Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl v šířce sporáku?

Od: hankas® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chci si koupit el. sporák se sklokeramickou deskou,ale některé sporáky jsou široké jen 50 cm. Myslím,že klasické sporáky jsou 60 cm. Je v tom nějaký jiný rozdíl,než v tom rozměru? Je šňůra do zástrčky na 230 V? Protože u starého sporáku mám kabel na přepínací vypínač.

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Obě šířky 50 i 60 cm jsou rozměry klasické. Šířka sporáku nemá nic společného s jeho připojením, je to jen a pouze jeho rozměr. Máte-li dost místa, zvolte sporák 60 cm.

Jednofázové připojení celoelektrického sporáku (i toho sklokeramického) do běžné zásuvky 230 V je sice v nouzi možné, ale velmi nepraktické, nebude možné zapnout víc plotýnek (případně troubu) zároveň. Když se o to pokusíte, vypadne Vám jistič. Takové sporáky mají vždy upřednostněné připojení na 3 fáze. Ten vypínač (sporáková kombinace) podle dnešních předpisů není nutný, ale nic nezkazíte, když tam bude.

doplněno 21.08.17 19:16:

Aha, takže trochu podrobnějc.

Čistě elektrický sporák (bez plynu), by měl být připojený na 3 fáze. Je to z důvodu, že takový sporák značně zatěžuje elektrickou instalaci v bytě a tu zátěž je vhodné rozdělit na ony 3 fáze. Takže určité skupiny plotýnek a trouba zatěžují vždy jendnu fázi. Ovšem pro takové připojení je nutné mít připravený i 3 fázový rozvod, což v mnoha bytech nebývá. Takový sporák obvykle nemá předem připojený žádný kabel a jeho připojení musí (měl by) dělat elektrikář s patřičnou kvalifikací. Připojení by mělo být napevno (nikoliv přes zásuvku). Pokud sporák připojíte jen na jednu fázi (v nouzi lze, ale není to dobré), bude při zapnutí více plotýnek tato jediná fáze přetížená. Na to zareaguje ochrana (jistič) tím, že celý přetížený obvod odpojí (vypadne) a tím zabrání možnému poškození rozvodu, případně k požáru.

Pro připojení do běžné zásuvky jsou určeny sporáky kombinované (elektrika/plyn). Ty mají už z výroby připojenou běžnou šňůru s vidlicí do zásuvky. Jejich odběr je právě tak na hranici, kdy nedochází k přetížení vedení. Zásuvka pro ně by proto měla být samostatně jištěná.

hodnocení

Tak teď tomu nerozumím. Ten přepínací vypínač mít nebudu, protože se budu stěhovat. Někdo mi říkal, že sporák se zapojí do běžné zásuvky. Tak jak mám tedy ten nový sporák připojit,protože abych se podívala v obchodě taky na kabel, tak to mě nenapadlo .

doplněno 21.08.17 19:26:

To jsem pochopila, že vypadne jistič a nebudou hřát všechny plotýnky,ale mě šlo o to připojení. Tak to tam nemám,tak si pozvu elektrikáře. Plyn mít nemohu, protože tam neni zaveden .Děkuji

hodnocení

0x

Mrkni se (vyfot) co a jak mas v kuchyni pripravene k zapojeni sporaku, a pak uz neco vymyslime.
Nekdo preferuje 60 cm ze se mu vejdou velke plechy do trouby. Ja moc nevarim ani moc nepecu a i tech 50 cm se mi zda zbytecne moc.
Princip pripojeni sporaku (50 nebo 60 cm) je totozny.

doplněno 21.08.17 19:10:

Do zasuvky na 230 V bych dal bud mikrovlnku nebo ten malej sporacek (2 plotynky a mala trouba).
Pokud bych neplanoval hodne varit a pect.

hodnocení

Nemám připraveného nic. Budu se stěhovat a jsou tam normální zásuvky. O plechy mi nejde :)

pohanka*
hodnocení

0x

Doporučuji indukční sporák, či desku. Rychlý, šetří elektřinu a hlavně ČAS. Kdo někdy na ní vařil, nechce jinak.

Nedoporučuje se jen tomu, kdo má voperován kardiostimulátor. Nádobí musí mít magnetické dno.

Určitě pozvat elektřikáře a udělat na nový, vybraný sporák, vlastní okruh s pojistkou. Pokud tam v baráku tedy již není.

hodnocení

Já jsem zrovna chtěla sklokeramický,abych nemusela kupovat nové nádobí :(

doplněno 21.08.17 19:23:

Na sklokeramiku prý může být nádobí klidně smaltované.

A jake mas nadobi?
Pod sklokeramikou bejva litinova plotynka nebo indukcni plotynka.

doplněno 21.08.17 20:53:

Smaltovane se hodi na oboje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]