Nejste přihlášen/a.
Je lepší nejdříve položit a zabetonovat silniční obrubníky a poté navézt a zhutnin podkladní vrstvy chodníku nebo silnice nebo naopak zrealizovat podkladní vrstvy vč. hutnění a následně si odhrábnout rýhu pro pokládku obrubníků? Případné odhrabání by bylo cca 10 cm... Jde především o problém s hutněním u krajů s obrubníky, které by se mohli vyvalit...
Díky za odpověď...
Taky jsem vloni špekuloval, nějak mi nesedělo, že obrubníky se pokládají do betonového lože na holou zem, ale je to tak. Vyhrábne se zemina na předepsanou hloubku, do betonového lože se kladou obrubníky,, které se zhruba do půlky "vyztuží" šikmým zamáznutím. Výsledkem je tuhá konstrukce (v mém případě uzavřený "věnec"). Po zatvrdnutí se kladou předepsané vrstvy kameniva a postupně hutní. Pokud máte strach z vyvalení, dle mého nehrozí, pokud budete přidávat po malých vrstvách. K onomu nápadu vyhrábnout do zhutněného kameniva drážku pro obrubník: Zkuste a uvidíte, že to nejde. Drážku vyhrábnete, ale potom můžete hutnit znova, nápad je tedy kontraproduktivní. Můj odpor k pokládání betonu rovnou na dno výkopu (byť zhutněné) vedl k tomu, že jsem pár centimetrů štěrku přidal a beton pokládal na zhutněnou vrstvu štěrku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.