Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Terasa z betonových dlaždic

Od: requied® odpovědí: 7 změna:
Zdravím,
Chystám se konečně na vytvoření terasy.
Původně jsem chtěl použít wpc, ale stále mě odrazuje životnost a cena.
Takže volba padla na betonovou dlažbu 50x50x5.
Celá terasa bude na zemních vrutech a kovovém roštu (musím se dostat 60cm nad terén a pod terasou bude nádrž na vodu)
.
Potřebuji navrhnout nosný rošt a nerad bych ho zbytečně předimenzoval.
Nikde se mi ale zatím nepovedlo najít jakou bodovou zátěž zvládne tato dlažba podložená jen po stranách.
Víte to někdo, nebo praskla někomu tato dlažba?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Omlouvám se že neodpovídám na otázku, ale do betonových dlaždic bych v životě nešel. Vypadají nic moc a trpí povětrnostními vlivy. Myslím, že co se týká životnosti, je to ta nejhorší volba a moc dlouho pěkně nevydrží.

Jste si Vaším tvrzením stoprocentně jistý? Ona životnost spíš zaleží na poctivosti ve výrobě!Pže jsou tyto dlaždice staré třeba přes 5O let a nenesou stopy stáří a pak jsou třeba 5 let staré a jsou v dezolátním stavu!

doplněno 29.08.17 21:41:

To tazatel-byť s trvanlivostí nesouhlasím s předchozím rádcem,ale v tomto případě bych je zavrhnul a použil nějaký lehčí materiál nebo pokud na tom trváte pak z traverz rám , trapézový plech a kari sítě, zabetonovat a na to jakoukoliv dlažbu,třeba teraco dlažbu do terčů nebo jen zagletovat a...

hodnocení

Tak dlažba na terčích je to samé jako na tom roštu... Pořád bude podložená jen na kraji. Takže to nijak neřeší ani nevysvětluje nosnost.
Co se životnosti týče, tak je rozdíl za 10 let vyměnit pár volně položených dlaždic po 300/m2 nebo měnit celé wpc za 2000/m2
Navíc u té dlažby se mi líbí možnost zvednout jednu a snadno se dostat k nádrži
Mám z nich terasu. Jedna praskla když jsme ji vykládali z vozíku takže byla asi vadná z výroby. Od té doby žádná další. Trochu vybledla barva ale to se asi po nějakých 15 letech na dešti a slunci dalo předpokládat. Pokládal jsem je na písek. Měsíc po pokládce jsem dorovnal asi tři co si trochu sedly a od té doby jsem na to nemusel sáhnout.
doplněno 31.08.17 06:25: Jaký tip.. Po 15 letech si na jméno pod kterým to prodávali nevzpomenu. Byla to značka "levná mrcha z Baumaxu". Moc jsem při nákupu nevěřil v barevnou stálost výrobku protože beton je probarvený jen z vrchu a ne v celém profilu dlaždice ale kupodivu to moc nevybledlo.
hodnocení

Jaký typ konkrétně máte?

hodnocení

0x

Dlažba od Presbetonu, vymývaná, 400x400x40, položena v roce 2008 na plastových terčích (podklad beton), terasa 8x6m, odkrytá, bez střechy a prozatím drží bez problémů; používaná od jara do podzimu; terče pouze v rozích, na rozdíl od vašeho roštu...kdy bude podložena celá strana...hledejte v popisu dlažby větu "Dlažbu je možné pokládat i na terče."Pak nebude problém...

hodnocení

Zrovna včera jsem četl technický list od Bestu a psali že 50x50x5 není na terče určená. Takže maximálně ta 40x40x4
Ještě se u toho celého podložení bojím aby se tam nedržela voda.
Asi bude lepší dlažbu také podložit jen v rozích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]