Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udelat omitku na kominu?

Od: vasedcera odpovědí: 23 změna:
Jak mam udelat omitku na casti kominu? Viz foto. Prosim o navod vcetne materialu, co zvladnu svepomoci... Diky.
Jak udelat omitku na kominu?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Záleží na tom, jestli to má být nahozené, naštukované nebo naprosto krásné :) Bude to na půdě nebo je to část luxusního loftového bytu a chcete na tom benátský štuk? Dneska spousta "taky" zedníků naplácá na popraskané zdi perlinku a zatře lepidlem. To je rychlo řešení. Normální by bylo otlouct odfouklou omítku , proškrábnout spáry nahodit hrubou a případně přeštukovat, pokud to bude v interiéru. Pravda je že perlinku a lepidlo ovládne každý kdo zedničinu viděl z rychlíku

Kolego,trošku Tě opravím s lepidlem to není narychlo řešení, ale spíše prasácké byť dne svelmi používané řešení!

Já psal, řemeslo braň se :) ale když jsem perlinku v interiéru nedokázal rozmluvit vlastímu zeťovi, tak to nebudu vymlouvat cizím. Beru tak, že je to dneska metoda všech fušerů. Na druhou stranu je to řešení, se kterým šikovná ženská udělá rovnou plochu na komínu bez toho, aby si na to zvala řemeslíka. Komínu to neublíží, výsledek může vypadat slušně, pracnost proti jádrové omítce, pro někoho, kdo v životě nevzal lžíci do ruky, naprosto nulová. Zkrátka metoda pro ženskou bez zkušeností.

dejv111*

Chlapi, nevím, proč by lepidlo s perlinkou mělo být bráno jako prasárna! Je to prostě jiný technologický postup dobrání se stejného výsledku ( v některých případech lepšího - eliminace pozdějších prasklin na zdi) než standardním postupem hrubá -> štuk. Tohle hanění perlinky se mi prostě nelíbí. Ale k věci, postupů je vícero. Osobně bych zvolil tento:

1) Zakrýt krásnou dřevěnou podlahu kartóny.

2) Vytlouct všechnu omítku, která je volná a poté škrabákem co nelépe srovnat omítku do roviny.

3) Největší nerovnosti nebo díry po výtluku zapravit hrubou omítkou nebo cementovým lepidlem. Nechat pár hodin nebo do druhého dne zavadnout. Před nanášením lepidla nebo omítky stěnu navlhčit.

4) Teď budeme řešit rohy. Navlhčit rohy. Nanést na rohy lepidlo. Na lepidlo usadit pěkně do svislice roh s perlinkou - plastový nebo hliníkový. Použijete k tomu vodováhu - pěkně z každé strany. Pod perlinku naneste lepidlo, na něj přilepte perlinku, kterou do lepidla zamáčknete. Takto udělat všechny rohy.

5) Navlhčete zbylé plochy stěn-třeba rozprašovačem na vodu. Pak hladítkem naneste lepidlo, do kterého vmáčknete předem naměřenou a ustřiženou perlinku s přesahem přes perlinku rohovníků. Nechte pár hodin zavadnout nebo uschnout do druhého dne.

6) Naneste druhou, finální vrstvu lepidla hladítkem (slabší vrstvu). Lepidlo stáhněte pěkně do rovna latí přes rohy. Nechte aspoň dva dny zaschnout.

7) Nyní bych dal štuk. Používám Salith MHF PII. Celkem dobře se s ním pracuje. Chce to ale trochu cviku. Nanesete, chvíli počkáte (na lepidle déle schne), až štuk zavadne a pak vlhkým molitanovým (tuhým) zatočíte. Mrkněte na návody na youtube, to vám dá hodně.

Přeji hodně zdaru! :)

doplněno 01.09.17 10:12:

@krtek66: Nevím, proč myslíte, že 99% těch, co preferují řešení s perlinkou, nepřemýšlí... Ale přemýšlí, viz můj elaborát. Krom toho nevím, o čem je nutné tak šíleně přemýšlet při nahazování hrubé omítky. Krom toho, že si člověk musí připravit platle na stahování... :) Prostě zkuste postup s perlinkou brát jako další možnou cestu.

doplněno 01.09.17 14:40:

