Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno přeji všem.
Řeším teď jednu věc. Budu předělávat hospodářskou budovu, kde chci zřídit dílnu a tím pádem musím vystěhovat slepice ven. Pro toto musím vymyslet nějaký kurnik na celoroční pobyt. Mám několik vizí ale nevím zda nenarazím na problém s čištěním a případnou ztrátou tepla v zimě.
Uvažuji takto:
první varianta:
vrtné trny do země jako základ na který ukotvím nosnou k-ci. a obiju OSB deskama. (Kurnik plánuji ve velikosti 4000x2000x2200 mm) vyplním polystyrenem a překryji další vrstvou OSB desek. Natáhnu lepidlem a udělám "fasádu". Střecha bude buď sedlová a nebo pultová s mírným spádem. Problém ale je s vnitřkem. Uvažoval jsem, že v první variantě nechám prostor bez podlahy. Zůstane tedy hlína ale problém nastane s tm, že se mi může prokopat predátor a vybije mi celý chov. Druhá věc je promrzání v zimě. Může tím unikat teplota a zbytečně budu ochlazovat ohřívaný prostor.
Druhá varianta:
Pilíře průměr 150 mm (KG trubka vylitá betonem a zasunut předem připravený trn pro ukotvení dřeva). Pilíře budou vytaženy cca 40 cm od terénu (pro jarní/letní popelení slepic v hlíně pod kurníkem).
Na tyto základové pilíře poté obdobně jako u předchozí varianty udělám dřevěnou nosnou k-ci. Opět obiju deskami, zateplím. Ale problém opět s vnitřní části. Obávám se, že dřevěný kurnik bude po 4 letech obyvání plný různých breberek a havětí. Uvažoval jsem tedy, že uvnitř natáhnu lepidlo a udělám omítku. A do podlahy udělám podlahovku a překryju betonem a na to slámu a seno. Když se pak bude vyvážet hnůj, tak se lopatou nebude ničit základní OSB deska a havěť nebude mít šanci se nikde zapouzdřit. Plus vždy přes léto to celé vystříkám a vyčistím. V prostoru budou okna východ, jih a západ a dveře od severu. V zimě bude slunce akumulovat vnitřní prostor + elektrikou bych prováděl vytápění podlahovky, která by sálala od podlahy ke stropu, tudíž by slepicím bylo příjemně teplo. Plus seno a sláma by akumulovaly.
Technické údaje:
- kurnik pro max 20 slepic o ploše 8 m2 (ve skutečnosti jich je 10 ale kdyby náhodou)
- o rozměrech 4000 x 2000 x 2200 mm
- dřevěná k-ce na betonových patkách nebo vrtných trnech
- pultová nebo sedlová střecha
- jen na přenocování nebo přečkání zimy.
Proč stavím takové monstrum je proto, že si myslím, že by mohlo vydržet i 20 let a tím pádem nemusím v brzké době řešit pořád dokola co se slepicemi. A plus druhá věc, kutilství je mým koníčkem.
Děkuji za případné reakce a nápady, tipy.
Jen několik postřehů.
- vyhnout se OSB deskách (vlhko)
- nikdy nepoužit polystyreen, schovka pro myši a do roka jej máte vydrolený
- použít co nejméně dřeva, stačí že se muňky zavrtají do snášedel a bidel pro slepice
- nemohu posoudit podlahové přitápění, na podlaze bude vrstva slámy nebo sena, slepice budou spát metr a půl nad podlahou na bidlech, nevím jak to bude sloužit. Používá se bezpečný infrák namířený přímo na bidlo zapojený na spínací zásuvku, je to méně náročné řešení na spotřebu el. energie a slepice jsou OK.
Ať to uiděláte jakkoli ,nikdy,nikdy nepoužívejte OSB desky do exterieru. A nenechte se inspirovat různými prodejci,kteří takovéto výtvory prodávají. Ledaže byste ty desky opatřil takovou povrchovkou,že by se k nim žádná vlhokst nedostala. Jestli chcete dřevěný kurník,tak použijte masiv,prkna. A ten kurník zateplete. Ideální je zděný kurník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.