Bohatě Vám to zaplatí nájem a ještě něco zbyde.

sebod,,to snad nemyslíte vážně..taková ironie nešťastnému člověku ..Ach jo..

sebod*

zavináč. Jaká ironie? Myslím to velice vážně a domnívám se, že by to pro tu "rodinu" bylo řešení. A když si tazatelka ještě najde nějakou práci na doma, tak by časem mohli žít alespoň trošku dobře.

Co tazatelce řeší, když si najde pronájem za 7000? Zbyde jim na živobytí 11.000. Pro tři lidi, z toho jedno mimino. A to ještě s otazníkem, protože rodičák bude asi podstatně nižší.

doplněno 01.09.17 20:44:

Zavináč. A víš to, že leckteré děti " z paneláku" se za celé léto nedostanou ani na výlet, ani na koupaliště, protože na to prostě nejsou peníze? Oproti tomu co chybí dětem někde na vlastní zahradě? Stačí stará plastová přepravka na ráchání se ve vodě. Paráda. Postavíš jim tam "stan", ze starých prostěradel, uděláš ohýnek. Sice jsou ty děti ochuzeny o věci, které se dají koupit, ale je jim možné připravit alespoň jinak spokojené dětství.

?to vše je tady k pláči,,,,Paní nemá kde bydlet a vy jí doporučujete ať si koupí kozu a prase...přitom čeká dítě. To se mi jen zdá.Tady jak píšete o tom stanu z prostěradel a pod,,je postavené na hlavu,,to není možné,aby dosppělý člověk tohle napsal.

Vy tady píšete o nějakém ráchání ve vodě,,děcko není na světě a vy už takhle uvažujete,V paneláku se dá krásně bydlet nemusí mít zahradu to také stojí dost peněz a jiné vymoženosti..

Práce na doma? Není,,je vidět že o tom nemáte šajn ,Tolik lidí hledá práci na doma i postižených a není!

sebod*

Zavináč. Vidíš to, já si tím kdysi prošla a bylo mi to jenom k užitku. Čerstvá abdolventka VŠ, promoci jsem dělala v 8mém měsíci těhotenství. Také jsme byli s manželem bez peněz, tak jsme šli bydlet na vesnici a pořídili si takový malý kolchoz. No, malý. Po dvou letech jsme již měli 20 prasat a 5 býků. Kdo o tom má trošku povědomí, tak si asi umí představit, co kolem toho bylo za práci. Proč ne? Peníze za to byly krásné, já s vysokoškolským diplomem pucovala bejkům zadky a malá dcera si zatím hrála na zahradě. A vím, že i dnes je plno mladých lidí, kteří se touto cestou vydali.

Jestli sis nevšimla, tak ta dotyčná porodí dítě za měsíc, takže asi těžko stihne běhat kolem havěti jako těhotná, že?

Co se Ti nezdá na stanu z prostěradel? Ty sis nikdy takhle s dětmi nehrála? Nestavěla jim domečky ze stolu a prostěradla? Škoda, mělas to zkusit...

Jo, v paneláku se dá krásně bydlet. To máš pravdu. Ale to nesmí být rodina, kde když zaplatí nájem, tak jim nezůstane ani koruna na něco jiného.

Co se Ti nelíbí na ráchání dítěte ve vodě? Děcka to milují. Jo, pravda, v paneláku to jde těžko.

Práce na doma je. Jen se musí opravdu hledat, chtít pracovat a něco umět. Stále někdo schání někoho, kdo třeba umí žehlit košile, zašívat apod. Občas mrkni na různé skupiny na FB. Maminy se tam docela dobře živí šitím různých bytových doplňků, pečením dortů, cukroví atd. Čekací doby mají některé i dva měsíce. Proč asi, že? ;) A to nemluvím o těch, co UMÍ pracovat na počítači. Tam jsou výdělky opravdu nadstandartní. Jo, že třeba dotyčná nic z toho neumí? Tak se to musí holt naučit.

Představ si, že vedle ve vchodu bydlí mamina . Je sama s čtyřletým dítětem. Letos si za 2 měsíce vydělala 19.000 Kč (!) sběrem boruvek. Musela teda sebou pěkně házet, musela si najít někoho, kdo jí pomohl s dítětem, ale dokázala to.

