Nejste přihlášen/a.
Zdravím toenáře a ostatní, kterých s to týká. Mohla bych vědět, kolik peněz si připravit pro topenáře? Vím kolik asi tak stojí kotel a s ním i podlahovka a radiátory, ale myslím spíš práci jako hodinovku. A myslím napříč spektrem česka. A nebo kdo má zkušenosti se stavbami- ať už jako řemeslník a nebo někdo , kdo stavěl. Dík A.
Žádná "hodinovka" se dnes u "normálního" řemeslníka či firmy nepoužívá.
Ten kdo Vám bude dělat ÚT Vám musí dát vypracovaný položkový rozpočet, kde je drtivá většina položek materiál a práce "dohromady". Položkový rozpočet Vám samozřejmě dá i projektant, který vypracoval projekt na část ÚT (pokud jste ovšem onen rozpočet požadovala a zaplatila). Bez rozpočtu resp. výkazu výměr se nedá objektivně porovnat nabídka více topenářských firem, protože každá firma si nacení "co chce".
Díky, já právě slyšela, že si řemeslníci říkají o platbu za materiál a pak záleží na nich, kolik si řeknou na hodinu.
Ve vysledku je prace stejne prepocitana "hodinovka", tak nevim proc by se nedalo odpovedet cislem. Topenar si za praci rekne X Kc a praci stravi Y h a vi ze si pak vydela. Takze se z toho normalne urci "hodinovka". Ten kdo planuje praci to pocita take hodinove, proste vi, ze sazba je X Kc za hodinu, prace se udela za Y hodin a firma na tom vydela Z.
Nebo jak se to podle vas "normalne" pocita?
ano to je...ale to, jak dlouho tu práci bude ten řemeslník dělat, ví v 95% pouze ten, který ji bude dělat..né ten, který si ji objedná..takže těch 95% objednavatelů bude slepě věřit řemeslníkovi, že třeba 100m2 vymaluje za 10is, ale už neví, že podle normy má tu plochu vymalovat 2x rychleji, tzn. 100m2 má vymalovat za 5tis. A proto se práce platí od metru nebo jiné takové jednotky, aby řemeslníkí hejbl kostrou a nědělal "hodináře". Já bohužel trpím pracovní nemocí, takže jako rozpočtář si dokážu ledacos vypočítat a když to pak řeknu tomu řemeslníkovi nebo firmě tak na mě čučí jak tele na nový vrata jak jsem jim to tam pěkně rozebral a nenechal je mě okrást
Normálně se to počítá podle standardního rozpočtuJedině tak si dokáže i laik porovnat nabídky více firem.
A mimochodem, ano, rozpočet se potom dá rozebrat na normohodiny..Ale to jsou trochu jiné "hodiny", než na jejích cenu se ptá tazatelka.
Normální cena za Nh topenáře je přesně taková jakou si řekne..Ještě nedávno to bylo někde mezi 250-300Kč/Nh.
Dnes při přebytku práce to může být i výrazně více.
Problém je v tom, že tazatelka vůbec netuší jaký rozsah Nh by "správně" měl onen topenář na stavbě strávit.
Potom klidně může nastat situace, že topenář, který si vezme 350Kč/h a bude dělat rychle, bude v konečném důsledku levnější, než topěnář co si vezme 150Kč/h a bude se flákat.
Děkuji všem, většina mě pochopila. Já si dokážu spočítat cca materiál (rámcově +- 10000,- ), ale nedokážu odhadnout, klik k této cifře přičíst "na práci". Samozřejmě mohu si vygooglit na internetu různé věci, ale tohle ne. A protože nevím, za jak dlouho topenář připojuje třeba jeden radiátor atd. Proto bych ráda v odpovědích třeba jen náznak cifry, kterou jste platili a co všechno řemeslník dělal na vašem baráku. Chápejte...rozpočet máme omezující a tak bych se nechtěla unáhlit a objednat topenáře a nakonec bych zjisila, že musím ještě cca rok šetřit a nebo práci utnout vejpůl .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.