Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spravit preriznuty kabel od svetla

Od: vasedcera odpovědí: 20 změna:
Jak mam spravit preriznuty kabel od svetla? Medene draty vedou v husim krku pod drevenou podlahou. Diky.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

1x
Já podobný problém řešil vodotěsnou instalační krabicí.
doplněno 29.08.17 14:36: Když kabel není dostatečně volný, aby šel spojit na tom černém věnečku z obrázku, pořád by měly jít konce navzájem spojit uvnitř krabice s vyndaným věnečkem, třeba na takzvanou čokoládu.
doplněno 29.08.17 15:00: Jestli to dobře chápu, pokud je kabel celý v husím krku, nemusíte rozebrat celou podlahu. Spojíte u světla nový kabel se starým tak, aby prošel husím krkem a na druhé straně v místě přerušení opatrně vytahujete. Pak napojíte na druhou část přerušeného kabelu a vytahujete v místě konce původního kabelu.
Drát se spojí dobře ohnutím konců drátů a vzájemným zaháknutím, spoj se omotá například elektrikářskou izolační páskou a můžete tahat. Když budete kupovat nový kabel na míru, kupte delší, on není úplně natažený a raději metr nebo dva vyhodit než půl metru chybět.
vasedcera
hodnocení

Vodotesna krabice je tohle? Uvnitr kabelu jsou tri draty, modry, hnedy a zelenozluty. Jak to v te krabici propojim? Myslim co s cim a kde?
Jak spravit preriznuty kabel od svetla
paw*

Krabice je treba to, co mate na obrazku. Uriznout zytky, kabely do krabice a zapojit vzdy 2 stejne na jednu cast venecku. Priklad je uveden dole. Vzdy se zapojuje stejna barva na stejnou. No a podminka je, aby draz byl dostatecne dlouhy.

Jak spravit preriznuty kabel od svetla #2
vasedcera
hodnocení

@paw dekuju, i za obrazek. Venecek je to kovove se srouby, predpokladam. Takze kdyz dvema otvory v krabici privedu draty dovnitr, konce dratu zbavim toho gumoveho a venecek si pomyslne rozdelim na sever, jih, vychod a zapad, tak treba na severu budou pod dvema srouby oba konce hnedeho dratu, na jihu oba zelene a na vychode modre? Popisuji polopate, jsem zenska... Nebo se ty stejne barevne draty cpou pod jeden sroub?

Ten zeleno-žlutý drát je uzemnění. Také jsem něco podobného řešila. A tak jsem jednoduše uřízla k té čokoládě, která má vstupy jenom pro dva dráty ještě půlku z druhé čokolády a do té jsem propojila ty dva žluto zelené, takže jsem měla všechny tři barvy spojené. Celé jsem to pak omotala pečlivě tou elektrikářskou páskou a mám to tak udělané už přes deset let venku v altánu a funguje to bez problémů a to do toho zapínám elektrickou sekačku na trávu. A kdyby to někdo viděl když jsem to dělala, tak by asi vyhrožoval co všechno se stane a jak to je špatně. Neříkám, že by to nešlo lépe, ale já žádnou pájku nemám a nejsem elektrikář. Ale už jsem si poradila s mnohým a mám i vlastnoručně a samozřejmě špatně vyrobené prodlužovačky a různá světla, z nichž některá fungují už dlouhá léta...

vasedcera
hodnocení

Radeji fotka. Kdyz dam do cokolady i ten posledni zeleny drat a cele to zavru do vodotesne instalacni krabice, je to ok?
Jak spravit preriznuty kabel od svetla #3
vilik*
Je to ok. Ale můžete místo čokolády použít wago svorku.
Podle obrázku bych ten kabel nahradil novým v kuse. Tady by to šlo.
vasedcera
hodnocení

Mne to s tou vymenou celeho kabelu neni nejak jasne. Ja se dostanu jen k tomu konci, co je na obrazku. Zbytek (vpravo na obrazku) je pod podlahou. Vlevo pokracuje drat, na jehoz konci je objimka se zarovkou.
vilik*
Navážete na starý kabel u světla ten nový a vytáhnutím v místě čokolády zároveň nasunete nový kabel do husího krku. V místě čokolády postup opakujete. Přečtěte si doplnění prvního příspěvku, hlavně tu část o spojení kabelů, aby se cestou nerozpojily.
vasedcera
hodnocení