Není doba na to fňukat, jak se mám blbě. Člověk se musí koukat kolem sebe a podle toho se zařídit.

Jinak copak kromě toho, že mě neustále kritizuješ, jsi poradila tazatelce Ty? *smich*

zuzup

Prosím, trochu se zamyslete nad tím, co píšete ! Nasbírat 19O litrů / !/ borůvek? To počítám cenu 1OO,-Kč za litr. Včera jsem četl na prodejně inzerát : prodám borůvky, 6O,-Kč za litr.Domácí práce, jako úklid nebo žehlení se dá horko těžko sehnat pouze ve velkých městech, na venkově toto neexistuje, osobní zkušenost. Takže asi tak.

zuzup...souhlasím- paní je takový optimista nebo fantasta ..

sebod*

zuzup, nemusím se zamýšlet. Když šla do lesa, tak přinesla desetilitrový kýbl. Tady u nás se prodávají za 80 Kč/litr. Takže to máme 800 Kč za den.

doplněno 02.09.17 23:14:

A mohla bych se zeptat, KDE se nyní prodávají boruvky za 60 Kč/litr. Za takovou cenu si jich ráda 10 litrů koupím. Děkuji za odpověď.

Já bydlím na ostravsku a podnájmů tad je fůra.Ale že-by si někdo nastěhpval cizí lidi do domu ,,a ještě aby tam choval kozy a pod. a dělal mu ze zahrady chovnou stanici málem tak to si neumím představit.

Mé děcka si dělali domečky z opěrek z gauče ,,a před domem jsou pískovitě tady u nás všude.A jiné vyžití pro děti.

Ty borůvky no to má jen na určitou dobu a co v zimě, nebo tedy ještě roznášet letáky

Kdy se má naučit co tady píšete, Když nemá kde bydlet ..

Je to kruté--ale prroč si někdo pořizuje tolik dětí jak pak neví co dál ...je to nesvědomité,,a takovému člověku je pak těžko radit..jen můj názor...já si přece nenechám udělat děti a nemám bydliště.Ještě v dnešní době...Dnes má každý sám se sebou co dělat..

To měli přemýšlet než si pořídí dítě,co budou dělat,kde budou bydlet. Předpokládám,že jsou svéprávný a tedy odpovědný za svůj život. Nelze každého člověka vodit v dospělosti za ručičku a říkat mu co má dělat. Stejně to udělá po svém. Já bych to nazval takto: Jak si kdo ustele tak si lehne. Já jsem dělal přesčasy a snažil se přividělat si jak se dá.

Ad zavinac - Máte lepší radu, než sebod?

Myslím, že aspoň částečná možnost, jak být soběstačný, není tak špatný nápad.

katka01
hodnocení

Bohužel nikoho takového nemáme

Nevím kde zatím bydlíte, ale zkuste kontaktovat Dům pro osamělé rodiče s dětmi v tísni. Cit:Spadají sem také těhotné ženy od 7. měsíce těhotenství. Maximální délka pobytu je 1 rok. Služba je zpoplatněna 90 Kč/den dospělá osoba a 70Kč/den za každé dítě. Nabízíme celkem 14 samostatných bytových jednotek velikosti 1+1.

Pokud nebudou mít místo, třeba poradí dle vašeho bydliště jiné vhodné zařízení.

pontis.cz/...

Případně obvolat azylové domy, než se s přítelem dokážete sami o sebe i o dítě postarat. Namátkou např.:

firmy.cz/...

firmy.cz/...

firmy.cz/...

Ale ze dne na den toto asi nevyřešíte. Poptejte se v rodině, kamarádů a přátel, zda by vám nevypomohli na přechodnou dobu...Zkuste si dát i inzerát vy sami, že sháníte bydlení a v jaké cenové relaci. Třeba se vám někdo ozve..

