Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závitořezný vs závitotvorný šroub

Od: karl* odpovědí: 4 změna:

Jaký je rozdíl, mezi závitořezným a závitotvorným šroubem?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Závitotvorné šrouby – mají hrot se zaobleným trojhranným průřezem. Díky němu šroub vytvoří do materiálu závit vymáčknutím.

Závitořezné šrouby - mají naopak speciálně konstruovaný hrot, který navádí šroub do předem připraveného vodícího otvoru. Přes závit mají závitořezné šrouby několik řezných rýh sloužících k vyříznutí závitu.

alten*

Tazatel se ptá na rozdíl mezi závitořezným a závitotvorným šroubem. Protože mi termín "závitotvorný"nic neříkal, vyhledal jsem obrázek - google.cz/... . Šroub s válcovou hlavou a vnitřním šestihranem a druhý šroub s čočkovou zápustnou hlavou - oba jsou označeny jako závitotvorné, ale nemají hrot a závitová část vypadá stejně, jako u "obyčejného"šroubu - nevidím žádný rozdíl. Jedná se o chybu v zobrazení/popisu na webu, nebo i takto "obyčejně"může závitotvorný šroub vypadat?

jabraka*
hodnocení

0x

Mám šrouby,které mají na konci řezný nástroj,podobny vrtáku,Ten předvrtá v materiálu otvor,vhodný pro navedení závitu.Sám závit je po délce drážkovaný,takže i v kovu vyřízne závit.Tento šroub bych nazval závitořezný.

JABRAKA

samořezný samovrtný

hodnocení

0x
Závitořezný šroub závit vyřízne. Tzn. díru obrábí, odebírá materiál.
Zavitotvorný závit tváří. Tzn. přetváří povrch díry tlakem zubů. v podstatě tam tvar závitu vymáčkne. Tady k úvěru materiálu nedochází.
Pro každý způsob tvorby závitu je třeba jiný průměr předvrtané díry. To ale zajistí vrtáček na konci šroubu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]