Nejste přihlášen/a.
Zdravím , děláme střechu na starém domku a k nové krytině jaksi nepasují staré očouzené komíny. Taky oplechování by chtělo něčím zamáznout, aby se zatáhla mezera mezi cihlou a plechem. Předpokládám, že ať tam dám cokoli, stejně do roka a do dne vylezou černé olejnaté skvrny. Má to nějaké řešení? Nebo to mám natáhnout šedým lepidlem a smířit se s tím, že to zčerná?
Dobrý den, já jsem nechal nehezké komíny celé oplechovat tmavohnědým elox. hliníkovým plechem a již několik let je to bez problémů, bez udržbové a slušně to vypadá. Zdravím!
Přeji hezké ráno
Máte asi na mysli tu "nadstřešní část" , čili dá se to buďto klasicky zaomítat, pokud již cihly nejsou něčím nasáklé není to problém a pokud jde o komín na TP a "správně vhodně se topí, ve vhodném topidle" žádné skvrny se neobjeví, v opačném případě lze celé zaplechovat jak radil ben, anebo také není zas tak složité a pracné nadstřešní část cihlu po cihle pěkně rozebrat až k oplechování a vyzdít znovu ze "zdravých cihel", takže budete mít "hlavu komína" jako novou. K dotěsnění plechu ke komínu, mám velmi dobré zkušenosti s obyčejným sanitárním silikonem transparent nebo bílý, je velmi pružný vydrží řadu let bez problému rovněž plusové a mínusové teploty a výkyvy počasí nejsou žádným problémem. Pokud by někdo chtěl "rýpat" že není nehořlavý pak existují i speciální tmely na podobné bázi s tep. odolností např. až 800 st. V praxi je to ale tak, že pokud je komín v dobrém stavu poopravený a správně se topí nic se nestane a pokud je v dezolátním stavu pak jakékoli nehořlavé těsnění u komína ničemu nezabrání.
Tak teda nehořlavost silikonu rozhodně řešit nebudu. Tři cm od komína na všechny strany jsou dřevěné latě.
"Správně" by mělo být min. pět cm, ale pokud si člověk uvědomí že klasický jednovrstvý komín má tloušťku stěny na šířku cihly což je cca 14, 15 cm?,(+ ještě často i omítka což jsou další cm navíc) tak v podstatě i "prošlehnutí plamene" skrz vydrolenou a celkem širokou spáru není tak jednoduché a navíc k tomuto riziku dochází jen při "vyhoření sazí" což je mezní kritický stav způsobený zejména trvale špatným topením bez jakéhokoliv čištění + komín v havarijním stavu. Pokud se topí opravdu dobře zanášení sazemi je minimální a pokud se ještě dbá na čištění komínu pak je riziko havárie v podstatě nereálné a to i v případě pokud by komín nebyl úplně na 100%, toto mi potvrdil zkušený kominík jež řemeslo vykonával téměř po celý svůj život a z vlastní praxe mohu potvrdit. Naučí-li se člověk topit tak aby prakticky z komína nebylo nic vidět ani cítit snad vyjma krátkého a rychlého "startu" pak se v podstatě není čeho bát. Zkušený "topič" si může být bezpečností v podstatě jistý, je to jednoduchá matematika. Navíc i co se týká toho "začuzování" omítky komína dýmem apod., platí úplně stejně jako u bezpečnosti tzn. topíte-li dobře k žádnému zakuřování omítky nedojde, mám prakticky odzkoušeno, topím hn. uhlím a vrcholek komína vč. celé hlavy je neustále "čistý" jako by se netopilo, stačí se ale podívat jinam a hned víte zda-li dotyčnému topení jde nebo s tím "zápasí" prostě komín je špinavý po jedné dvou sezonách. Alfou a omegou je vedle dobrého stavu komína správné topení = bez kouře smradu, bez začuzování komína, minimum sazí, stačí čistit jen 1-max. 2 x ročně (naproti uváděnému 6x ročně) maximální bezpečnost.
A ještě tedy když opravujete ten komín, také jsme hlavu rozebrali a dělali znovu klasicky z cihel, kominík mi doporučil dělat z dobře pálených zachovalých plných červených starých cihel, neboť dle jeho slov pálená cihla v podstatě "prošla žárem" tudíž lépe snáší teplotní výkyvy (pokud je komín klasika bez šamot vložky ale i tu je možné při dozdění hlavy instalovat) Ale jinak lze i zaomítat, druhý komín mám omítlý klasickou hrubou omítkou (maltou) (pro lepší držení jsem omotal králičím pletivem) a natažen fajnovou. Jistě ale možností oprav je víc. Po vyzdění nechat pochopitelně vytvrdnout bez topení.
Pokud je zdivo komína prosáklé dehtem pak je nejlepší ubourat a vyzdít z nových cihel (ne nasáklých tím černohnědým sajrajtem,klidně i starých ne současné z cihelny i když i ty by šli použít.) pže pokud bude jen oprava omítky,tak to po nějaké době proleze i skrze ni. Taky bych doporučil popřemýšlet o vyvložkování celého komína nerezem. nemusí se nic bourat jen je pak v místnostech kde jsou komínově zděři hejno prachu,zejména když se špatně. ucpe!Oplechování asi udělat nově nebo opravit stávající aby více přiléhalo ke komínovému tělesu a pak normální silikon,sanitární bych vynechal neboť je fungicidní a podporuje korozi kovů!, nebo bitumenový tmel.
Kolego pokud je to takhle ,tak klidně jen stěrku lepidla s perlinkou a pak ještě jenou přestěrkovat nebo přeštukovat nebo jen vzít barvou (vápno, primalex? či něco takového ale venkovní)
Co se týká té "korozivnosti" toho sanitárního silikonu, mně zas bylo řečeno že je to způsobeno tím, že je na bázi acetátů ale ať tak či tak, měl jsem jím zasilikonované střešní plechy i tabulky skla v takovém tom starém mřížovém okně, jak u těch starých šablon tak i u té kov. mřížky došlo ke styku silikonu s kovem obé se po několika letech "likvidovalo" a v místě silikonu jsem nenalezl žádné stopy rzi oxidace či jiné degradace materiálu, sledoval jsem to neboť jsem to také nevěděl a tehdy mi to řekl soused, čili prohlížel jsem to a nic tak nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.