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Asi vám moc nepomohu, ale jen nechápu vašeho přítele, že se více nestará o to, abyste měli kde bydlet. Proč to řešíte jen vy sama ve stylu - nemám kde bydlet. A kde bydlí přítel? S vámi? Takže nemáte kde bydle oba dva? Já se bych takovou situaci asi snažila řešit přestěhování se do lokality s levnějšími nájmy bytů. Jinak to nevidím.

doplněno 01.09.17 22:41:

Bohužel to na těch vesnicích tak bývá, že se do práce dojíždí někdy i dost daleko. Tak se holt vstane ráno o 2 hodiny dříve a jede se. Klidně i tím autobusem, když to jinak nejde. Hlavně ale, že se bydlí a že je práce, a tím pádem jsou peníze na bydlení a na žití. Nakonec to dojíždění by se týkalo vašeho přítele a nechcete mi tu namluvit, že váš přítel je bábovka, co nevydrží někam dojíždět. Vy byste přeci byla i s miminem pak doma na té vesnici.

hodnocení

0x

S tou vesnicí to nebyl vůbec špatný nápad. I na vesnici berou lidi do podnájmu. Pro začátek by Vám stačila i jedna větší místnost v baráku a nájmy tam nejsou tak drahé. Hlavně, aby byla dostupnost dopravy do práce, k lékaři atd.

katka01
hodnocení

Ano to máte pravdu že na vesnici jsou nižší nájmy. Zas na druhou stranu vše co ušetřím dám za autobus atd. A co přítel? Má práci kousek od města autobusy mu tam jezdí krásně. Ale z vesnice by se tam neměl jak dostat.
dane

Katko, nebude věřit, ale i lidé z vesnic jezdí do práce autobusy. Jízdní řády jsou přizpůsobeny jak firmám se zaměstnanci, tak školákům atd. Mám dojem, že čekáte na zázrak a jen přemýšlíte jak to nejde, proč nemůžete si vyřešit problém s bydlením.

doplněno 01.09.17 22:35:

A kde je problém? Ráno autobusy na sebe navazují a přítel je nějak postižený, že neumí přestoupit z jednoho autobusu na druhý? V okolí města určitě není pouze jedna vesnice, tak hledejte dál. Vy byste asi chtěla největší pohodlí a to skoro zadarmo. Musíte se přičinit sama, sama jste si způsobila problém, tak se jej snažte vyřešit. Držím palce.

katka01
hodnocení

Na autobusy z vesnic jsem se dívala a bohužel to by musel přitel musel z té vesnice kde by jsme bydleli jet autobusem do města a pak teprve z onoho města do práce
pohanka*

Nic ve zlém, jsem důchodkyně přes 60 let a jezdím na brigádu z Prahy-východ do Prahy. Na vlak jdu pěšky 20 minut z jednoho konce městečka, vlakem jedu 30 minut, potom na autobus 3 stanice a potom ještě jednu dlouhou stanici tramvají /dvorce-kublov/.

A ještě pěšky kus cesty do kopce. A potom běhám jako kurýr, celý den na nohách po celé Praze.

Takže myslíte, že přítel o pár desítek let mladší, by to tam u vás nezvládl?

sebod*

Pohanko, právě na Tebe někteří hledí jako na blázna. TOHLE absolvovat kvůli práci? No to snad ne

! To radši budu ležet doma a skuhrat : na dopravu, na to že není práce, na VŠECHNO.

pohanka*

sebod+hahanaj ;) No ano, baví mě to, jsem alespoň mezi lidmi, doma jsem sama, nikdo na mě nečeká /nestěžuji si ale/. Jinak služby jsou ob týden, tedy jeden týden práce, druhý volno. A dělala jsem poštovní doručovatelku, takže chodit jsem zvyklá.

hahanaj*

pohanko to asi děláte jen proto abyste se nenudila- jinak nechápu?

iz*

Katko, chcete situaci řešit, nebo jste si jenom přišla postěžovat? I pro to máme pochopení. Ale možná by bylo příště lepší to napsat rovnou do otázky.

Máte tu několik rozumných návrhů, ale všechny jste zamítla, že to nejde, nikoho nemáte, přítel by se z vesnice nedostal do práce apod.