@figurek: Nepodceňujte ženy! Mnohé jsou schopnější jak leckteří chlapi! :) Ale dávám Vám za pravdu, že namíchaná směs je prostě bez práce. Ještě by šel doporučit Keraštuk, ten je také namíchaný a připravený k použití. A vůbec...pokud je paní nebo slečna trochu zběhlá ve vaření nebo spíš pečení, tak musí dát i tohle. Namíchat směs lepidla je tak trochu analogie ke smíchání mouky s vodou.. Nářadí se dá půjčit v půjčovně. :)

vasedcera
hodnocení

Dekuju, navod pro blby = presne pro me.
vasedcera
hodnocení

Uplne staci, kdyz nebudou koukat kusy cihel jako ted a nakonec to pujde natrit na bilo. Co mam tedy koupit?
Perlinku podle plochy ( prodává se na metry od nejakych 20 Kč za metr. Hladítko zednickou lžíci a dva až tři pytle stavebního lepidla. Požívá se na lepení obkladaček nebo polystyrenu. Začíná kolem 100.- v hobby marketech. Lepidlo se rozdělá s vodou podle návodu nechá pár minut rozležet, pak znova promíchá a v tenké vrstvě rozetře na komín. Do toho se zamáčkne perlinka a zatře dalším lepidlem. Nejspíš budete mít po zatření videt strukturu kostiček z té perlinky takže po zavadnutí budete davat druhou vrstvu kterou už s trochou cviku
uhladite do hladka. Nejlepší bude si na youtube najít jak se to dělá. Dneska je takových návodů všude plno. Řemeslo braň se, ale pro ženskou nejschůdnější řešení. Ty tři pytle berete s rezervou, je rojen odhad. Spočítejte plochu a na pytli je uváděná vydatnost na jednu vrstvu. Druhá vrstva bude mít spotřebu tak o třetinu nižší
doplněno 31.08.17 15:55: Zapomněl jsem na přípravné práce. Jestli je na vrchu vrstva která se loupe ve chvíli kdy se na ní jen podíváte bude potřeba ji odstranit a to co zbyde natřít penetrací pro zpevnění.
vasedcera
hodnocení

Dekuju, navod presne pro me.
stir*

Zdravím :) Promiňte, páni mistři, přidám dotaz.

Prosím, a v takto opraveném komíně perlinkou a lepidlem, může se fest hajcovat? Že bude až hodně horký.

A na povrchu komína je vidět jakoby tmavé saze. Nebouchne to? Děkuji.

figurek*

Vidím že ten komín nevede od nějakého kotle a nebude v zimě horký, že ne?

Kupte štukovou omítku Den Braven 25 kg, velké zednické hladítko a špachtli. Špachtlí naneste omítku na hladítko a hladítkem po komíně zdola nahoru štuk natahujte a srovnávejte. Chce to trochu cviku a trpělivosti, ale není to zas taková věda. Moje žena se to naučila sama. Jediný problém je, že natáhnete hladkou omítku a ona při vysychání zhrbolatí. Budete muset štukovat dvakrát.

Jak udelat omitku na kominu? #2
Jak udelat omitku na kominu? #3
vasedcera
hodnocení

V jake vrstve se muze nanaset ten stuk? Na kominu jsou velke nerovnosti, nekde centimetr, nekde vic.

Štuk je tak dva až tři milimetry ,rozhodně ne na takové řešení jako je Vaše!pak raději použijte lepidlo jak píše kolegy Totak!to lepidlo než rovnou štuk! Nejlepší řešení-koupit jádrovou omítku, pak dvě prkna na boční stěny a do nich nahodit jádro,strhnout latí,po zavadnutí trochu zatočit dřevěným nebo (dnes hodně používaným ) PUR hladítkem pak latě přendat na další a pokrčovat toto 4x pak ,další den naštukovat nebo pokud se povede dobře e nebute obývák tak jen nabílit a neštukovat.odkud jste?

vasedcera
hodnocení

Copak, chcete to prijet nahodit sam? ;)

Pokud jste z blízka ANO ale nevím odkud jste!

doplněno 01.09.17 19:50:

škoda jste dost daleko!

vasedcera
hodnocení

figurek*

Nejdříve komín dobře očistěte od prachu a špatně držících kusů omítky. Co nedrží, musí pryč.

Pak zamázněte ty největší díry a nerovnosti a počkejte do druhého dne.

Pak zamázněte a srovnejte hrboly a počkejte do druhého dne.

Pak natáhněte tenkou horní vrstvu a nechte několik dní vyschnout.

Nakonec přidejte úplně nejtenší finální vrstvu. Toto už je kosmetická dodělávka, po které už zbývá jenom udělat foto a vložit sem na poradnu. :)

doplněno 01.09.17 13:07:

se mi líbí fundované názory zdejších znalců. Tazatelka poptává technicky nejjednodušší možné řešení, které zvládne svépomocí a vy radíte lepidlo? Připište jí, jak takové lepidlo vypadá. A kdosi radí lepidlo namíchat míchadlem nasazeným na vrtačku. To snad už nemyslíte vážně, že ne? Jednak že potřebujete silnou a pomaluběžnou vrtačku, jakou doma amatér prostě nemá, ale hlavní problém je tu míchající vrtačku vůbec udržet. To není práce pro ženu, ale pro silného chlapa.