Precteno mam, stejne necapu. Jeste jedna fotka. K tomu vpravo od cokolady se proste nedostanu... Ja ten kabel nepotrebuju nijak prodluzovat, proste jen potrebuju spojit to preriznuti, aby to svitilo.
Jak spravit preriznuty kabel od svetla #4
vilik*
Ten druhý konec někam vede, jinak by to nesvítilo. Nemáte šikovného souseda? Já tímto postupem nahradil kabely v celém domě.
Než patlat nějakou sebevraždu, raději obětovat pár korun.
vasedcera
hodnocení

Mne se kvuli takove hlouposti nechtelo volat elektrikare, co to tu cele delal. Mate se mnou trpelivost, dekuju.
asd1

Az kvuli "takove hlouposti" vyhorite, tak si vzpomente kolik se usetrilo za elektrikare... Pokud jde protahnout novy kabel tak bych jine varianty vynechal.

jabraka*
hodnocení

0x

Já jsem v podobném případu spojil vodiče sletováním.Konce zbavím izolace asi 1 cm.Ocínuji pájkou.Pak natáhnu na jeden vodič bužírku,aby se do ní vešly oba dráty a pájkou ocínované konce sletuji.Izolační bužírku za tepla přetáhnu přes spoj.pokud spojuji dva vodiče ,natáhnu na dvojici ještě silnější izolační trubičku a po spojení solo drátů ještě přetáhnu silnější izolaci přes dvojí spoj.Dovolím si tvrdit,že takový spoj je spolehlivější,než jakýkoliv spoj pod šroubky.

JABRAKA

still10k*
hodnocení

0x

Především se zaměřte na to (jak správně píší kolegové), aby spoj byl kvalitní a vodotěsný.

Před rokem jsme řešili na firmě takový problém s vyteklou vodou v jedné místnosti a pojišťovna dělala velké problémy kvůli nekvalitním amatérským úpravám v elektroinstalaci. Došlo i na znalecké posudky. Nakonec to dobře dopadlo (pro nás), ale hrozný opruz *co*

Díky tomu centrála nasmlouvala místní odborné firmy a vydala nařízení pobočkám, že i sebemenší zásahy budou dělat oni.

kabel
hodnocení

0x

Ak to pojde, tak odporucam inkriminovanu cast vedenia proste vymenit. Cena novych vodicov bude pravdepodobne nizsia ako vhodna kabelova spojka pre pevne ulozenie, a ked bude za nejaky cas potrebne ten drat (znovu) vymenit, tak ku spojke / krabici nemusi byt v podlahe pristup.

vasedcera
hodnocení

Vymena celeho kabelu je prilis pracna, musela by se rozebrat podlaha. Kabelova spojka treba tahle by tedy sla? moje-elektro.cz/... Poniceni vodou mi prijde nemozne, nema se tam kudy dostat.

Ano šla,ba i ta čokoláda ale každý spoj by měl být přístupný takže bych použl krabici do sádrošu ,trochu ji posunout ke dveřím ať je tam místo na dráty a dovnitř buď ten věneček nebo Wago.Jinak proč vodotěsnou v interiéru*ee* a pájet cyky 1,5mm-než to prohřeje tam sleze izolace

Jak spravit preriznuty kabel od svetla #5
Jak spravit preriznuty kabel od svetla #6

vasedcera
hodnocení

Dekuju vsem, uz jsem to vyresila, aspon docasne. Svetlo sviti a to je hlavni. Rady s pajenim a podobne pro me byly uplne mimo, prilis komplikovane. I tak dekuju vsem zucastnenym, priucila jsem se zase neco noveho.
asd1

Pozor,docasne obvykle znamena na furt, a blbe udelane spoje jsou casta pricina pozaru (prechodovy odpor = teplo = chytne drevo okolo) Prip.staci zvrhnout kybl vody, zatece do spoje atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]