Tak, jak to chcete řešit? Půjdete s miminkem pod most? Nebo se nad návrhy výše ještě jednou zamyslíte?

katka01
hodnocení

Samodřejmně že chci situaci řešit ale nevidím řešení. Až budu s miminkem doma budu brát nějakých 6000 a přitel 8000. Takže těžko seženu nájem za pár korun a náhodou ano kde vemu penize na dojížděni? Vyte kolik dneska autobusy?
janm*

Zdravím

Pokud tedy vyčerpáme možnosti "příbuzní", "známí", jak bylo řečeno ba i někdy zaměstnavatel může pomoci (zažil jsem ale musí být solidní) pak co tedy ještě v době "nouze" zkusit zda-li nejsou v příměstské části nějaké "chatkové oblasti", jeden známý tak bydlí "v podnájmu na chatce" majitelka chatky bydlí daleko a on se jí tam o to "stará hlídá" v podstatě "za pakatel", není při penězích čili jinde neměl šanci ale tam to jde. Chápu že s malým dítětem to není ideální ale "na přechodnou dobu". Jinak také pokud jsou příjmy nedostatečné je tuším možné obrátit se na sociálku "příplatek neb. doplatek na to bydlení" tím spíš že nemáte nic vlastního a bude ještě dítě...

iz*

Vy a dítě: Po narození dítěte byste měla mít nárok na přídavek na dítě. Jako samoživitelka byste mohla zkusit, jestli byste "dosáhla"na porodné.

Od porodu budete mít nárok minimálně na 7.800 Kč měsíčně. Pokud by Vaše peněžotá pomoc v mateřství (PPM) byla nižší než tato částka, měla byste nárok na doplatek do výše rodičovského příspěvku (RP).

O PPM se žádá na OSSZ, o RP na kontaktním místě úřadu práce, kde lze podat i žádost o přídavek na dítě i o příspěvek na bydlení.

Partner:

Od porodu (už za měsíc, v němž se dítě narodí) bude moci uplatnit daňovou slevu na vyživované dítě (podmínkou je společná domácnost) 1.117 Kč měsíčně.

Nezabavitelná částka se po porodu zvýší o částku na vyživované dítě (1.539 Kč), tzn., že se jeho příjem trochu zvýší (zároveň se ale prodlouží doba splácení dluhu).

Viz článek s vysvětle/... (Podnikatel.cz).

_____

Katko, dělat se leccos. I v případě, že se Vám momentálně zdá situace neřešitelná. Bude ale potřeba změnit přístup k životu a přehodnotit své možnosti a priority. Dokud budete hledat důvody, proč to či ono nejde nebo nemůžete, nezměníte nic.

Napsala jste, že jste rodinu plánovali, že jste si dítě přáli. Uvědomujete si, že když nebudete mít kde bydlet, mohla byste z porodnice odejít bez dítěte? Pokud se o dítě (zatím bohužel nic nenasvědčuje tomu, že byste to zvládla) nepostaráte Vy, postará se o ně OSPOD.

Co je lepší? Zatnout zuby a nějak to na té vesnici vydržet nebo nechat dítě v ústavu?

_________

K exekuci:

Nestálo by za pokus (nejsem si jista, jestli je to ještě možné) podat insolvenční návrh?

xy

Ale co bude příteli platné, že mu jezdí pěkně autobusy z města, kde nemá kde bydlet ..

katka01
hodnocení

A to mámw bydlet na vesnici? Dávat za měsíc x korun za autobusy? Když dohromady vydělame 14000?
xy

Dobrá,tak tedy bydlet ve městě. Sama píšete, že se 14.000 i ve městě, je to málo. Zkuste oběhat úřady a vyzjistit všechny možnosti sociální pomoci. Ale jestli opravdu nemáte kde bydlet, tak vám asi brzy s dítětem nezbyde, než ten azylový dům.

Budete za 14 tis bydlet ve vesnici v bytovce za 3000,- a projedete 3000,- busem měsíčně, nebo budete v pronájmu za 12000,- - co bude lepší? Teď nevím, matiku moc neumím...

Ale mám kolegyni, co se po rozvodu rozhodla bydlet sama - přece nebude s tím blbem, nebude v podnájmu jednoho pokoje se studenty... chce mít soukromí. Nechce dojíždět z vesnice, nechce hnusný panelák... a ta jedna čtvrt je taky plná podivných lidí, tam taky ne...

Takže narozdíl od vás si vydělá 18tis sama, ale 14 dá za "svůj" 3+1". Je spokojená... já bych nebyl.