Douška pro tazatelku. Na rozdíl od jiných do této rubriky píšu pouze o věcech, které znám z vlastní zkušenosti a které jsem si sám zkusil. Rekonstruoval jsem tři byty, míchal jsem maltu i lepidlo, proto vím o čem mluvím. Kupte štuk Braven, tak jak jsem vám radil. Dostanete ho rovnou namíchaný a připravený k použití. Jako podklad se nepoužívá hlavně proto, že je dost drahý, ale to je ve vašem případě celkem fuk. Tímto štukem můžete klidně štukovat i v místnosti, ve které máte roztažené koberce a ve které normálně bydlíte, protože nepráší a nedělá binec.

Mnoho zdaru. :)

Štuk nad 3 mm většinou po čase popraská. Když budete dělat s tím lepidlem tak napřed rozmíchat pár lžic a vypatlat tam kde jsou největší díry. Závadne tak za hodinu a dá se přidat další vrstva dokud nebude díra zároveň s oklolim. Teprve pak patlat celý komín a perlinku.
doplněno 31.08.17 15:52: ceskykutil.cz/...
vasedcera
hodnocení

Dekuju vsem. Je bezva mit se kde zeptat.

vilik*
hodnocení

0x
Jen chci kolegy doplnit praktickou radou do života.
Až budete míchat lepidlo, udělejte to v kbelíku míchadlem na barvu za stovku ve vrtačce a pokud nebude vrtačka, míchá se zednickou lžící. To je ale hodně namáhavé, takže si pomáhám tím, že míchám vždy maximálně třetinu kbelíku s víc vody a postupně dosypávám a promíchávám. Když výsledek vyjde řidčí, nevadí. Líp se míchá, líp se s ním dělá, pokud už neteče, to ale spraví další lopatka sypkého lepidla.
Pozor na míchání vrtačkou. Když není míchadlo trochu zasunuté ve směsi a netlačíte směrem dolů, když zapnete vrtačku, ohodíte lepidlem všechno včetně sebe. Takže raději míchat dále od obrazů starých mistrů:).
A jestli budete chtít naprosto rovné hrany , prodávají se hliníkové nebo plastové rohové lišty s perlinkou, jak pěkně popisuje dejv v bodě 4.
Takže na přibližně zarovnaný komín s nanesenou vrstvou lepidla vtlačíte perlinku s lištou tak, aby se překryla s perlinkou z plochy, přejetím hladítka směrem od rohu do plochy (aby lepidlo trochu vylezlo dírama) zafixujete, trochu porovnáte a máte roh naprosto rovný.
Ovšem rohy jsou delší než potřebujete a bývá dost i delších zbytků. Takové konce lišt vyhazovat nemusíte, z delších kusů uděláte roh taky, jen je potřeba ty navazující konce dát hezky k sobě.

krtek66
hodnocení

0x

postupů je tu řečeno dost...já jen doplním, že jsem v té skupině, která používání lepidla na cokoliv bere jako prasárnu...protože 99% těch co tohle řešení navrhnou nepřemýšlí a chtějí to mít rychle z krku..."však to lepidlo to podrží"... hrubá + štuk eventuelně sádra..

jarin75

no já jako laik, byť už mající také nějaké praktické zkušenosti, nevidím moc rozdíl mezi "lepidlem" a tou "hrubou", která se dnes pytlovaná prodává. Jeden můj kamarád s nadsázkou používá rčení, že taková "hrubá", jako se dneska používá, by držela i sama bez cihel. Opravte mě, ale v té hrubé zase o tolik méně cementu nebude a jinak se liší jen hrubostí plniva. Takže moc nechápu ty vaše vášně.

krtek66

to se taky nesmí kupovat omítkovina někde v Obi či Baumaxu...já mám celej byt z Cemixu a jenom jednu jedinou špaletu u okna mi dělali z nějakýho pofireního pytlu z OBI...když pominu vzhledové rozdíly v barvě omítky..tak to ostění jsem mohl škrabat obyčejným smirkem na SDK a drolilo se to jak sviň...a na zbytku jsem zničil 2 škrabáky a drželo to stejně jak Helvétská víra. ..ostění bylo samej písek..

jabraka*
hodnocení

0x

Po očištění povrchu bych rozdělal vápenný pačok1:1 písek s hašeným vápnem a štětkou nanášel na komín.Pokud by po zaschnutí zbyly nějaké praskliny,,zopakoval bych nátěr ještě jednou.Na chalupě starý kamenný komín oživnul.Stejný postup funguje i na staré kamenné klenbě.

JABRAIKA

Jak udelat omitku na kominu? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]