Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám zateplenou fasádu EPS 20 cm.Chtěl bych fasádu obložit dřevěnými palubkami,přidělanými na rošt.Nevím,jak kotvit rošt k fasádě.Použít hmoždinky do polystyrénu-to by asi neudržely vzhledem k váze dřeva-použít kovové kotvy přes EPS až do zdi-nechci kvůli tepelným mostům,takže mě napadá použít talířové fasádní hmoždinky délky 30 cm,jimi přikotvit desku 2 cm a na ni přišroubovat rošt.Nebo existuje nějaká jiná možnost?Děkuji za rady.
Už jsem to řešil na 30 cm zateplení polystyrénem. Je více možností...pokud konstrukce dovolí, je možné připevnit vodorovný nosný profil na horní hranici soklu, k podhledu střechy totéž. Na ty pak svislý rošt, který je ještě líp částečně zapustit do plochy stěny a zafoukat pěnou.
Druhý způsob je zakotvit do zdiva závitové tyče, na ty připevnit latě mezi matice a samozřejmě taky zapustit.
Ideální je kombinace obou. Na takovou konstrukci jsme montovali Roubený obklad tl. 40. Takže to musí držet a už 2 roky drží....Na špaletě jde vidět tloušťka polystyrénu
Zateplené stěny je výhodné přikrýt palubkami s mezerou.Tak zv.provětrávanou fasádu.Na hotové zateplení se připevní latě svisle,palubky pak na vodorovné latě kontra.Mezera na svislých latích působí jako provětrávaná mezera,snižující případnou vlhkost.je nutno zajistit průduch dole a nahoře.
JABRAKA
No jo , ale pán už tam má určitě nalepen polyš. Udělal bych omítku . Když už to je v tomto stádiu , tak použít běžné technologie co se zde používají .
Kdyby pán měl dřevodomek , tak tam je to dobrá varianta ta provětrávaná fasáda. Ale to se spíše používá s vatou(nízký difusní odpor - odvedení případné vlhkosti). I tak bych dnes použil místo dřevěných palubek nějaký bezudržbový obklad .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.