Hypotéka na můj RD je 3780,- Kč měsíčně, s inkasem za energie jsem na 6tis - bohužel, musím dojíždět. Ale já prostě nemám tolik peněz, abych bydlel ve městě v podnájmu...

katka01
hodnocení

Všem vám moc děkuji za rady. Ale nevím co azylový dům nepřipadá v úvahu tady v našem měste nejsou. Bydlení na venkově? Také ne za 14000 měsíčně to nezvládnem. Takže pořád netuším co budem dělat.
myles999*
Nikde jsem se nedocetla odkud jste? Vim o vesnicich (blizko vetsich mest) kde chteji pritahnout mlade rodiny a nabizi nove rekonstruovane mestske byty 2+1/3+1 za ca 3500,- a k tomu skolku zdarma!
Nicmene nechapu, proc jste o radu nezadala pred mesicem, dvema? Proc den pred vystehovanim? Pokud chcete zustat ve meste hledejte ubytovnu, lecktere pronajimaji male byty (jeden par z Vymeny manzelek takto bydlel a za garsonku platili tusim v Brne 5500).
Ty dluhy mate vy nebo pritel? Pokud partner tak bych zvazovala aby zustal treba po pul roce doma on a vy jste sla do prace. Stejne tak si muzete hledat privydelek nekdy od pul roku mimca. Treba to zni drsne ale myslim, ze letaky nebo ranni roznos novin zvladnete dokud je jeste partner doma a nebo chodit obcasne na nocni. Znam zenske co maji 3 zamestnani a take to musi zvladnout... Tuto neprijemnou situaci jste si nadrobili sami tak budete muset maknout abyste se z ni dostali

Azylový dům ve vašem bydlišti není - a dívala jste se, jestli je třeba někde poblíž? Jestli nemá nějaké podobné zařízení charita, diakonie a podobně? Nebyla jste se zeptat na MÚ, zda pro podobné případy nemá nějakou, alespoň krátkodobou, pomoc, ubytovnu, přechodné přístřeší? Zjišťovala jste si, jaké možnosti by byly na té vsi?

Co jste vlastně doteď udělala, zjistila, zařídila? A co váš přítel - otec dítěte?

Víte - ono se lépe pomáhá těm, kteří projevují alespoň nějakou snahu, než takovým, kteří mají na každou radu vysvětlení, proč zrovna toto nemohou.

janko47
hodnocení

0x

tak nech si priatel najde robotu inu..

tvl toto je jak snaha vymamit z ludi peniaze misto hladania riesenia..

ak nemam nato zit vo vecsom meste tak tam asi zit nebudem..

hodnocení

0x

Nerozumím větě "přítel bere 8000 protože mám dluhy"..

Vy máte dluhy a on bere jen 8000Kč? Nebo je to překlep..a má dluhy přítel?

A kolik bere reálně, kdyby dluhy neměl?

Nechme stranou, proč si pořizujete mimino dříve, než se vyřeší vaše..nebo jeho dluhy..

A práci navíc si přítel najít nemůže? Tedy to je řečnická otázka, protože by to jistě šlo, "kdyby se chtělo"..

doplněno 02.09.17 15:43:

Tak exekuce na plat nebude trvat věčně (byť nevím o jakou částku se v půjčce jednalo).

A nějaká další práce či brigáda by asi na nějakou omezenou dobu přítele nezabila..Nebyl by ani první, ani poslední člověk, co bude mít více než jedno zaměstnání..a bude dělat více než 8h denně.

doplněno 02.09.17 15:53:

jmlc: Tak minimálně docílí toho, že onen dluh umoří daleko dříve..

katka01
hodnocení

To se omlouvám přítel má dluhy proto bere 8000. Kdyby je neměl tak bere nějakých cca 17000. Já jsem na neschopence. A pro vysvětlení mimčo jsme plánovali. Ale to jsme ješte nevěděli co se stane. Já byla ve 4 měsíci když přítelovi na plat přišla exekuce sám nevěděl oč jde pak se zjistilo že jeho bývala přestala platit půjčku a byl veden jako ručitel. Jen pro vysvětlení

Pane Cakle, tady se obávám, že příjem může být třeba 30tis, ale vše nad životní minimum mu seberou exekucí... srážky dělají tak, že nechají minimum a zbytek jde na exekuce. Musí vymyslet jinou variantu s dosavadním příjmem. Peníze na černo by bylo v rozporu s § a podmínkami poradny - musí si najít variantu levnějších bydlení, dotací nebo se prostě "přistěhovat na úřad" a bydlet u známých...

doplněno 02.09.17 16:06:

Dlužník s exekucí prostě ztratí motivaci něco řešit - má své jisté a dluh na více let. Poznal jsem desítky lidí, co prostě přestanou mít chuť něco mít za x let. Buď mají hned nebo na to kašlou. Tady je z textu jasné, že člověk bez ohledu na důvod exekuce nemá chuť něco řešit a mít za rok, dva, tři pokoj...

