Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik peněz stojí zbytečně zapnuté čerpadlo

Od: durancea* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

máme topení na plyn s dálkovým ovládáním v místnosti ... Zajímalo by mě, kolik korun denně stojí, když kotel a čerpadlo zůstanou zapnuty a přitom se netopí (v minulém bydlišti mě manžel a jeho máma posílali pořád do sklepa s tím, že plamínek stojí třeba 4 Kč, teď v novém bydlišti manžel chce, abych po každém zatopení chodila do sklepa vypínat to, že jde o desetikoruny denně, já 2 malé děti na krku, tak mc nechápu, proč to mám "dálkově" - s osobním doběhem :)) ...) - nejde o nějaký předmět sporu mezi námi, jen mě to zajímá, kolik tedy lze promrhat peněz. Děkuju.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

zkuste se dohodnout s manželem, že pokaždé, když ho vy vypnete, on ho půjde zase zapnout, až bude potřeba zatopit...asi ho brzy přejde ten požadavek na vypínání a šetření..

pokud máte kotel s automatickým zapalováním ( ne ten s věčným plamínkem) tak když kotel naběhne, ohřeje vodu v topení a "dálkové ovládání" ho vypne ( zřejmě máte na mysli prostorový termostat někde v místnosti, který reaguje na teplotu a zapíná a vypíná kotel) po vypnutí ještě pár minut běží oběhové čerpadlo a samo se vypne. Od toho okamžiku do dalšího zapnutí je spotřeba mizivá, běží vlastně jenom elektronika a ta má malou spotřebu. Více elektřiny možná spotřebujete, když cestou do sklepa (při vypínání a zase zapínání) svítíte na schodech a ve sklepě žárovkou. I kdyby jste měli na schodech a ve sklepě jen dvě žárovky po 40 W, tak to bude větší spotřeba než trvale zapnutý kotel v stand by.

doplněno 10.10.09 19:33:

zavolejte odborníka, ať posoudí ten problém s čerpadlem, to potom není pohoda, to můžete dolů chodit rovnou přikládat...

perda*
hodnocení

2x

Záleží na tom, jaký má čerpadlo příkon a kolik Vás stojí kWh elektřiny. Příkon zjistíte na čerpadle nebo na kotli, cenu za kWh na vyúčtování za elektřinu nebo na stránkách (infolince) dodavatele.

Potom to jednoduše spočítáte: Příkon čerpadla (kW) x sazba za kWh = cena za hodinu provozu. Např. 0,1 kW x 5Kč = 0,50Kč za hodinu. (provoz 100W žárovky jednu hodinu stojí 5Kč)

doplněno 10.10.09 11:17:

provoz 100W žárovky jednu hodinu stojí 0,50Kč samozřejmě :)

guli*
hodnocení

2x

Pořídil jsem si termostat.čidlo příložné za 520kč a zapojil sám podle plánku,nařídil na 30 a je to opravdu v pohodě,DOPORUČUJI!

dracek*
hodnocení

0x

je to divmé ale oběhové čerpadlo by mělo být připojeno přes termostat .a pokud teplota vody v systému klesne na 30°C tak vypne a nemusíte nikam chodit ,stejně je to se zapnutím kotel se nahřeje na 30°C a termostat sepne oněhové čerpadlo

durancea*
hodnocení

Děkuju moc za všechny názory, i jsme počítali podle 1.odpovědi (zřejmě 73 Kč za měsíc, pokud by se vůbec nechodilo topit :)) ), i je pravda to se svícením cestou tam a zpět. Čerpadlo se nám bohužel samo nevypíná.

dracek*

zakupte kontaktní termostat je to do 250-500 kč a požádejte někoho kdo to umí aby vám to zapojil ,pokud nemáte v rodině elektrikáře (v prodeji je u všech firem které prodávají přslušenství ke kotlům a topení)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]