Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopisní papír na 1/3

Od: javva* odpovědí: 7 změna:

Hezký den,

nemá někdo z Vás návor nebo fígl, jak složit dopisní papír A4 do obálky s okýnkem, prostě jak přeložit rychle a na třetiny.

Dopisní papír není firemní, psáno jako soukromá osoba (bez šablony).

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Já využívám toho, že obálka je trochu větší než 1/3 obálky, a tak si položím papír na obálku, rovnoměrně se spodním okrajem, a kousek pod horním okrajem obálky ho ohnu. Třetí díl ohýbám podle papíru a vůbec mi nevadí, že třeba vyjde kratší, že to není na přesné třetiny.

hodnocení

2x

Na stůl položím příslušnou obálku a vedle ní papír. První přeložení udělám tak, aby se do obálky papír s rezervou vešel. Druhé přeložení provedu tak, aby se hrany kryly. Když mi vyjde spodní třetina o něco menší, neřeším. Ničemu to nevadí. Pokud byste překládala větší množství papírů, vyplatila by se šablona z tvrdšího papíru, která by mohla být i velmi přesná.

Hmmm... - Nikdo byl zase rychlejší...:(

davidjakub
hodnocení

2x

Soukromé dopisy téměř neposílám, posílání firemních není tak kritické. Většinou se to do okénka vejde. Navíc pokud by byla adresa v okýnku naknap, je výhodnější složit to tak, aby tam nebyla moc vůle a spíše poslední část nechat kratší. Ale narazíte na situaci, že potřebujete poslat nějakou pozvánku na oslavu a pak to chcete mít co nejhezčí. Pak nezbývá než měřit. Výška A4 je 3x 99 mm. Takže buď odměřit 99 a 198 mm pro složení "cikcak" nebo pokud to budete chtít složit s klopama dovnitř, je lepší udělat střední část trošku větší a obě krajní trošku menší (aby se mohla při tisku našíř vložit jak nejdříve pravá a přes ní levá, tak naopak) nebo pokud se bude skládat vždy tak, že např. pravá se přeloží a přes ní ta levá, která tam bude mít "titulní" stranu, je třeba zužit jen pravou a levou udělat přesně jako střední, aby to bylo hezké, ale pak když někdo složí naopak, bude se mu to vzdouvat.

Já si pro sebe často tisknu nějaké itineráře na výlety (jízdenka z e-shopu, jízdní řády pro spoje, kterými hodlám jet, upozornění na zajímavosti, výtisk mapy z internetu apod.) a zjistil jsem, že mi vyhovuje A4 na výšku složená na 1/3 podle vodorovných skladů "cikcak" a pak přeložená na půl tak, abych při prvním rozložení viděl vně začátek a pokračování uvnitř složeného (mapy samozřejmě zase tisknu na A4 našíř, ale nechávám první část trasy vně). Má to sympatický formát 105x99 mm, který se vejde pohodlně třeba do kapsy u košile apod.

Takže mám na čele horní desky stolu nalepený lísteček s ryskou 99 mm od rohu stolu (stůl je klasický kancelářský s ostrými rohy). Tento lísteček absolutně nevadí jakékoli práci na desce stolu. Položím vytištěný papír na horní desku stolu tak, aby horní okraj dosahoval až ke značce a pravý okraj papíru lícoval s hranou stolu (popisuji výtisk A4 na výšku). Přehnu podle stolu (stačí kousek na pravém okraji - ono je lepší udělat jen kousek), na ploše desky stolu (dneska již přímo v ruce) podle toho pomocného kousíčku přehybu přehnu papír tak, aby pravý okraj lícoval a podle ohybu přehnu podruhé a mám "nudli" 210x99 mm vhodnou do obálky DL. Já pak přehnu na 105x99 mm a uschovám. Při troše praxe mám pěkně složený papír za pár chvilek a nezdrží mě ani pokud takoých papírů mám skládat více. Nevadí ani zaplněný stůl. V podstatě potřebuji akorát na rohu místo 99x210 mm.

jabraka*
hodnocení

2x

Jedním koncem vložím papír do obálky a pod horním okrajem obálky ho ohnu.druhý konec ohnu pod spodním okrajem.Složený dopis vyjmu a celý vložím doobálky.Žádnou šablonu nepotřebuji.Když píší dopis na počítači,tak si na něm mohu udělat značky po okraji,a podle těchto značek ho na stole ohnu přesně do obálky.

JABRAKA

ladinpraha*
hodnocení

0x

Mrknu, odhadnu, složím, hotovo. Pokud to nejsi schopen odhadnout, tak použij pravítko a tužku. *nevi*

Pro soukromou poštu používám malou obálku a přeložím dopis na čtvrtiny.

hodnocení

0x

Odhadem přehnu jednu třetinu, tužkou lehce označím přesah (mnohdy jen podle oka), změřím a porovnám s výškou papíru. Když to nevyjde, zkouším znovu, ale víc než 2x jsem nikdy nemusela. Ty obálky také mají vůli.

doplněno 27.08.17 20:31:

nikdo *palec* to mě nikdy nenapadlo

ondraslo
hodnocení

0x

Na papír se vloží k okraji nějaká značka pro přeložení 99mm od vrchního, nebo spodního okraje. Nejednoduší a nejpřesnější řešení, potom se jen podle čárky papír přeloží, vzhledem k tomu, že se papír stejně tiskne, vložit si tam nějakou čárku není problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]