Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vazelína ve vrtačce

Od: kutildomaci odpovědí: 12 změna:

Dobrý den prosím jaký je to typ červené vazelíny kterou jsou plněny převodovky starých vrtaček ČKD Narex? Co přesně se tam používá - používalo. Musím totiž převodovku vyčistit a znova naplnit.

Jaký to má obchodní název a ten typ - ta značka, ( myslím jako třeba existuje tuším jako MOGUL G3, A4, NH2, ...)

Je toho hodně, nobo co byste mi doporučili jako nejvhodnější, ale z toho co se dá běžně koupit.

Děkuji

Vazelína ve vrtačce

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Na trhu je k mání řada levnějších i dražších mazacích tuků.

JB

kutildomaci
hodnocení

No právě, existuje jich hodně, nevím co bych tam měl dát.

Na tyto převody je určen Kluber NBU 15

olejspol.cz/...

hodnocení

0x

Pokud se dobře pmatuji, červená univerzální vazelína je NH2 a není problém ji do té převodovky použít.

Otázka, jestli je dobré tam rvát zase tu tuhou červenou vazelínu, která se vystříká mimo zuby převodovky a potom jako by tam nebyla. Dal bych bílou LV2 a musí to bohatě stačit (samozřejmě koupit menší balení než je v odkaze :). Stojí kolem 50Kč)

doplněno 27.08.17 15:52:

@promon: Nic proti Vaší odbornosti Promone, ale protiřečíte si. Nejdřív LV nedoporučujete, ale poté doporučujete mazivo splňující normu NLGI 2. Takže závěr je, že LV použitelná je, viz specifikace. :)

@cicky: LV2-3 se dělá i v malých baleních, které koupíte buď na benzínkách, v auto moto dílech, některých drogeriích a v různých baushopech...

doplněno 28.08.17 08:08:

@cicky: Já už ale nevím jak konkrétněji Vám mám odpovědět. LV 2-3 je konkrétné produkt... Tak mrkněte třeba ZDE. Hledejte prostě tento obal, jinak už Vám poradit nedokážu.

cicky

Můžete doporučit nějaké menší prodejní balení než je odkazovaných 5 dkg?

doplněno 27.08.17 20:40:

Nebylo by možné odpověď upřesnit o konkrétní produkt? Nikde jsem totiž v prodeji menší balení neviděl.

doplněno 28.08.17 15:51:

Velice děkuji za snahu. Jen jsem jaksi netušil, že menší balení než 50g je "250g". Člověk aby se furt učil. ;)

Máte pravdu, dejv111 přehlédl jsem se. Mea culpa.

dylin

Nic proti českému výrobci, ale tato vazelína není žádná sláva... Používám ji leda na ztrátové mazání stopky sds plus pneumatického kladiva. Když vidím, jak ráda teče skoro při každé teplotě, tak jsem přesvědčen, že v převodovce vylítá během 5 min. práce.

kutildomaci
hodnocení

0x

Dobrý den, tam je právě problém že v převodovce této vrtačky jsou nejen ozubená kola ale na hřídeli sklíčidla i dlouhé kluzné ložisko, mám obavu že kdyby tam byl příliš hustý tuk (aby neodstříkával) by měl problém se dostat až na jeho konec, proto jsem právě hledal co tam výrobce dával protože to měl asi přímo pro toto použití navržené.

doplněno 27.08.17 13:12:

Nebo, právě kvůli tomu dlouhému kluznému pouzdru, něco pro toto použití vhodného.

Přesně, kutildomaci. To NH2 je univerzální tuk, pro tuto aplikaci zcela nevhodný. Problém je v tom, že díky odstředivým silám na soukolích dochází k odstříkání maziva a pak to běží nasucho. Ani to LV bych nedoporučil, tyto vysokorychlostní převodovky vyžadují speciální maziva. Naše firma servisuje dřevoobráběcí stroje - což je přímo můj kšeft, ale tak yruční nářadí, takže, pochopitelně, dobře vím, co se do těch převodů dává.

Ovšem je pravda, že u takhle staré vrtačky chápu, že tubička Kluberu stojí asi tolik, co je hodnota té vrtačky. Jako levnější variantu lze doporučit mazivo specifikace NLGI 2, to je podstatně levnější a věřím, že v tomto případě bude dostačující.

maziva.heureka.cz/...

kutildomaci

promon: A nemůže se tou molykou poškodit to kluzné pouzdro? Protože tady nejsou "zemědělské" vůle, tohle je přesná mechanika. Vůle tam je minimální a je fakt dlouhé, kdyby ten tuk nedokázal otáčením vyvzlínat z převodovky až na jeho konec tak se to zadře. Hřídel sklíčidla má asi 550 ot./min. S oz. koly problém nebyl, jsou jak nové - bylo to tam namaštěné jak jídlo v závodní kuchyni*blee* . Ten Kluber je ale opravdu darda...

kutildomaci
hodnocení

0x

Dobrý den, děkuji za odpovědi, zkusím asi nejspíš to LV2 (nebo pokud se podaří sehnat to Valvoline, jestli by pro toto použití šlo použít), v nouzi to červené NH2, když tam bylo 50 let a to snad budou mít všude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]