Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obložení fasády dřevem

Od: adetouk® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,mám zateplenou fasádu EPS 20 cm.Chtěl bych fasádu obložit dřevěnými palubkami,přidělanými na rošt.Nevím,jak kotvit rošt k fasádě.Použít hmoždinky do polystyrénu-to by asi neudržely vzhledem k váze dřeva-použít kovové kotvy přes EPS až do zdi-nechci kvůli tepelným mostům,takže mě napadá použít talířové fasádní hmoždinky délky 30 cm,jimi přikotvit desku 2 cm a na ni přišroubovat rošt.Nebo existuje nějaká jiná možnost?Děkuji za rady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

opifex*
hodnocení

3x

Už jsem to řešil na 30 cm zateplení polystyrénem. Je více možností...pokud konstrukce dovolí, je možné připevnit vodorovný nosný profil na horní hranici soklu, k podhledu střechy totéž. Na ty pak svislý rošt, který je ještě líp částečně zapustit do plochy stěny a zafoukat pěnou.

Druhý způsob je zakotvit do zdiva závitové tyče, na ty připevnit latě mezi matice a samozřejmě taky zapustit.

Ideální je kombinace obou. Na takovou konstrukci jsme montovali Roubený obklad tl. 40. Takže to musí držet a už 2 roky drží...*palec*.Na špaletě jde vidět tloušťka polystyrénu

Obložení fasády dřevem

Mohl bych poprosit ještě o několik fotek onoho obkladu? Vypadá to jako udělaný z trámů, ale není to z trámů. Zajímavý.

jabraka*
hodnocení

1x

Zateplené stěny je výhodné přikrýt palubkami s mezerou.Tak zv.provětrávanou fasádu.Na hotové zateplení se připevní latě svisle,palubky pak na vodorovné latě kontra.Mezera na svislých latích působí jako provětrávaná mezera,snižující případnou vlhkost.je nutno zajistit průduch dole a nahoře.

JABRAKA

jendad

No jo , ale pán už tam má určitě nalepen polyš. Udělal bych omítku . Když už to je v tomto stádiu , tak použít běžné technologie co se zde používají .

Kdyby pán měl dřevodomek , tak tam je to dobrá varianta ta provětrávaná fasáda. Ale to se spíše používá s vatou(nízký difusní odpor - odvedení případné vlhkosti). I tak bych dnes použil místo dřevěných palubek nějaký bezudržbový obklad .

hodnocení

Jabrako,kdyby sis pořádně přečetl otázku,mohl sis ušetřit odpověď kterou jsi napsal.Jedná se mi o to,jak přichytit SPOLEHLIVĚ rošt k polystyrénu.Je na něm perlinka a lepidlo.Ještě by byla jedna z možností přilepit rošt silikonem,asi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]