Spíš mne napadla varianta, že vlastně přítel má své a tazatelka má nárok na případnou podporu jako samoživitelka - což často zneužívají různí jedinci (skupiny) a právě tak řeší exekuce v rodině...

V každém případě tazatelčina nechuť někam dojíždět je problém, přes který se nedostane.

doplněno 02.09.17 16:10:

Slečno Katko, místo exekuce měl partner zkusit doplatit refinancem - půjčkou - celou částku, kterou by platil třeba dalších 20 let po minimálních splátkách. Zkuste na právních poradnách zaměřených na exekuce zjistit tuto možnost. Zvláště u rozvodů je toto velmi časté řešení.

katka01
hodnocení

Částka je na 500 000 naskakali tam penále.
pohanka*

?Penále, přítel nevěděl, oč se jedná když mu náhle začali strhávat z platu exekuce...?

To se mě nezdá, že by přítel nevěděl nic.

Ručitel je snad vždy poučen, že se musí kontrolně vždy informovat u dlužníka, ale i u věřitele, jestli je půjčka řádně splácena. Věřitel je povinnen ručiteli tuto informaci sdělit.

Přítel měl zůstat v kontaktu s věřitelem a mít nahlášenou správnou adresu a přebírat si veškerou poštu.

Exekuce na přítele je až to poslední. Nejdříve musí být podána žaloba od věřitele kvůli neplacení na dlužníka, poté nastupuje oznámení ručiteli, že to a to, že není uhrazeno a je požadováno uhrazení na ručiteli. Pokud ani ručitel neuhradí /nedomluví se/ tak i na něj je podána žaloba. A teprve po té je exekuce. Tedy mezi tím putuje plno dopisů od věřitele i od soudu.

Ale jsem v tomto laik. Možná by to chtělo nějakou bezplatnou poradnu právníka, nebo nějaké bezplatné poradny.

Ti exekutoři totiž nepostupují mnohdy podle zákona, podvádí a jsou mnohdy i zbaveni svého úřadu. Informujte se na to. Proč platit nějaké penále, když jste o ničem nevěděli, ale jak píši výše, nějaké obsílky přítel musel dostat. Pokud jste se tedy vícekrát již nestěhovali a nenahlásili vždy novou adresu, tak nemohly být dopisy doručeny a vy se nedozvěděli jak o upomínkách, tak o zahájení exekuce. Kde se stala chyba, to musíte vědět jenom vy sami, nebo se přímo o tom informovat. Ale je to z jara, měli jste již konat.

nikdo*

@pohanka Jen k tomu průběhu, jak to probíhá. Věřitel přestane splácet, a banka ručitelovi zesplatní celý úvěr najednou, se splatností jeden měsíc. Máte štěstí, když se vám povedou sjednat splátky, většinou s horšími podmínkami. Žádné předžaloby, žádný exekutor, žádné jiné dopisy , soudy aspod. Opravdu to jde tak rychle. A vím o čem mluvím - osobní zkušenost, když jsme ručili synovi barákem, za hypotéku kterou přestal splácet.

doplněno 02.09.17 20:56:

pohanko dík za opravu. Opravdu tam má být dlužník přestane splácet...ostatní se sem už nehodí,je to o něčem jiném ...

pohanka*

Já Vám věřím, však píšu, že jsem laik. Nemám s tím zkušenosti, skutečnost může být jiná v každém bankovním ústavu.

A je to právě o tom, že ručitel musí okamžitě jednat a komunikovat, nelze dělat mrtvého brouka. Slušnost, vstřícnost, ochota, snaha o nápravu, pracovitost a čistý štít, to většinou na peněžní ústavy platí.

Jinak bych opravila ve druhé větě ...Věřitel přestane splácet... správně má být dlužník, myslím...Věřitel věří, že půjčené peníze dostane zpět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]